Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Find den perfekte fladskærm

Det er blevet lidt mere kompliceret at vælge den rigtige tv-fladskærm, for nye teknologier og skærmopløsninger trænger nu ind på markedet. Blandt de begreber, du skal vænne dig til, er UHD og OLED. Vi hjælper dig på vej ...

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Først fik vi smart-tv’et, og nu er en ny bølge af innovativ teknologi på vej ind over det gode, gamle ”husalter”. Du skal til at vænne dig til begreber som UHD og OLED. Men hvilke fordele får du, og hvad skal du lægge vægt på, når du køber nyt tv? Det vil vi hjælpe dig med at definere med denne gennemgang af teknologien og brugerkravene til det
moderne tv.

Lad os starte med noget så lavpraktisk som størrelsen på den nye skærm. I billedrørstiden, før de flade tv-skærme, var grundreglen at kunne du dække skærmen med din knytnæve holdt ud i strakt arm, var afstanden og størrelsen på skærmen i orden. Men den regel gælder ikke længere, for nu har vi langt højere opløsning og kvalitet i billedet.

Med den høje skærmopløsning på moderne tv’er kan du uden problemer sidde tæt på skærmen, uden at der er synlige fejl i billedet. Det er ganske som at være i biografen, hvor hele synsfeltet kan være dækket af billedet, uden at det på nogen måde er generende. Men det kræver, at kvaliteten af tv’et er i orden – og ikke mindst, at det signal, du ”fodrer” tv’et med, er tilstrækkelig stærkt. For selvom al tv-dækning i Danmark i dag er digital, så kan der være ret stor forskel på kvaliteten.

I nogle antenneforeninger laver man signalet om, så det bliver analogt, og det vil afsløres på en stor skærm som et halvdårligt billede. Hvis du ser tv via en tagantenne, vil du kunne opleve stor forskel i billedkvalitet afhængigt af, om du ser en gammel tv-serie (genudsendelse af Venner for eksempel) eller en Discovery HD-udsendelse på DR3. Den første vil være mudret, den anden vil stå gnistrende detaljeret.

Så kvaliteten afhænger i høj grad af indholdet, men i lige så høj grad af tv-skærmen og dens videoprocessor, der håndterer det indkomne signal. Tv-paneler fås i forskellige kvalitetsgrader, og selvom de på papiret har samme tekniske data, så er der forskel på, hvor gode de er til at vise farver, detaljering og så videre. Generelt er dyrere tv’er bedre end billigere, men der er undtagelser, så spørg i butikken, eller følg med i test i magasiner.

UHD ikke et kvalitetstempel

Lige så vigtig er videoprocessoren, der nærmest er tv’ets svar på computerens grafikkort. Alle tv-signaler bliver billedbehandlet af denne processor, inden det kommer på skærmen. På de bedste tv’er har videoprocessoren mange kræfter, og den analyserer hvert enkelt billede nøje for at kunne optimere det.

På mindre gode tv’er kan processoren ikke håndtere den store mænge data, og billedet ryger mere eller mindre uredigeret igennem. Det betyder flere synlige fejl i billedet. Billedet er mere uroligt og har ikke den ultraskarpe detaljering, som det gode tv har.

Her vender vi tilbage til en af de nye teknologier, UHD-skærmen. Den er også kendt under betegnelsen 4K, fordi den har fire gange så høj opløsning som et full HD-tv – hvilket vil sige 8 millioner billedpunkter mod 2 millioner billedpunkter. Billederne på et godt UHD-tv kan være en fantastisk oplevelse, så skarpt som næsten kun virkeligheden.

Men den høje opløsning kræver selvsagt også fire gange så meget af panelet og ikke mindst af videoprocessoren. Når man sender et tv-billede, er det nemlig altid komprimeret.

Det betyder, at signalet er pakket ned på samme måde som et jpg-billede. Det gør man, for at det skal fylde mindre. Når signalet når ud til dit tv, skal det pakkes ud igen. Denne proces kræver meget af videoprocessoren – og endnu mere, når man har med UHD-opløsning at gøre.

Der arbejdes på at løse denne udfordring. En ny standard, HEVC, vil om nogle år kunne halvere den mængde data, som kræves til et UHD-fjernsynsbillede.

Men du kan roligt springe ud i UHD-tv nu og få ultrahøjop-løste oplevelser.
Selvom udbuddet af tv-udsendelser eller film i UHD-formatet er meget begrænset, kan du opleve det ekstremt skarpe tv-billede ved at streame fra for eksempel YouTube og efterhånden også fra streamingtjenester som Netflix.

Men udbuddet af indhold vokser dramatisk, når du udnytter en anden funktion ved de nye UHD-apparater. De kan nemlig opskalere et full HD-billede til fire gange så høj opløsning, og det virker i de fleste tilfælde ganske overbevisende, viser vores erfaringer.

Flad og buet tv-fremtid

Opskaleringen er en slags gætteri, hvor videoprocessoren vurderer, hvad der skal være af lysstyrke og farve på de manglende billed- punkter.
Kvaliteten afhænger af tv’ets videoprocessor, der her er vigtigere end nogensinde. For at du skal få fuld glæde af et UHD-tv, skal det nemlig kunne lave en god opskalering. Mange nye Blu-ray-afspillere kan også opskalere, så du kan se dine favoritfilm i den ekstra høje opløsning.

De senere år er tv’erne blevet fladere og fladere. Selv tv i den prisrimelige ende af skalaen er nu så flade, at man med rimelighed kan kalde dem for elektroniske malerier, hvis de hænges op på væggen. Det kan på nogle modeller give udfordringer med kabelføringen, så det flade tv alligevel ikke hænger helt tæt på væggen, men generelt er det jo designmæssigt den helt rigtige vej, tv’et har bevæget sig.

Den udvikling stopper ikke, men med en ny teknologi, OLED, kan man nu lave buede skærme, og dem kan du alle-rede i dag finde i butikkerne.
Producenter som LG og Samsung er leveringsdygtige. OLED-teknologien kan gøre skærmen så tynd som et stykke papir, og den kan bues uden at give billedforvrængning. Sådan en skærm ser fantastisk godt ud, men den giver også en kiggefordel. Buen gør, at du føler dig mere inddraget i billedet, og du får en bedre kiggevinkel, hvis du sidder nogenlunde ligefor.

Et smart-tv med full HD fra mærkevareproducent og til en attraktiv pris. Der er tale om en LED-model med meget lavt strømforbrug og to HDMI-indgange til eksterne kilder, hvis du ikke bruger streamingtjenester som Netflix direkte via smart-tv. Kort sagt, stort set alt hvad du kan begære af et prisbilligt tv.

FAKTA
Størrelse: 42”
Opløsning: Full HD
Smart-tv: Ja
Energiklasse: A+
Dimensioner med fod: 961 x 607 x 238 mm

Lidt mere end et smart-tv: Du kan dele direkte tv og optagelser mellem dine tv’er, så du kan optage en serie på et tv, men afspille det på et andet i huset. Du kan endda spejle din smartphone på dit tv med Wi-Fi MiraCast, så du kan se billeder og videoer fra mobilen direkte og trådløst på den 48” store skærm.

FAKTA
Størrelse: 48”
Opløsning: Full HD
Smart-tv: Ja
Energiklasse: A++
Dimensioner med stand: 683 x 1082 x 223 mm

Flade tv’er leverer ofte flad lyd, men det er der gjort noget ved i dette Sony-tv. Her har man valgt et utraditionelt design med et lidt større kabinet og her er bedre plads til gode højttalere. Den 55” store sag har naturligvis Wi-Fi, DLNA, NFC og touch-fjernbetjening til at håndtere det hele.

FAKTA
Størrelse: 55”
Opløsning: Full HD
Smart-tv: Ja
Energiklasse: A+
Dimensioner uden stand: 753 x 1239 x 92 mm

OLED-teknologien har gjort det muligt at udvikle et ultrafladt tv på blot 5 mm med ramme og samtidig er det muligt at bue skærmen. Det har en imponerende virkning – både med og uden billede på. OLED er fremtidens tv-teknologi, som kombinerer LED-panelets høje skarphed med en farvedybde, der er unik.

FAKTA
Størrelse: 55”
Opløsning: Full HD
Smart-tv: Ja
Energiklasse: A
Dimensioner uden stand: 1227 x 798,5 x 192 mm

Fortsættelsen af den flotte og sjove animationsfilm fra 2008 er skabt af de samme folk som stod bag 1’eren, og den originale historie fortsætter og tager dig med på en rejse gennem bizarre fødevareuniverser, hvor madvittighederne står i kø.

FAKTA
Type: film (Blu-ray, dvd, 3d)
Længde: 1 time og 35 minutter
Udgiver: Universal Sony
Udkommer: 13. juni

Blu-ray-afspiller, der kan opskalere full HD-film til UHD med en avanceret
videoprocessor, så du får fuld glæde af dit UHD-tv. Også perfekt til dig, der ønsker smart-tv-funktion via Blu-ray-afspilleren. Dette klares trådløst, og du kan bruge den til streaming af musik og video i alle de mest udbredte formater.

FAKTA
Type: Blu-ray-afspiller
Wi-Fi: Ja
Smart-tv: Ja
Dimensioner: 360 x 196 x 39 mm

Den svære toer: Klassefesten 2 – Begravelsen handler om de tre gamle venner fra 1’eren, og her kommer de ud i nye problemer, hvor der ikke er nogen grænser for, hvor galt det kan gå. 2’eren når samme latter-højder som den berømte 1’er.

FAKTA
Type: film (Blu-ray, dvd)
Længde: 1 time og 35 minutter
Udgiver: Nordisk Film
Udkommer: 10 juni

Komplet surroundanlæg med Blu-ray-afspiller, der kan opskalere full HD fra Blu-ray til UHD, så du får bedre udnyttelse af dit UHD-tv. Dertil kommer NFC Bluetooth, så du kan streame musik fra pc, Android- eller Apple-udstyr. Indbygget Wi-Fi sørger for forbindelse til alle enheder i huset.

FAKTA
Type: Surroundanlæg med Blu-ray
Wi-Fi: Ja og NFC-support
Effekt: 5 x 65 watt/200 watt subwoofer
HDMI: 3 indgange, 1 udgang

Når du i dag skal vælge tv, kan du også tage stilling til, hvilke tjenester du har behov for, når du benytter smart-tv-delen. De fleste tv’er har for eksempel videotjenesten Netflix, men har du brug for HBO eller Eurosport er det jo rart, at tv’et tilbyder denne mulighed direkte.

Tjek også – gerne i en butik – om du synes, betjeningen af smart-tv-delen er nem. På det punkt er der stor forskel. Der er ingen standard for smart-tv’er, som det kendes fra computere.

Producenterne vil nedbringe kompleksiteten, men gør det på hver sin måde. Philips har valgt en interessant vej og har for nylig lanceret et tv, hvor styringen er baseret på Android-styresystemet, som er det udbredte system til smartphones. Det er da vist en ret smart idé!

[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

”Et UHD-tv kan opskalere et full HD-billede til fire gange så høj opløsning, og det virker i de fleste tilfælde ganske overbevisende.”

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]