Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Find det rette tv

7 tips til at finde den helt rigtige fladskærm til dit hjem.

Af Mette Eklund, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Står du og mangler en ny fladskærm til stuen, køkkenet, børneværelset eller soveværelset? Vi giver dig syv gode råd til at finde det helt rigtige tv.

1. Størrelsen
Det er nemt at blive forelsket i store flotte fladskærme i butikken, men hvis dit nye flad-tv skal hænge i soveværelset, børneværelset eller et andet lille rum, er det værd at overveje, hvor stort det egentlig behøver at være.

2. HD eller UHD?
Full HD-opløsning er efterhånden blevet standard på alle fladskærme, men der er også kommet et stadig voksende og prisvenligt udvalg af UHD-tv’er. UHD også kaldet 4K-tv har en opløsning, der er fire gange så høj som almindelig HD-opløsning, der har 1920 x 1080 pixels. Det lyder naturligvis imponerende, men det er igen værd at se på, om dit tv-behov er et stort tv eller et mindre tv. UHD kommer mest til sin ret på fladskærme over 55”, og leder du derfor efter et nyt tv på størrelser derunder, kan du spare penge ved at vælge full HD-modellen eller i hvert fald få mere for pengene. Derudover er der endnu ikke meget indhold til UHD-tv. Netflix og You-Tube er begyndt at vise indhold i 4K, men bemærk, at ikke alle UHD/4K-tv’er rent faktisk kan vise indhold fra disse tjenester. Nogle af UHD-tv’erne kan desuden opskalere det almindelige indhold til en bedre billedkvalitet.

3. Smart-tv
Der er smart-tv-funktioner i rigtig mange fladskærme, og det kan give dig adgang til internettet og diverse tjenester og apps – herunder filmtjenester som Netflix, HBO og meget andet. Har du kastet kærligheden på et tv uden smart-tv-funktioner, kan du dog nemt rette op på dette ved at købe f.eks. en Chromecast, der giver dig mulighed for at sende indhold fra din smartphone eller tablet over på tv’et og derved streame film, fotos m.m.

4. Indgange
Fladskærme kan have forskellige antal indgange. Her er det især værd at kigge efter, hvor mange HDMI-indgange der er, hvis du gerne vil have mulighed for at koble meget udstyr på tv’et såsom Blu-ray- eller dvd-afspiller, spille-konsoller og meget andet. Mange tv’er har også USB-indgang og kan derved give mulighed for at afspille indhold fra en USB-enhed og flere tv’er giver endda mulighed for, at optage indhold til en USB-enhed via USB-indgangen, så du kan gemme film og tv-udsendelser. Skal tv’et bruges med f.eks. Boxer, skal du også sikre dig, at tv’et har indgange til gængse tv-kort.

5. Pris og kvalitet
Det kan ofte være svært at gennemskue specifikationerne på de forskellige flad-tv’er, og ofte er der måske ikke særlig meget forskel på specifikationerne mellem to tv’er, selvom prisen er vidt forskellig. Specifikationerne kan nemlig ikke vise, om der er kvalitetsforskelle på f.eks. billedprocessorerne i skærmen m.m., og her er det, som med de fleste ting i verden, at pris og kvalitet ofte følges ad.

6. Styr på strømmen
Som med det meste elektronik kan det godt betale sig at se efter, hvad fladskærmen bruger af strøm og vælge en A++-model fremfor en fladskærm, der har energimærke B. Det kan i hvert fald spare nogle hundrede kroner om året, hvis du ser tv flere timer hver dag.

7. Billede og lyd
Billedet er naturligvis den vigtigste del på et tv, men vil du have den fulde film og tv-oplevelse, er det værd at investere i en lydbar eller andet anlæg til tv’et. Lyden er nemlig kronisk dårlig i flad-tv’er, da de flade dimensioner ikke levner meget plads til en god højttaler.

Fem forrygende fladskærme
Disse fem fladskærme kan give nyt liv til familiens film- og tv-oplevelser.

Skærmen buer
De sidste par år er der dukket buede fjernsynsskærme op. De nye buede skærme skulle ifølge producenterne give en mere inkluderende og biograflignede oplevelse, når du sidder foran skærmen. Vær dog opmærksom på, at ikke alle får den optimale betragtningsvinkel, når I sidder flere foran skærmen, og at de buede skærme kan være mere følsomme overfor refleksioner. Prøv dem i butikken og bedøm selv.

Det store husalter
65” UHD-tv med Tizen smart-tv multitasking operativsystem med hurtige skift mellem de præinstallerede apps. Tv-billedet er skarpt med gode kontrastniveauer og optimerede farveegenskaber. Indbygget optagefunktion og multirumlink. Fire HDMI-porte heraf en med ARC.
Samsung UE65JU6475

QM02_tv02

Til det lille rum
Flot og filmelskende 32” full HD LED-tv med adgang til Netflix, DR’s tv-arkiv samt andre apps og funktioner via smart-tv. Billedforbedrende teknologier som X-Reality Pro billedmotor og Motionflow XR 200 Hz sikrer skarpe billeder. Nem streaming fra din smartphone, pc eller tablet via Wi-Fi, DLNA, Miracast m.m.
Sony KDL32W705C

QM02_tv03

En buet skønhed
Curved 55” LED-tv med UHD-opløsning. Tv’et bærer kvalitetsindekset PQI 1100, og det har et detaljeret billede med levende farver og godt kontrastniveau samt god dybdevisning. Tizen smart-tv gør det hurtigt og nemt at skifte mellem de apps, der følger med. Tv’et kan styres med stemmen eller fagter.
Samsung UE55JU6575

QM02_tv02

Hyggelys, UHD og 3D
Slankt og elegant 43” Ultra HD LED-tv med Pixel Precise Ultra HD billed-motor for forbedret billedskarphed. Android smart-tv giver adgang til et væld af apps og underholdning, der er passiv 3D med fire medfølgende 3D-briller. 2-sidet Ambilight forlænger billedoplevelsen med lys på din væg.
Philips 43PUS7100

QM02_tv05

UHD med Android
Smart Ultra HD-tv på 49” har Android-baseret smart-tv, så du kan hente de apps på tv’et, som du kender fra din smartphone. Wi-Fi, DLNA, NFC m.m. giver rig mulighed for at tilkoble din smartphone, tablet eller pc, og med Wi-Fi skærmspejling kan du spejle skærmen på din smartphone op på tv’et.
Sony kd49x8305c

QM02_tv06