Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Nydelse eller ydelse? – sommerens bedste sportsudstyr

Flere af de største sportsbegivenheder skal opleves om sommeren. Samtidig er det den optimale årstid til at komme i bedre form. Få tips og råd til den perfekte sommerferie med sport og træning uanset, om du slapper af foran tv-skærmen eller bygger dit kondital op.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hvis du er til sport, er sommeren den perfekte sæson, hvor du kan vælge at gøre to ting: Enten slanger du dig foran skærmen og nyder den ene medrivende sportsbegivenhed efter den anden. Det er oplagt, hvis vejret ikke arter sig. Og der er nok at kigge på. Se bare oversigten på næste side.

Eller også bliver du selv mere kropsaktiv, end du nogensinde har været og udnytter de solrige, varme dage til at etablere en jernstærk kondition – før efterårets finregn leverer de dårlige undskyldninger, som du leder efter for igen at kunne flade ud foran tv’et.

[irp posts="3118065"]

Du kan selvfølgelig også gøre begge dele: Både nyde den ypperste topsport og – inspireret af atleterne – bagefter springe op af sofaen for at komme i gang med løb, gymnastik eller boldspil.

Valget er dit, som man siger. Men under alle omstændigheder kan du forsøde tilværelsen ved at vælge den helt rigtige teknologi til at understøtte et inaktivt eller aktivt sommerliv. Det fokuserer vi på her, hvor vi hjælper dig med at finde optimalt, seriøst kvalitetsudstyr eller de gadget-dimser, som bare gør sommeren lidt sjovere uanset din tilgang til idræt.

Se hele vores tech-guide til sommeren her.

Elektrisk aktiv på ferien

Hvad skal du bruge af elektronik for at udnytte ferien til at forbedre kropsformen? Her er tjeklisten

Er sommeren ikke bare den optimale periode til at løbe vinterfedtet af sig? Men der er måske en grund til, at du ikke altid får løbet så meget, som du drømmer om. Den mest indlysende er, at det er anstrengende (og måske kedeligt). Her hjælper det på motivationen, hvis man kan nyde sin yndlingsmusik, mens man puster og stønner. Det kræver et godt sæt hovedtelefoner, og vores anbefaling er at vælge et decideret fitness-headset, der kan tilsluttes din smartphone. Det er særlig skabt til at kunne tåle regn og sved.

Men du skal ikke bare vælge det første og bedste headset, du får øje på. Det er alfa og omega, at du afprøver det på hovedet og i ørerne først. Et fitness-headset skal sidde ordentligt, ellers kommer du ikke til at bruge det i mere end 5 minutter. Så hen i den nærmeste Elgiganten, eller hvilken butik du nu foretrækker, og prøv de udstillede modeller i praksis.

Garmin Forerunner 630 er af de avancerede sportsure på markedet. Prisen ligger omkring de 3000 kroner. Garmin Forerunner 630 er af de avancerede sportsure på markedet. Prisen ligger omkring de 3000 kroner.

Et alternativ er de nye trådløse ”ørepropper”, som vinder frem. Her slipper du for kabelforbindelsen mellem smartphone og hovedtelefon. Der er ingen tvivl om, at de inden for kort tid vil erobre hele markedet, for ledninger er – i nogle tilfælde – irriterende, og de kan genere lydgengivelsen, når de gnubber mod tøjet. Her er det ikke helt så kritisk at afprøve det valgte sæt først, for de trådløse enheder leveres ofte med forskellig størrelse og bløde gummiadaptere, så du kan tilpasse dem til din øreform. Gode trådløse hovedtelefoner til løb er dog stadig ret dyre; afsæt cirka 1500 kroner.

Hold styr på resultaterne

Hvis du er seriøs med din træning, vil vi anbefale, at du også køber dig et aktivitetsur. Det giver dig optimal mulighed for at følge med i, hvordan det går med din træning. Det er selvfølgelig sjovt at have noget statistik, men først og fremmest virker aktivitetsuret motiverende, fordi det hele tiden dokumenterer dine fremskridt og med sin blotte tilstedeværelse gør dig opmærksom på dine træningsambitioner.

De mest simple aktivitetsure, der kan det basale, er ikke særlig dyre, 400-600 kroner. De bedste aktivitetsure kan skelne mellem gang, løb, cykling og svømning. De tager din puls løbende og viser, hvor meget du har bevæget dig. Resultaterne kan du aflæse ved hjælp af en app, som følger med uret.

Hvis du har større ambitioner, kan du købe et decideret sportsur. Her er et fornuftigt prisniveau cirka 1500 kroner, men priserne for de bedste og mest avancerede ure passerer de 5000 kroner.
Sådan et ur har indbygget GPS, så du får en mere præcis opmåling af distance og hastighed, når du er ude at løbe. Pulsmålingen sker med optisk sensor. Du kan se, hvor mange kalorier du forbrænder og få en søvnanalyse.

Praktisk og behageligt

Du kan endda ofte styre musikken fra din smartphone direkte fra uret. Så kan du kombinere det praktiske med det behagelige.

Uret på håndleddet er en stærk motivator. Uret på håndleddet er en stærk motivator.sport

De aktuelle data kan aflæses direkte på uret, men du kan også få et mere komplet overblik via den medfølgende app til din smartphone. Ofte er det også muligt at dele sine resultater og målsætninger på sociale medier. Garmin for eksempel giver dig denne mulighed med deres sportsure.

Du kan på den måde sammenligne dine egne resultater med dine venners. Faktisk er der en livefunktion, så dine venner kan følge dine præstationer, mens du træner. Det kan også virke stærkt motiverende, og det er måske det bedste ved at få elektronisk hjælp til at komme i form i sommerferien.

Byg dit hjemmestadion

Lad os først tage en pause og sætte os hen foran tv-skærmen. Her gælder det om at opbygge det optimale stadion. Hvis du er til keglebillard, kan du måske nok nøjes med en mindre skærm og tv’ets indbyggede højttalere. Men hvis du rigtig skal kunne nyde den grandiose stadionoplevelse under Wimbledon i tennis eller naturscenerierne under Tour de France, anbefaler vi, at du løfter barren for kvalitet og størrelse.

Tv-skærmen skal helst ikke være mindre end 55”. Store scenerier kræver god plads. Men det er sjældent, at danske forbrugere køber mindre skærme. Hvad der derimod ikke er sjældent, det er dårlig lyd. De flade tv-skærme har deres naturlige begrænsninger lydmæssigt. Det kan godt være, der sidder nogle gode højttalerenheder i et dyrt tv, men det hjælper ikke så meget, for kraftig lyd kræver volumen omkring højttalerne. Det er ganske enkelt en naturlov.

Så hvis du virkelig skal mærke suset fra tilskuerpladserne, når højdespringer i Diamond League-finalen i atletik lige akkurat sniger sig over den nye europarekord – mens stangen vipper faretruende under atletens tur mod måtten – er der ingen vej udenom: Tv’et skal have akustisk nødhjælp.

Den nemme løsning er en lydbar. Og mange lydbarer er i dag så gode, at der ikke er nogen speciel grund til at bygge et komplet surroundanlæg op (medmindre du er en af verdens beundringsværdige, kompromisløse lydnørder). En subwoofer kan tilføre det lydtryk, den detaljering i gengivelsen og den basdybde, du har brug for, hvis du vil opsluges af både det visuelle og det lydmæssige indtryk.

Den moderne lydbar

De fleste lydbarer kan parres med en subwoofer til den dybeste basgengivelse. Og det er som regel umagen værd at tage denne ekstrahøjttaler med. Hvor lydbaren bør placeres under tv’et – den er normalt lang og smal i formen – kan subwooferen placeres temmelig frit i tv-stuen. Det skyldes, at den menneskelige hjerne ikke kan retningsbestemme baslyd. Man kan ikke høre, hvor de dybeste toner kommer fra. Du bør dog ikke placere subwooferen langt væk fra lydbaren og selvfølgelig heller ikke langt fra lyttepositionen.

Det er en fordel, hvis lydbaren kan tilsluttes tv’et via HDMI ACR. Den sidste del af forkortelsen står for Audio Return Channel (returlyd), og det betyder, at tv’et som regel selv tænder og slukker for lydbaren og ikke mindst, at du kan bruge fjernbetjeningen fra dit tv til at skrue op og ned for lyden i lydbaren. I de fleste tilfælde skal du bruge lydbarens egen fjernbetjening eller en app til smartphone for at foretage andre justeringer. Alle nyere tv’er har en HDMI ACR-tilslutning, og det samme gælder alle moderne lydbarer.

Kombiner den lange, smalle lydbar med en subwoofer – så kan du også høre den brusende stadionstemning. Kombiner den lange, smalle lydbar med en subwoofer – så kan du også høre den brusende stadionstemning.

Sport overalt

Mange sportsbegivenheder kan du også opleve på din smartphone og din bærbare pc – eller på en tablet, hvis du stadig har sådan en. På den måde går du ikke glip af de vigtigste sommertransmissioner, selvom du er langt væk fra sofaen foran fladskærms-tv’et.

Det er ikke alle tv-stationer, der tilbyder en streamingtjeneste, men der bliver og flere, og både Danmarks Radio og TV 2 har i flere år tilbudt streaming. DR streamer gratis, mens du skal have betalingstjenesten TV 2 Play for at se sport fra TV 2.

Alternativt har du måske adgang til at streame gennem din netudbyder. Eksempelvis har TDC streamingtjenesten YouSee.tv, hvor du kan se direkte tv-udsendelser fra alle de stationer, som du har tv-abonnement på (og desuden leje film – men det er en anden historie). Andre udbydere har lignende tjenester.

Det siger sig selv, at du skal have en mobiltelefon med stor skærm for rigtig at kunne nyde en fodboldkamp på farten. Hvad der er mindre indlysende er, om du økonomisk kan tillade dig at se danske stationer eller streamingtjenesters sportsudsendelser, mens du er i udlandet.

Det kan blive en rigtig dyr fornøjelse uden for EU. Men inden for EU er det en anden historie. For et par år siden ændredes reglerne for roaming i fællesskabets lande, og det blev markant billigere at streame uden for Danmarks grænser.

Det betyder dog ikke, at du altid har samme pris i resten af EU som i Danmark. For du har ikke ubegrænset dataadgang.

Her bør du kontakte dit teleselskab eller kigge på udbyderens hjemmeside for at finde frem til, hvor mange gigabyte dataforbrug dit abonnement dækker i EU uden for Danmark.

Du bør også tjekke, om din feriebolig leverer god og gratis Wi-Fi. Det er desværre ikke altid tilfældet. I store dele af Europa er internet stadig ikke et standardgode på samme måde som i de nordiske lande. Med trådløst internet på hotellet, i lejeboligen eller sommerhuset skal du ikke bekymre dig om dit dataforbrug.

De største sportsbegivenheder på tv

// Wimbledon, tennis, London, 1.-14. juli (Ingen dansk station)

// Tour de France, cykling, Frankrig, 6.-28. juli (TV 2)

// Diamond League, atletik, Monaco, 12. juli (TV3 Sport, Viaplay Sport)

// US Open, badminton, USA, 13.-14. juli (TV 2 Sport)

// Diamond League, atletik, London, 20.-21. juli (TV3 Sport, Viaplay Sport)

// Indonesia Open, badminton, 17.-21. juli (TV 2 Sport)

// VM i svømning, Sydkorea, 21.-28. juli (TV 2 Sport)

// Japan Open, badminton, 25.-28. juli (TV 2 Sport)

// US Open i tennis, USA, 26. august-8. september (Ingen dansk station)

// Formel 1, Hockenheim, Tyskland, 28. juli (TV3+, TV3 Sport, Viaplay)

// Thailand Open, badminton, 2.-4. august (TV 2 Sport)

// Formel 1, Ungarn, 4. august (TV3+, TV3 Sport, Viaplay)

// Badminton-VM, Schweiz, 19.-25. august (TV 2 Sport)

// PostNord Danmark Rundt, 21.-25. juli (DR)

// Spanien Rundt, 24. august-15. september (TV 2)

// Diamond League, atletik, Paris: 24. august (TV3 Sport, Viaplay Sport)

// Diamond League-finale, atletik, Zürich, 29. august (TV3 Sport, Viaplay Sport)

// VM i basketball, Kina, 31. august-15. september (Ingen dansk station)

Med forbehold for fejl og ændringer.

Hvis du kun vil lytte

Men måske kan du nøjes med at lytte. Den moderne radio er kombinationen af en trådløs højttaler og en smartphone. Det giver dig ikke blot adgang til en masse god musik, men også til de vigtigste radiostationer, hvor du kan høre radiotransmissioner og kommentarer til sportsbegivenheder eller få en kort orientering i en nyhedsudsendelse.

Du bør selvfølgelig vælge en trådløs højttaler, der ikke er alt for stor og tung. Det gør heller ikke noget, at den kan modstå vind og vejr, hvis du tager den med ud i det fri (se testen af trådløse højttalere i dette nummer).

Til gengæld skal du næppe frygte en kæmpe mobilregning, selvom du ligger ved stranden, for lydstreaming bruger betydelig færre data end videostreaming.