Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Find den bedste hjælper til skolen

Den bærbare computer skal være din bedste hjælper i skolen. Derfor skal computeren passe bedst muligt til dine behov. Den skal være tilpas hurtig, tilpas hårdfør, tilpas mobil – og så skal den naturligvis have en tilpas pris.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Din computer er din bedste skolekammerat! Ok, det er måske at sætte sagen lidt på spidsen, men ikke desto mindre er det af stor betydning for dit skoleår, at du har den bærbare computer, som passer bedst til dine behov, med i tasken. Og en bærbar computer skal det være. Denne computertype er stadig det suverænt bedste valg uanset, om du går i grundskolen, på gymnasialt niveau eller er ved at tage en videregående uddannelse.

Engang var en computer noget, der stod på et bord, og skolen havde måske opstillet 25 stk. af dem til alle eleverne. Nu har hver elev sin egen computer, og den følger ham eller hende i tykt og tyndt – på uddannelsesinstitutionen, på vejen frem og tilbage og derhjemme. Derfor skal den alt andet lige være så let som muligt. Vægten må gerne holde sig under 1,5-2 kg.

Selvfølgelig kan der være videregående studier (for eksempel arkitektskoler eller ingeniøruddannelser), hvor der er behov for særligt stærke bærbare med en særlig stor og højopløst skærm. Men ellers bør du også overveje, hvor lille en skærm, du kan leve med. Bliver computeren brugt til at surfe på, skrive på, opstille regneark, anvende Facebook og andre sociale tjenester og måske også en præsentation i ny og næ, kan du måske nøjes med en 11”-skærm. Det næste trin, når vi taler skærmdiagonal, er 13-14”. Også det kan du overveje, for her får du et ret godt kompromis mellem størrelse og brugbarhed.

Når du har valgt skærmstørrelse, er du parat til at købe en taske, for sådan en skal du i parentes bemærket også have og gerne en rygtaske, som er nemmest at bære, hvis du cykler eller går længere strækninger.

Det solide valg

Hyppig transport stiller også krav til, at chassis, tastatur og skærm kan tåle lidt knubs og stød. Lad ikke computertasken redde dig hver gang, men vælg en bærbar, der ikke er alt for prisbillig og derfor bygget med de svageste materialer. Vælg også en bærbar med en slidstærk overflade. Gå uden om helblanke chassismaterialer, som hurtigt bliver ridsede og afslører fedtede fingeraftryk.

Batteritiden er heller ikke uden betydning. De fleste bærbare i dag leverer over 6 timer på en opladning ved almindeligt brug. Men gå efter en computer med over 10 timers drift. Det vil du sætte pris på, for så kan du måske helt lade være med at tage den tunge oplader med på uddannelsesinstitutionen.

Hvis vi så kravler ind i elektronikken og kigger på ”maskinens” specifikationer, kan vi ikke længere komme med generelle råd. Det gælder dog for alle om ikke at vælge en stærkere computere, end man har brug for. Måske kan mor og far betale, så længe man er hjemmeboende, men for de fleste studerende på videregående uddannelser er købsprisen en væsentlig faktor.

Hvis du læser fag, hvor der er store krav til maskinkraft,
skærmopløsning og -størrelse, må du selvfølgelig honorere kravene. De stærkeste Windows-pc’er er udstyret med en Intel Core i7-processor, et high end-grafikkort og 16 GB ram eller mere. Men til almindeligt skolebrug kan du skyde noget lavere og derved spare mange penge.
Især kan du få prisen ned, hvis du skalerer processor-ambitionerne ned og i stedet vælger en Intel Core i5, i3 eller Pentium. Sidstnævnte er ikke det ypperste valg, hvis du også vil more dig med seriøs gaming, men kombineret med 4-8 GB ram er selv den laveste processor i Intel-hierarkiet fuldt tilstrækkelig til tekstskrivning, regneark, lettere billed- og videoredigering og det meste af det, som du kan foretage dig på nettet.

Et fif, hvis du vil have en kvikkere pc, er at vælge en model med ssd-disk i stedet for traditionel harddisk. Du får ikke så stor lagerplads for de samme penge, men ssd-disken (som ikke er en roterende disk, men en chipbaseret hukommelse) får pc’en til at arbejde hurtigere. Som supplement til computeren med ssd-disk kan du vælge et tilkøbe en ekstra, ekstern harddisk eller gemme ting, som du ikke bruger hyppigt, i ”Skyen”, dvs. på nettjenester som Dropbox og OneDrive.

Det med fingrene

Da du som skoleelev eller studerende sikkert kommer til at skrive en hel del, skal tastaturet være behageligt at arbejde med. Selv Facebook kræver en del aktivitet på tastaturet. Du kan regne med at få et rart tastatur, hvis du køber en decideret business-bærbar fra for eksempel Lenovo, eller en anden bærbar computer, der prismæssigt ligger i mellemklassen og op.
Men det er under alle omstændigheder ulejligheden værd at besøge den nærmeste FONA-forretning og prøve tastaturerne af på de opstillede maskiner. På et godt tastatur føles tasterne solide, og der er modstand i tasterne, når du trykker dem ned – hverken for meget eller for lidt modstand.

Tjek også, om tasterne sidder med en afstand, som passer til dine fingre. Køber du en bærbar med en lille skærm, får du næppe noget numerisk tastatur med i købet (ekstra tastesæt med tal til højre på computeren). Læser du fag, hvor der skal laves mange beregninger, regnskaber og lignende, vil du nok sætte pris på taltasterne, men ellers er det ikke en afgørende funktion.

Taster og skærmstyring

Afprøv også styrepladen. Reagerer den på det fingertryk og de bevægelser, du har vænnet dig til? Og fungerer multitouchstyring med to fingre? Klik også på eventuelle knapper under eller over styrepladen. De skal nemt kunne trykkes ned, ellers bliver de besværlige at arbejde med i længden.
Med Windows 8 er det også blevet muligt at styre bærbare pc’er med fingrene direkte på skærmen på samme måde som på en tablet eller en smartphone. Man kan hurtigt vænne sig til denne mulighed – og faktisk blive rigtig glad for den. De fleste Windows-computere leveres i dag med multitouchskærm.

Men er det overhovedet en bærbar Windows-computer, du har brug for i studiesammenhæng? Ikke nødvendigvis. Det mest oplagte alternativ er en MacBook, Apples bud på en bærbar computer. Det er mekanisk og elektronisk kram fra ende til anden, finish og materialekvalitet er i top, og styresystemet fungerer fremragende og sikrer nem betjening. Dertil kommer, at MacBooks ser knaldgodt ud. Ikke så underligt, at de er populære i studiesammenhæng.

Du får dog ikke det samme store udvalg af programmer i Apple-verdenen som i Windows-verdenen. På nogle videregående studier duer en MacBook ikke, fordi den ikke kan afvikle de programmer, studiet kræver. Og er du vild med seriøs gaming, er udvalget af topspil meget begrænset.
Et alternativ til Windows og Apple kunne være de nye Chromebooks, som kører på et styresystem udviklet af Google (der også står bag mobilstyresystemet Android), og som leveres af flere førende producenter.

De er billige og lette. Men de kan ikke køre de programmer, som du kender fra konkurrenterne. Microsoft Office for eksempel kan ikke fås til Chromebooks, og selv om du kan få andre programmer, som kan gemme i de kendte Office-formater, er det et væsentligt handicap. Dertil kommer, at Chromebooks kun fungerer optimalt, når der er netforbindelse, og at de har et meget begrænset, internt lager.

Endelig kan du overveje en tablet. Men hvad enten det er en iPad fra Apple eller en tablet med Android- eller Windows-styresystem, er og bliver det et supplement, ikke det primære valg. Selv om man kan tilkøbe tastaturer til tablets, er de ikke praktiske, når der skal skrives større opgaver, arbejdes med præsentationer, opstilles regneark osv.

På nogle skoler anvender man tablets, når eleverne skal lave multimediebaserede opgaver. Og det kan give god mening, fordi tabletten er mobil, har indbygget kamera, og iPad’en har endda glimrende software til redigering af multimedieindhold.

Men ellers er den bærbare pc stadig ”kongen”, når det gælder uddannelsesværktøj – uanset klassetrin eller studie.

Synes du, der er mange bærbare computertyper at vælge imellem i dag? Så får du det komplette overblik her:

Notebook: Den traditionelle, bærbare pc med Windows-styresystem. Kæmpe udvalg. Nemt at finde en model i et fornuftigt prisleje. Fås med og uden touchskærm.

Ultrabook: En betegnelse, som chipproducenten Intel tildeler bærbare computere, der lever op til bestemte specifikationskrav, og som alle har et meget tyndt design. Ultrabooks er lækre, men ikke markedets billigste.

MacBook: Bærbar computer fra Apple. Her finder du blandt andet markedets fladeste computer, MacBook Air. MacBooks er godt kram, men ikke billigst.

Hybridcomputer: En ny type bærbare, hvor skærmen oftest kan skilles fra tastaturet og fungere som tablet. Har altid touchskærm. Dyrere end sammenlignelige, traditionelle notebooks.

Chromebook: En ny type bærbar computer med Chrome OS-styersystemet. Den er prisbillig, men har ikke de kendte Microsoft-programmer og er afhængig af netadgang.

Tablet:Mere end den fremragende iPad. I dag kan du
få gode tablets med Windows- eller Android-styresystemer.

Går du efter en let og kompakt computer til en god pris, så tjek den her ud. Aspire V3-111P er med sin 11,6”-skærm nem at have med i tasken, og den er virkelig en letvægter. Et plus er også, at skærmen er af multitouch-typen.

FAKTA
Styresystem: Windows 8.1
Processor: Intel Pentium N3530
Ram: 4 GB
Harddisk: 500 GB
Skærm: 11,6”, multitouch
Vægt: 1,39 kg

Lenovo producerer ikke kun dyre business-maskiner. Her er vi i den lettere afdeling med en 13.3”-skærm. Alligevel er der gods i ”indmaden” med blandt andet en Intel Core i3-processor, ligesom du får gode materialer og multitouch.

FAKTA
Styresystem: Windows 8.1
Processor: Intel Core i3
Ram: 4 GB
Harddisk: 500 GB
Skærm: 13,3”, multitouch
Vægt: 1,7 kg

Lækkert design, lav vægt og tilpas stor skærm er de gode studie-argumenter for denne bærbare Windows-pc. Desuden har den multitouchskærm, så du også kan styre computeren direkte på skærmen, hvilket nogle gange er hurtigere.

FAKTA
Styresystem: Windows 8.1
Processor: Intel Core i5
Ram: 6 GB
Harddisk: 500 GB
Skærm: 13,3”, multitouch
Vægt: 1,6 kg

En af styrkerne ved HP’s bærbare er den fine lydgengivelse, der skyldes samarbejdet med audiospecialisterne hos Beats-Audio. Med denne Pavilion får du touchskærm, godt med ram og en pænt stor harddisk. Det er en stærk maskine.

FAKTA
Styresystem: Windows 8.1
Processor: Intel Core i5
Ram: 8 GB
Harddisk: 750 GB
Skærm: 15,6”, multitouch
Vægt: 2,54 kg

Hvis du har brug for en kraftfuld maskine til en fornuftig penge, kommer G50-70 ind i billedet. Den er udstyret med den fine Intel Core i5-processor, har multitouch og 8 GB ram. Skærmen er dejlig stor med et diagonalmål på 15,6”.

FAKTA
Styresystem: Windows 8.1
Processor: Intel Core i5
Ram: 8 GB
Harddisk: 500 GB
Skærm: 15,6”, multitouch
Vægt: 2,5 kg