Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Fem portable drev til data på farten

En ekstern harddisk kan hurtigt tilsluttes til computeren, så man kan flytte de data over på den, som man ikke skal bruge i nær fremtid. Den er også glimrende til backup. En portabel harddisk er derudover praktisk at tage med sig rundt.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er vel for meget at sige, at portable harddiske ligefrem er røverkøb. Men betragter man de fem deltagende drev, ses det alligevel, at man for et relativt beskedent beløb kan få en stor harddisk, man kan tage med sig, når man forlader hjemmet.

Det virker også til, at merprisen for at købe en ekstern/portabel harddisk er blevet mindre i forhold til i 'gamle' dage. Forstået i forhold til hvor mange penge man skal betale ekstra for kabinettet, interfaces, medfølgende tilbehør, software med mere i forhold til det 'rene' drev.

Man kan få portable drev i forskellige størrelser, de starter i dag typisk ved 500 GB og går så ellers opefter, i hvert fald hvis vi taler om portable drev baseret på den klassiske harddisk med bevægelige dele, som vi gør her i testen.

Portable drev baseret på ssd har en lang række fordele, de fylder langt mindre, vejer nærmest ingenting, udvikler ikke varme, og er ufølsomme overfor stød.

Har man brug for meget plads på sin portable harddisk, bliver man dog nærmest flået, hvis man ønsker dette og vælger et portabelt drev med en ssd i stedet for en harddisk.

Udgangspunktet for testen her har nemlig fra starten været, at vi ville kigge på portable harddiske af en vis størrelse. Vi fastsatte en ønsket minimumstørrelse på 2 TB ud fra ønsket om, at drevene skulle have en så stor kapacitet, at næsten uanset hvad man ville kunne finde på at anvende drevene til, ville der være plads nok.

Grundet omstændigheder ude af vores kontrol kunne det desværre ikke fuldstændigt lade sig gøre, idet harddisken fra Verbatim kun kunne skaffes med 1 TB kapacitet indenfor tidsfristen.

Det er stadig et stort drev, så den kom med i testen vel vidende, at der ingen garanti er for, at drevet ydelsesmæssigt vil opføre sig som den tilsvarede model med 2 TB harddisk.

 

En anden sag er den indbyggede prisforskel, denne vil potentielt kunne skævvride fastsættelsen af prisbedømmelsen. Derfor bedømmer vi i denne test prisen ud fra, hvor mange kroner 1 TB lagringskapacitet koster, det fjerner prisfordelen hos det lille drev.

De deltagende harddiske ligger prismæssigt mellem godt og vel 800 kroner og op til godt og vel 1200 kroner. Et af hovedkravene var, at drevene skulle være udstyret med USB 3.0-port. Hvis der skulle være et andet interface, ville det være okay, men ikke påkrævet. Nu endte det også med fem drev udelukkende med USB 3.0.

Vi valgte i denne test ikke at inkludere portable harddiske med Thunderbolt-interface, der ganske vist råder over en teoretisk overførselshastighed på 10 Gbit/s for Thunderbolt og 20 Mbit/s for Thunderbolt 2 mod de 5 Gbit/s som USB 3.0 tilbyder.

Det skyldes to ting, for det første har Thunderbolt interfacet endnu ikke en voldsom udbredelse udenfor Apple-miljøet. Specielt når det kommer til Windows-baserede bærbare, hvor en portabel harddisk jo giver rigtig god mening.

For det andet er prisskiltet på en portabel harddisk med Thunderbolt-interface en hel del større end på en tilsvarende portabel harddisk med samme kapacitet.

Den portable harddisk

En portabel harddisk kan være en glimrende idé, specielt når man bruger den i forbindelse med en bærbar computer. De kan i dag fås i meget mobile udgaver, der ofte er udstyret med en ssd. Dermed er der som regel ikke samme mængde lagringsplads, som i bærbare med traditionelle harddiske.
Her kan en portabel harddisk være et glimrende redskab til backup, til lagring af data der måske ikke er brug for hver dag. Man kan også have programmer, dokumenter, fotos med mere, så man altid har adgang til dem, når der er brug for det.

Selvfølgelig betyder de forskellige cloud-tjenester med online- lagringsplads, at man i dag under optimale omstændigheder aldrig er ret langt fra sine data.

Men det er spørgsmålet, om det altid er nok med en plads i skyen, nogle mistænker også de forskellige cloud-løsninger. Desuden så er en portabel harddisk altid lige ved hånden, blandt andet når internetadgangen er dårlig, eller slet ikke tilstede.

Sådan testede vi

Vi har vurderet de deltagende portable harddiske ud fra en række forskellige kriterier. Vi har herunder kørt en række benchmarks for at vurdere, hvor hurtige de enkelte drev er.

Harddiskenes hastighed er første kriterie, den siger de forskellige benchmarks noget om. De forskellige benchmarks er anvendt med samme indstillinger for alle drev. Alle benchmarks er kørt tre gange, hvorefter den gennemsnitlige værdi er noteret.

Funktionaliteten rummer mange forskellige elementer. Det kan være konstruktionen inklusive holdbarhed, dimensioner, vægt, støddæmpning eller ej, om der er ekstern strømforsyning, og om kryptering understøttes uden man skal anskaffe software selv. Garantiperioden noteres også.

Sidst men bestemt ikke mindst mængden af software der medfølger, hvilke forskellige muligheder softwaren åbner op for og en vurdering af softwarens brugervenlighed, samt brugervenligheden for drevet som helhed.

Prisen vurderes pr. 1 TB og ud fra drevets helhedsvurdering.

Synes du, at portable drev er en levn fra en fjern fortid, hvor data ikke altid var tilgængelige online, uanset hvor og hvornår du måtte befinde dig, så fred med det.

Det er en ærlig sag ikke at have viljen, eller nok snarere behovet for at eje et portabelt drev. For alle andre gælder det om at finde ud af, hvad man forlanger at sit portable drev.

Hastighed er de fleste af os vel begejstrede for, hvem kan være ked af, at opgaven går hurtigt. Hastigheden kan så variere alt efter, hvad man kopierer til eller fra drevet, samt hvorledes indholdet er fordelt på det portable drev.
Læg mærke til skrive og læseoperationerne for random operationer, hvor data ikke skrives eller læses fra områder på harddisken, der ligger i umiddelbart forlængelse af hinanden.

Disse hastigheder er altid en hel del langsommere end de sekventielle hastigheder, hvor drevet så at sige er oppe i fuldt trav.

Hvorledes hastigheden opleves fra drev til drev afhænger af så mange faktorer, at det kan vore syntetiske benchmark ikke fuldstændigt fange. Men det kan give gode ledetråde.

Western Digital-drevet løber med titlen testvinder og er et sikkert køb.

For at komme til resultatet af testen så bliver Western
Digital My Passport Metal Edition Testvinder, den render også med prædikatet Bedste Køb.

Det er et bundsolidt og elegant drev, der kan tåle at blive brugt, hastigheden er god især i random benchmarkene.
Den er fyldt til randen med brugervenlig software, kommer med 3 års garanti og er samtidig testens næstbilligste drev pr. TB.
Freecom Tough Drive 3.0 er uhyggeligt tæt på at være i stand til at rende med det hele, derfor får den en anbefaler. Det er et hurtigt drev, i sekventielle operationer klart den næsthurtigste.

Den er yderligere utroligt solidt konstrueret og behagelig at håndtere. Samtidig med det kommer den med software til såvel pc og Mac.
Buffalo MiniStation Safe er en en virkelig velbygget og robust portabel harddisk, hvor der også følger en hel del software med. Den er ikke helt så hurtig som konkurrenterne og en anelse dyrere. Et godt drev, der dog ikke får en Anbefaler.

Verbatim Store 'n' Go Colours er et slankt drev, hvilket har sine fordele. Det er også forholdsvis kvikt, men den yder ikke rigtig beskyttelse mod stød. Den er også lidt dyr pr. TB.

Den sidste deltager er Medions HDDrive-N-Go. Vel egentlig et eksternt drev til skrivebordet, men brugbar som portabelt drev. Det er testens hurtigste, men trods det, og en virkelig god pris og et godt budgetkøb, så straffer det faktum, at der overhovedet ikke følger software med.

Læs testene her

Verbatim Store 'n'Go Colours
MEDION HDDrive-N-Go
Freecom Tough Drive 3.0
Buffalo MiniStation Safe
Western Digital My Passport Ultra Metal

[themepacific_accordion] [themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Læs testene her

[/themepacific_accordion_section] [themepacific_accordion_section title="Fakta"]

To portable harddiske disker op med Wi-Fi

[/themepacific_accordion_section] [/themepacific_accordion]