Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Find det perfekte objektiv til dit systemkamera

Systemkameraerne har givet foto-objektiverne en renæssance, men hvilke objektiver passer til dine fotobehov? Her fortæller vi dig, hvad du skal vide for at komme i gang med at tage billeder på den kreative måde.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Systemkameraerne – også kaldet spejlløse kameraer – har givet foto som hobby en renæssance. De er ofte billigere og mindre end de traditionelle DSLR-kameraer, og de tager langt bedre billeder end en smartphone. Men de ligner DSLR-kameraerne på et bestemt punkt: Du kan udskifte objektivet.

Det giver masser af kreative muligheder, for der er et objektiv til næsten ethvert fotoformål. Men spørgsmålet er så, hvilke objektiver du skal vælge – ud over det standardobjektiv, som du måske fik med, da du købte dit systemkamera (eller dit DSLR-kamera – for det kan bruge samme objektiv). Det valg hjælper vi dig med her.

Det handler om brændvidde

Man deler objektiver op ved hjælp af brændvidden. Helt præcist er det afstanden mellem det forreste linseelement i objektivet og billedsensoren, der fungerer som kameraets digitale ”film”. I praksis kan du bruge brændvidden til at bestemme, hvor tæt du kan komme på et motiv, og hvor bredt et synsfelt kameraet har.

Et objektiv med lang brændvidde gør det muligt at gå tæt på et fjernt motiv. Et teleobjektiv har lang brændvidde. Et objektiv med kort brændvidde – en vidvinkel – gør det muligt at få mere af motivet foran dig med. Udsnittet bliver bredt.

Som udgangspunkt er et 50 mm-objektiv det man kalder normalområdet. Så vælger du et objektiv med et højere tal, for eksempel 100 mm, vil du komme tættere på det ønskede motiv. Vælger du et 35 mm-objektiv, vil du komme længere væk fra det samme motiv, men få mere med på siden af motivet.

5 objektiver til din foto-værktøjskasse

1 Fiskeøje-objektiv

Fiskeøjet er en ultra-vidvinkel, som man sjældent bruger, men objektivet giver fantastiske effekter. Det har betegnelsen efter fiskens øje, fordi det har en lignende, buet linse. Da objektivet går helt ned til 8 mm, får det nærmest 180 grader med. Effekten er flot, og du får en masse med på billedet, men også med fortegninger. Hold øje med, at du ikke fotograferer dine egne fødder!

Brug det til: Action, effektfulde billeder.

2 Vidvinkel-objektiv

Hvis du vil indfange et bredt sceneri – for eksempel et smukt bjerglandskab – så er vidvinkel-objektivet det oplagte valg. Brændvidden går typisk fra 14 mm til 24 mm. Du skal dog forvente nogle fortegninger i billedet – især ude i kanten af billedet. Til gengæld kan du opnå at skabe spændende effekter.

Brug det til: Landskaber, arkitektur, bybilleder.

3 Normal-objektiv

Normalområdet for objektiver vil i de fleste tilfælde sige en brændvidde på 50 mm. Men objektiver med en brændvidde fra 35 mm til cirka 60 mm kan regnes som inden for normalområdet. Populært siger man, at et normal-objektiv svarer til det menneskelige syn og giver det mest naturlige billede.

Brug det til: Portræt, landskaber, arkitektur.

4 Moderat tele-objektiv

Området dækker brændvidder fra 150 og op til 300 mm. Objektivet trækker perspektivet sammen, så for eksempel baggrund og horisont opleves som tættere på motivet, end det faktisk er tilfældet. Ofte kommer der på den måde mere drama i billedet.

Brug det til: Sport, dyr, portrætter.

5 Langt tele-objektiv

Når du vil tage et nærbillede af for eksempel en fugl, selvom du er langt væk fra motivet, så skal du have fat i en lang tele. Her går brændvidden fra 300 og helt op til 600 mm eller mere. På grund af den ekstreme zoom-faktor skal kameraet helst holdes stabilt, for eksempel på et stativ.

Brug det til: Dyr i naturen, actionbilleder med sløret baggrund.

Du kan også vælge et zoom-objektiv, som er et godt værktøj, hvor du kan gå fra for eksempel en svag vidvinkel til en tele i et og samme objektiv. Det er et godt kompromis, hvis du ikke ønsker at købe mange objektiver, men foto-feinschmeckere vil dog altid vælge objektiver med fast brændvidde og skifte objektiv alt efter situationen. I mange tilfælde giver objektiver med fast brændvidde også et bedre billede.

Brændvidde er desværre ikke bare brændvidde. Alle brændvidder er regnet ud fra en gammeldags, analog film. Og en digital billedsensor er i langt de fleste tilfælde mindre end denne 135 mm-film. Nogle dyre kameraer har en såkaldt full frame-billedsensor, men ellers skal man benytte en forlængelsesfaktor. Normalt er denne faktor på 1,5-1,6 gange den normale brændvidde. Så bruger du et 50 mm-objektiv på et kamera med en forlængelsesfaktor på 1,5, bliver brændvidden i praksis 75 mm.

Derfor betyder det noget

Der er to grunde til at skifte mellem objektiver. Den ene grund er muligheden for kreativ fotografering. Du kan beskære billedet helt præcist med det rette objektiv, og du kan skabe flotte og sjove billedeffekter – for eksempel helt skarp forgrund og sløret baggrund.

Den anden grund er højere billedkvalitet. Med det rigtige objektiv til det aktuelle ”skud”, kan du udnytte kameraets billedsensor optimalt. Hvis du vil fotografere en fugl, som sidder i et træ, kan du sagtens skyde billedet uden at tænke på beskæring og zoome ind på din skærm bagefter.

Men bruger du et zoom-objektiv vil du kunne komme helt tæt på motivet og samtidig udnytte billedsensorens høje opløsning. Har du for eksempel et kamera med en opløsning på 20 MP, vil et billede taget med et zoom-objektiv bestå af samtlige 20 millioner billedpunkter. Hvis du i stedet må beskære billedet efter optagelsen i et billedredigeringsprogram, så er antallet af billedpunkter selvfølgelig lavere.

Med andre ord: Du kan løfte dit ambitionsniveau, når du bruger et kamera, hvor du kan tilvælge objektiv efter omstændighederne.

Sådan vælger du den løsning, som passer til dig

Med det rigtige objektiv får du det bedste billede i ”kassen”.

Vælg objektiv efter formål. Hvis du skal på ferie, er det fint med et zoom-objektiv, der dækker fra svag vidvinkel, så du kan tage brede naturscenerier, til en zoom, så du kan indfange smukke detaljer på lang afstand. Dermed får du også mulighed for at beskære billedet perfekt, så du kun får det mest interessante med.

Hvis du vil fotografere dyr, for eksempel fugle, hvor du ikke kan komme tæt på, skal du vælge et kraftigt tele-objektiv. Så kan du med kameraet komme helt tæt på motivet, og samtidig bevare den høje opløsning i billedet.

Handler det om familieportrætter, kan du vælge en svag zoom. Her er området omkring 85 mm ofte det foretrukne ”våben”. Med dette objektiv kan du zoome ind på personen og opnå en let sløret baggrund, så personen står helt frem i billedet med ekstra skarphed. Meget effektfuldt!

Tips til kvalitet

Objektiver fås fra omkring 1000 kroner og op til mange hundrede tusinde kroner. De dyre objektiver benytter glas, der er lavet i hånden, og det koster rigtigt mange penge. Jo dyrere et objektiv er, jo bedre er det som regel også. Men det kræver, at dit kamera kan udnytte kvaliteten. Du kan få objektiver til det kamera, du har købt, som svarer til kvaliteten af kameraet. Og det er et godt valg.

Til mange kameraer kan du få flere dedikerede serier af objektiver, for eksempel en prisoverkommelig og en kostbar serie. Der findes også tredje-partsleverandører af objektiver, for eksempel Tamron og Zeiss. Uanset hvilken type og hvilket mærke, du vælger, vil du opdage, at ved at bruge det rigtige objektiv får du de bedst mulige billeder i ”kassen”. Og det er jo det, som det i sidste ende handler om.