Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Find pc’en der matcher dit studie

Studietiden nærmer sig, og dit vigtigste redskab er igen i år din computer. Studier er forskellige, så det er perfekte studiecomputere selvfølgelig også. Vi hjælper dig med at finde den bedste løsning.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er skønt med sommerferie, men når så skolen eller studiet starter igen, gælder det om at få udstyret på plads. Først og fremmest skal du finde en computer, der matcher de behov, som studiet stiller. For langt de fleste studerende er netop computeren det vigtigste arbejdsredskab til forelæsninger, studiegrupper, opgaver og noter i det kommende studieår.

Forholdet mellem pris og ydelse skal selvfølgelig spille optimalt (og prisen må jo gerne være så lav som muligt). Men bortset fra det er kravene til skole- og studiecomputere ligeså forskellige som kravene til computere, som anvendes derhjemme eller i jobsammenhæng. Uddannelserne er forskellige, så det er ideelle studiecomputere selvfølgelig også.

Som udgangspunkt kan vi dog godt slå fast, at langt de fleste studerende har brug for en bærbar computer. En stationær computer kan være relevant på ganske få studier, hvor der er krav om særlig høj datakraft, men ellers handler det om at få fat i en god computer, du kan tage med dig overalt. Desuden skal den bærbare computer veje så lidt og være så tynd som muligt. Som studerende er man jo tit på farten, og der er god komfort i ikke at slæbe rundt på en mursten af en pc.

Let og kompakt selvfølgelig

Jo tyndere og lettere en computere er, des dyrere er den desværre også, så her gælder det om at finde en balance mellem komfort og budget. De tynde og lette giver heller ikke helt samme ydelse pr. investeret krone som de lidt kraftigere modeller. Det koster noget at bygge kompakt. Men hvis det alligevel er den vej, du vil gå, så er de tyndeste og mest elegante computere lige nu Apples MacBook Air-modeller og Windows-pc’er, der bærer mærket ”Ultrabook”.

Mange vil dog foretrække en mere traditionel notebook. Og det kan sagtens være den rigtige løsning, for også disse computere er blevet slankere og har smidt en masse ”fedt” de senere år. En standard-bærbar kan i dag være under 2 cm tyk og veje under 2 kilo. Det er da til at leve med, selvom turen på studiet foregår til fods eller på cykel.

Der findes dog andre bærbare computertyper, som er værd at overveje. Den simpleste løsning er en tablet. Den er let og kompakt og perfekt at have med til noter og opslag på nettet. I studiesammenhæng er en tablet et udmærket supplement, men sjældent en fuldgod erstatning for en bærbar computer – især fordi den ikke altid kan køre al den software, som du har brug for, og fordi længere tids skrivning kræver et eksternt tastatur af god kvalitet, hvilket kan være svært at finde til en fornuftig pris.

Tablets er dog blevet langt mere brugbare de senere år. Du kan nu få modeller med Windows 8.1-styresystem (og derfor mulighed for de gængse Windows-programmer), ligesom tablets fra iOS- og Android-verdenen efterhånden byder på en bred vifte af office-programmer, hvor du kan gemme i Microsoft Office-formater.

2 i 1 er en mulighed

Til gengæld kan det være relevant at overveje en af de ret nye 2 i 1-computere med Windows-styresystem som alternativ til en traditionel bærbar computer.

Der findes to grundtyper. Med den ene type kan du adskille skærm og tastatur, så skærmen alene kan bruges som tablet. Du har altså både tablet og pc i én maskine. Tabletdelen er dog noget tungere og tykkere, end du er vant til med for eksempel en Apple iPad. Den anden type kaldes ”konvertibel”, og her kan du vippe skærmen om på bagsiden eller på anden måde dreje skærmen, så du hurtigt kan skifte mellem ”tablet-modus” og ”pc-modus”. Begge typer er et interessant alternativ til en traditionel bærbar pc, men du skal vide, at 2 i 1’erne som regel er lidt tungere, tykkere og dyrere end traditionelle notebooks.

Endnu et ret nyt alternativ er de såkaldte Chromebooks, der hverken er Mac’er eller Windows-computere, men er baserede på Googles Android-system. Det er billige bærbare computere, der allerede er sprunget ind i fremtiden, for de henter software i ”skyen”, hvor data også lagres. En Chromebook kræver med andre ord, at du er online, og du kan ikke benytte de mest udbredte office-programmer fra Microsoft.

Alligevel kan en Chromebook være en budgetvenlig mulighed på et studie uden specielle softwarekrav, for med den tilhørende software kan du gemme og åbne de mest udbredte office-filtyper, og meget studiesamarbejde foregår jo i dag på nettet.

Motorens størrelse

Vi vil dog i studiesammenhæng anbefale en Windows-bærbar eller en MacBook. Og her er det så spørgsmålet, hvor stærk ”motoren” skal være i den maskine, du vælger. I langt de fleste tilfælde vil en ny standard-pc i prisklassen omkring 4000 kroner eller den mest prisgunstige MacBook være tilstrækkelig stærk. Disse maskiner har rigeligt overskud til at trække de vigtigste programmer – og at gøre det i højt tempo.

8 GB ram skal du have, og du kan overveje, om du vil vælge en traditionel harddisk med masser af plads – 1 TB eller mere – eller om du vil vælge en ssd-disk, der har lavere kapacitet, men af tekniske grunde gør hele din maskine hurtigere. Det sidste er værd at overveje, især hvis du ikke arbejder med store mængder data eller kan leve med, at nogle data må lægges i skyen eller på en ekstern harddisk.

Processoren skal du ikke spekulere så meget over. Den er næsten altid stærk nok i denne prisklasse. Til gengæld skal du overveje skærmstørrelsen, der bør ligge mellem 13,3” og 15,6”. Små skærme giver lette computere, som du nemt tager med dig i en taske. Men på nogle studier (og hvis du også vil bruge computeren til underholdning) er det rart med en lidt større skærm, og her er 15,6” et godt skærmvalg.

Du kan få bærbare med 17”-skærm, hvilket – ud over til gaming – kan være relevant ved grafiske opgaver, på arkitektstudier og lignende steder. Men disse maskiner er tunge og fylder meget, og udvalget af modeller er lille. Så er det bedre at vælge en lidt mindre maskine og supplere med en ekstern, stationær skærm, som du nemt tilslutter den bærbare computer med USB- eller HDMI-kabel.

Tastaturet betyder noget

Når vi ikke anbefaler, at du køber en af de billigste bærbare på markedet, er det ikke mindst på grund af tastaturet. Hvis du skal skrive meget på dit studie, er det et stort plus med et tastatur, som du føler dig tilpas ved.
Dyrere computere har ofte et bedre tastatur, hvor tasternes modstand er tilpas afstemt, og hvor tastaturet er slidstærkt nok til at tåle adskillige lange rapporter, Excel-ark i lange baner, massevis af slides i dit præsentationsprogram, eller hvad du nu byder din maskine i løbet af studietiden.

En bærbar bør kunne holde tre år – hvorefter den bør udskiftes, fordi den teknologisk vil begynde at falde bagud og derudover bliver sløvere på grund af ophobet digitalt ”affald” på disken. En studie-pc er tit på cykeltur eller på rejse med bus og tog, så sørg for at beskytte den godt. En skuldertaske eller rygsæk med indbygget, beskyttet rum til en bærbar computer, er den bedste løsning.

Hvis du er så heldig at have en bil, kan et såkaldt ”sleeve” være tilstrækkelig beskyttelse. Men fordelen ved taskeløsningen er, at du så kan have bøger, notehæfter, smartphone osv. i samme transporttaske som din computer. Det gælder jo om at være praktisk.

Apples computere er særlig populære på studierne, og nogle steder er der flere af denne type computer end af Windows-pc’er.

Om man foretrækker en MacBook eller en Windows-bærbar er en smags- og vanesag. De vigtigste Office-programmer fås jo til begge platforme. På enkelte studier kan man komme ud for software, der ikke kan afvikles i et Mac-miljø. Men det er uhyre sjældent.

Desuden kan en Mac-computer i dag sættes op, så den også kan køre Windows-styresystem og Windows-programmer. Men undersøg, hvilke krav dit studie stiller, hvis du er i tvivl.

Fiks og let

Kun 1,55 kilo vejer denne letvægter af en Windows-pc, så den er supernem at have med til og fra studiet. Det er ikke maskinen til heftig gaming, men en prisbillig, fiks sag, som håndterer langt de fleste opgaver, du kommer ud for i studiesammenhæng. Du får et års abonnement på Office 365. Det indeholder alle de populære Microsoft Office-programmer plus ikke mindst 1 TB onlinelager, hvilket passer fint til denne fleksible computer.

FAKTA
Type: Bærbar Windows-pc
Skærm: 13,3”, 1366 x 768
Processor: Intel Celeron N2840 Dual Core 2.16 GHz
Harddisk: 32 GB EMMC ram: 2 GB

Passer nemt ned i tasken

Denne bærbare pc med touchskærm har en fornuftig lav vægt på 1,7 kilo, og da skærmen er 13,3” stor og chassiset ret tyndt, er Lenovo U330 I3 nem at have med i tasken, når du cykler til studiet. Processoren Intel Core i3-4010U på 1,7 GHz giver tilstrækkeligt med kræfter til de fleste studieopgaver, samtidig med at den tager al batterikraften på et øjeblik. En 500 GB hybrid harddisk giver pænt med lagerplads og hurtig reaktionstid.

FAKTA
Type: Bærbar Windows-pc
Skærm: 13,3”, 1366 x 768
Processor: Intel Core i3-4010U Dual Core 1,7 GHz
Harddisk: 500 GB, hybrid ram: 4 GB DDR3

Tablet med Windows

Den er ret lækker, denne 10,1”-tablet fra Lenovo. Og så fås den med Windows 8.1-styresystem, så du kan benytte de kendte Windows-programmer. Batteriet sidder i en cylinder i den ene side. Den fungerer også som et håndtag, der sikrer et godt greb om tabletten, og du kan vippe en stander ud. Skærmen har full HD-opløsning. Du kommer på nettet med Wi-Fi eller 4G (mobilnet), og der er to kameraer på 5 mp og 1,6 mp.

FAKTA
Type: Tablet
Skærm: 10,1”, 1920 x 1080
Processor: Intel Z3745 4-Core
Hukommelse: 32 GB
Netværk: Wi-Fi, Bluetooth, 4G
Styresystem: Windows 8.1

Tynd og flot hybrid

Microsofts 2 i 1-computere, Surface, har sat standarden for, hvordan en hybrid computer skal se ud og fungere. Her er tale om maskiner, der både kan fungere som bærbar pc og som tablet – men vel at mærke med Windows og med mulighed for fuld adgang til kendte Microsoft Office-programmer. Det er en utrolig let, tynd og elegant computer, som er nem at have med overalt. Skærmen har full HD-opløsning.

FAKTA
Type: 2 i 1-computer med Windows
Skærm: 10,8”, 1920 x 1280
Processor: Intel Atom x7 Z8700 1,6 GHz
Harddisk: 64 GB ssd
RAM: 2 GB

Høj skærmopløsning

Denne elegante Android-tablet har smalle skærmrammer og vejer kun 465 gram. Skærmopløsningen er usædvanlig høj, hele 2560 x 1600 pixel. Der er fingerscanner, så kun du kan få adgang til tabletten. Bagpå sidder et 8 megapixel-kamera, som kan bruges til både stillbilleder eller video og foran et 2 megapixel-kamera til chat. En ottekernet processor og 3 GB ram sikrer fornøden styrke.

FAKTA
Type: Tablet
Skærm: 10,1”, 2560 x 1600
Processor: Exynos Octo-core, 1,9 GHz
Hukommelse: 16 GB
Netværk: Bluetooth
Styresystem: Android 4.4

Stilfuld allroundmaskine

God allround-pc til både studiearbejde og underholdning – i stilfuldt design. Lydgengivelsen er i høj kvalitet, og maskinen starter hurtigt op – den er i gang igen på 2 sekunder fra slumretilstand, hvilket er meget rart, hvis man pludselig får en idé, som skal med i studierapporten. Asus’ X-serie har et dedikeret Nvidia GeForce-grafikkort, som giver visuelt boost, når du skal redigere billeder og video eller game.

FAKTA
Type: Bærbar Windows-pc
Skærm: 15,6”, 1366 x 768
Processor: Intel Core i5 5200 U Dual Core 2,2 GHz
Harddisk: 256 GB ssd
RAM: 8 GB