Home » Foto » Find det perfekte objektiv til dit systemkamera
Find det perfekte objektiv til dit systemkamera

Find det perfekte objektiv til dit systemkamera

Share

Systemkameraerne har givet foto-objektiverne en renæssance, men hvilke objektiver passer til dine fotobehov? Her fortæller vi dig, hvad du skal vide for at komme i gang med at tage billeder på den kreative måde

Systemkameraerne – også kaldet spejlløse kameraer – har givet foto som hobby en renæssance. De er ofte billigere og mindre end de traditionelle DSLR-kameraer, og de tager langt bedre billeder end en smartphone. Men de ligner DSLR-kameraerne på et bestemt punkt: Du kan udskifte objektivet.

Det giver masser af kreative muligheder, for der er et objektiv til næsten ethvert fotoformål. Men spørgsmålet er så, hvilke objektiver du skal vælge – ud over det standardobjektiv, som du måske fik med, da du købte dit systemkamera (eller dit DSLR-kamera – for det kan bruge samme objektiv). Det valg hjælper vi dig med her.

Det handler om brændvidde

Man deler objektiver op ved hjælp af brændvidden. Helt præcist er det afstanden mellem det forreste linseelement i objektivet og billedsensoren, der fungerer som kameraets digitale ”film”. I praksis kan du bruge brændvidden til at bestemme, hvor tæt du kan komme på et motiv, og hvor bredt et synsfelt kameraet har.

Et objektiv med lang brændvidde gør det muligt at gå tæt på et fjernt motiv. Et teleobjektiv har lang brændvidde. Et objektiv med kort brændvidde – en vidvinkel – gør det muligt at få mere af motivet foran dig med. Udsnittet bliver bredt.

Som udgangspunkt er et 50 mm-objektiv det man kalder normalområdet. Så vælger du et objektiv med et højere tal, for eksempel 100 mm, vil du komme tættere på det ønskede motiv. Vælger du et 35 mm-objektiv, vil du komme længere væk fra det samme motiv, men få mere med på siden af motivet.

5 objektiver til din foto-værktøjskasse

1 Fiskeøje-objektiv

Fiskeøjet er en ultra-vidvinkel, som man sjældent bruger, men objektivet giver fantastiske effekter. Det har betegnelsen efter fiskens øje, fordi det har en lignende, buet linse. Da objektivet går helt ned til 8 mm, får det nærmest 180 grader med. Effekten er flot, og du får en masse med på billedet, men også med fortegninger. Hold øje med, at du ikke fotograferer dine egne fødder!

Se også:  Full-frame videomonster fra Sony - her er Alpha 7S III

Brug det til: Action, effektfulde billeder.

2 Vidvinkel-objektiv

Hvis du vil indfange et bredt sceneri – for eksempel et smukt bjerglandskab – så er vidvinkel-objektivet det oplagte valg. Brændvidden går typisk fra 14 mm til 24 mm. Du skal dog forvente nogle fortegninger i billedet – især ude i kanten af billedet. Til gengæld kan du opnå at skabe spændende effekter.

Brug det til: Landskaber, arkitektur, bybilleder.

3 Normal-objektiv

Normalområdet for objektiver vil i de fleste tilfælde sige en brændvidde på 50 mm. Men objektiver med en brændvidde fra 35 mm til cirka 60 mm kan regnes som inden for normalområdet. Populært siger man, at et normal-objektiv svarer til det menneskelige syn og giver det mest naturlige billede.

Brug det til: Portræt, landskaber, arkitektur.

4 Moderat tele-objektiv

Området dækker brændvidder fra 150 og op til 300 mm. Objektivet trækker perspektivet sammen, så for eksempel baggrund og horisont opleves som tættere på motivet, end det faktisk er tilfældet. Ofte kommer der på den måde mere drama i billedet.

Se også:  Guide: Sådan rydder du op og får mere plads på computeren

Brug det til: Sport, dyr, portrætter.

5 Langt tele-objektiv

Når du vil tage et nærbillede af for eksempel en fugl, selvom du er langt væk fra motivet, så skal du have fat i en lang tele. Her går brændvidden fra 300 og helt op til 600 mm eller mere. På grund af den ekstreme zoom-faktor skal kameraet helst holdes stabilt, for eksempel på et stativ.

Brug det til: Dyr i naturen, actionbilleder med sløret baggrund.

Du kan også vælge et zoom-objektiv, som er et godt værktøj, hvor du kan gå fra for eksempel en svag vidvinkel til en tele i et og samme objektiv. Det er et godt kompromis, hvis du ikke ønsker at købe mange objektiver, men foto-feinschmeckere vil dog altid vælge objektiver med fast brændvidde og skifte objektiv alt efter situationen. I mange tilfælde giver objektiver med fast brændvidde også et bedre billede.

Brændvidde er desværre ikke bare brændvidde. Alle brændvidder er regnet ud fra en gammeldags, analog film. Og en digital billedsensor er i langt de fleste tilfælde mindre end denne 135 mm-film. Nogle dyre kameraer har en såkaldt full frame-billedsensor, men ellers skal man benytte en forlængelsesfaktor. Normalt er denne faktor på 1,5-1,6 gange den normale brændvidde. Så bruger du et 50 mm-objektiv på et kamera med en forlængelsesfaktor på 1,5, bliver brændvidden i praksis 75 mm.

TAGS
fotoguide
Kamera
Tips og tricks

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S