Home » Hi-Fi » Find guldet i din pladesamling: Disse vinyler er steget voldsomt i værdi
Find guldet i din pladesamling: Disse vinyler er steget voldsomt i værdi

Find guldet i din pladesamling: Disse vinyler er steget voldsomt i værdi

Share

Beatles, Steppeulvene og Fleur De Lis. Hvis du har LP’er med disse kunstnere, så er det bare om at finde dem frem. Ole, der samler på vinyler, fortæller nemlig i denne podcast, hvilke der i dag er blevet meget mere værd, end hvad du dengang gav for dem! Ole har selv 10.000 vinyler i sin samling

Det var før Spotify, før streaming, før MiniDisc, før CD’erne og før kassettebåndene. Det var dengang, musikken spillede på vinyler, og hvor du havde din samling ”udstillet” i reolen og eventuelt et enkelt eksemplar hængende rammet ind på væggen på dit ungdomsværelse.

Den tid og stemningen, der fulgte med, mindes 58-årige Ole Holst fra Søborg særlig godt, for han har så at sige ”bevaret” den.

Ole besluttede nemlig ikke at gøre som de fleste af os andre. Han valgte ikke at smide sin pladesamling ud, da kassettebåndene og CD’en gjorde deres indtog.

Og siden er han begyndt at samle på LP’er i sådan en grad, at han i dag har dem stående i sin lejlighed fra gulv til loft (bogstavelig talt). Mere præcist har Ole 10.000 vinyler i sin samling, fortæller han i en podcast-artikel til DBA Guide.

Ole foran sin enorme pladesamling.

Ole Holst foran sin enorme pladesamling.

Beatles-plade til 10.000 kroner

Ole har købt en del af pladerne i sin samling på DBA, hvor han også engang, når han får taget sig sammen, får solgt lidt ud af samlingen.

– Så kan jeg se konen i øjnene, griner Ole.

Faktisk har han lige fra begyndelsen sværget til brugtmarkedet i forhold til at få indsamlet sin stak vinyler.

– Jeg købte min første plade tilbage i 1969. Jeg er i tvivl om, hvorvidt det var Black Sabbath med ’Paranoid’ eller Ten Years After med ’Ssssh’. Økonomien stod ikke til at købe nye LP’er, så jeg købte vinylerne på DBA, fortæller Ole.

Dengang samlede han dog ikke på LP’er – han købte dem mere fordi, han havde hørt et eller flere numre og bare måtte have pladen.

Se også:  Technics lancerer prisvenlig pladespiller med stærk teknologi

I dag er det blevet en samlerting, og Ole ejer da også flere eksemplarer, der koster kassen i dag. Blandt andet pladen ’Hottest hits’ fra The Beatles, som du skal give på den anden side af 10.000 kroner for, hvis du vil eje den i dag. Pladen har Ole indrammet, for den er ”kronjuvelen” i hans samling.

Stadig huller i samlingen

Selvom Oles samling tæller 10.000 af de rillede, sorte skiver, så er han langt fra i mål med samlingen.

– Jeg har ledt efter pladen Fleur De Lis med ’Facing Morning’ fra 1972, som går for at være Danmarks dyreste rockplade. Nogle siger, den kun er udkommet i 150 eksemplarer, og andre siger et par hundrede. Der er i hvert fald ikke 150 eksemplarer tilbage i dag, fortæller Ole.

Han har dog det genoptrykte eksemplar, men han håber en dag at kunne eje den oprindelige, første trykning. Men det koster også:

– Prisen ligger på den anden side af 10 kilo, forsikrer Ole, der ikke lige for tiden har råd til at kaste et femcifret beløb efter den plade, fortæller han.

Men det er nu heller ikke kun et spørgsmål om penge, for pladen er temmelig svær at få fat i. Det er kun sjældent, at den bliver sat til salg, og når det sker, er der mange om buddet. Ole forklarer, at det er blevet svære og svære at være vinylsamler, fordi der sidder flere og flere – blandt andet på DBA – og holder øje med de dyre, sjældne, sorte skiver.

Selvom Ole fik fingrene i pladen med Fleur de Lis, ville hans pladesamling ikke være komplet.

– Der kommer flere på listen, end jeg lige får krydset af, indrømmer Ole, der også erkender, at han da godt gad at have fat i den første plade med det danske band Delta Blues Band. En plade, der er opnåelig i pris, men som er svær at skaffe, fortæller Ole.

Disse typer plader kan du indkassere 1.500-2.000 kroner for

Det er dog langt fra alle plader, der er opnåelige i pris. Mange skal du punge tusindvis af kroner ud for at blive den nye ejer af:

Se også:  Sådan gør du en sikker handel, når du køber brugt iPhone

– Plader fra slutningen af 60’erne og begyndelsen af 70’erne koster i første tryk på den anden side af 1.500-2.000 kroner, hvis vi snakker LP’er, forklarer Ole.

Denne plade kostede 12 kroner, men er 7.000-8.000 kroner værd i dag

Og det bliver ikke nødvendigvis billigere, bare fordi du vælger at fokusere på single-vinylerne:

– For eksempel er den første single med Gasolin 7.000-8.000 kroner værd i dag. Det er godt klaret for en plade, der i tidernes morgen blev solgt for 12 kroner, fortæller Ole til DBA Guide.

Du skal dog ikke af med så mange kontanter, hvis du kan nøjes med plader af andet tryk. De koster typisk omkring 200 kroner, skønner Ole.

Disse plader er steget voldsomt

DBA Guide har fået vinylekspert Simon Busk, der arbejder hos Accord, til at udvælge nogle flere vinyler, der er steget voldsomt i værdi

1: ’Stakkels Jim’ af Gasolin
Gasolins engelske udgave af ’Stakkels Jim’, som på engelsk hedder ’The Last Jim’, er sjælden, og kan derfor være op til 2.500 kroner værd, fortæller Simon Busk.

2: ’Blomsterpistolen’ af Young Flowers
Den seneste vinyl, som Simon Busk vurderede til flere tusind kroner, var ’Blomsterpistolen’, som er udgivet af det danske psychedelic band Young Flowers.

3. ’Hottest Hits’ af The Beatles
The Beatles udkom i april 1965 med en opsamlingsplade, der hed ’Hottest Hits’, og i Danmark blev den udgivet med et cover, som var helt unikt for lige Danmark. Her står The Beatles i eskimotøj. Hvis vinylen er i perfekt stand, er den mellem 5.000 – 7.000 kroner værd, vurderer Simon Busk.

4. Plader fra Neil Young
– Niel Youngs live-plade fra 1991, som hedder ’Weld’, vinylen ’Harvest Moon” fra 1992, ’Unplugged’ fra 1993 og andre vinyler fra 90’erne kan være mellem 200-1.000 kroner værd, siger Simon Busk.


TAGS
brugtsalg
DBA
Pladeafspiller
vinyl

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S