Home » Skærm » Farvestrålende duo
Farvestrålende duo

Farvestrålende duo

Share

Selv en på overfladen grå mus kan overstråle andre med livagtige
farver og fantastiske billedkvaliteter. Det er lige, hvad disse to skærme
formår

En god computerskærm er en vigtig bestanddel af et ethvert computersystem. Det er en af de stykker hardware, man ikke skal spare på, selv om det ofte er her, at besparelser indgås i forbindelse med indkøb. Men skærmens kvalitet er især vigtig i forbindelse med virksomhedsbrug, hvor skærmen er det arbejdsredskab, øjnene hviler på hele dagen.

Det nytter ikke noget at have den bedst ydende computerhardware, hvis medarbejderen sidder ved en skæm, der ikke lever op til de krav, man må stille til den givne arbejdsopgave.

Dette gælder specielt, når talen går på skærme, der anvendes til specielle formål. Alt om DATA har denne gang vurderet to grafiske skærme, og vi må erkende, at de overfladisk set meget dyre skærme virkelig gør en forskel. Der er en årsag til, at disse to professionelle 24” skærme er markant dyrere end gennemsnitsskærmen.

Se også:  Jabra PanaCast + HP Elite Slice [TEST]: To tech-firmaer sammen om elegant videokonference

Grafik på skærmen

Computerskærme fås i mange forskellige kvaliteter og med forskellige egenskaber, nogle er hurtige og egnede til spil, andre har bedre farvegengivelse og måske bedre betragtningsvinkler. Generelt kan det siges, at farveægtheden og evnen til at reproducere virkeligheden så naturtro som muligt ikke spiller så voldsomt en rolle, når familien Danmark surfer på internettet eller bruger almindelige kontorprogrammer.

Skærmens evne til præcist at gengive farver betyder selvfølgelig mere, når der arbejdes med opgaver, hvor det der skal bearbejdes går ud over de gængse Windows, Mac OS X eller Linux brugergrænseflader. I spil, video og fotofremvisning samt i forbindelse med andre grafiske opgaver tilstræbes en stadig mere realistisk reproduktion af virkeligheden. Når disse krav bliver fremtrædende, når vi op i halvprofessionelle skærme, hvor der typisk anvendes bedre paneltyper og bedre elektronisk styring. I de professionelle skærme som vi har at gøre med her strammes kravene yderligere.

Se også:  EliteBook x360 1040 G7 [TEST]: Nysgerrige blikke ingen adgang

Konklusion

Det er svært andet end at være imponeret over disse to skærme. Begge får fem stjerner for billedkvalitet, selv om de ikke er fuldstændigt sammenlignelige, men de gør begge deres job så godt, at højeste karakter var en selvfølge.

EIZO ColorEdge CG242WK er en mester i at trylle med farverne og udnytte den store farvepalette. HP DreamColor LP2480zx er til gengæld i stand til at vise op til en milliard farver, hvis ellers applikationerne og grafikkortet understøtter dette. En ny stjerne er født på grafikhimlen.

[pt id=’2002708′ size=’large’ link=’file’]

 

En anden finurlighed, skærmen indeholder, er, at gråtoneegenskaber behandles internt med 16bit, hvilket sikrer gråtoneniveauer på linie med de bedste crt monitorer. Responstiden er 6ms fra grå til grå, og kontrastniveauet ligger på 1100:1, og lysstyrken når op til 270cd/m2. Der anvendes til dette formål en stabiliseringssensor til justering af denne efter hver start eller tilbagevenden fra energisparetilstand. Denne skærm viste fantastiske, flotte fotos og film, samt grafiske applikationer bestod også med glans. Skærmen kan kun vise 16,7 millioner farver, men grundet den 12bit hardwarekalibrering kan disse vælges mellem 68 milliarder farver. Lægger man dette sammen med den anvendte 3D LUT lookuptabel med separate tabeller for rød, grøn og blå, sikrer dette evnen til at blande farverne optimalt.

Skærmen viser også 97 procent af Adobe RGB farverummet, så at fotos, der tages i dette farverum, vises nærmest naturtro. Skærmen kan også arbejde i Fine Contrast, Custom, sRGB, Calibration samt Emulation modus.
Vi kalibrerede skærmen til fotos og grafiske applikationer, hvor man ligeledes kunne kalibrere efter anvendelse til publicering. Et ekstra plus er den medfølgende skærmkappe, der skærmer mod indfaldene lys.

Tilslutningsmuligheder var der ligeledes ikke mangel på med DVI-I, DisplayPort med hdcp-understøttelse, 1 upstream samt to downstream usb 2.0 porte. Vi oplevede da heller ikke andet end glade stunder under testen af denne superskærm, der prisen til trods er noget af et køb for dem der mener det alvorligt med farver. Energiforbruget lå med maksimalt 108 watt lidt højere end hos HP DreamColor. Men det er vel prisen man må betale for en skærm, der anvender intelligent elektronisk styring i en grad som denne skærm. Interessant er også, at skærmen og den medfølgende UniColor Pro software kan simulere, hvorledes folk med henholdsvis protanopia og deuteranopia farveblindhed oplever det grafiske udtryk.

[pt id=’2002707′ size=’large’ link=’file’]

 

DreamColor LP2480zx kunne desuden den svære kunst at vise farverne korrekt uagtet lysstyrke. Af en lcd-skærm var niveauet af sort også virkeligt imponerende. Kontrasten var på 1000:1 og en lysstyrke fra 40cd/m2 til 250cd/m2. Skærmen tilbød også et mesterligt udvalg af tilslutningsmuligheder, der var to Dvi-I stik, Display Port 1.1, to hdmi 1.3 stik, komponent, S-video og composite input, HDCP-understøttelse til beskyttet indhold samt integreret USB-hub med 4 usb 2.0-porte.

De mange farverum, der kunne vælges mellem var full, AdobeRGB, Rec. 601, sRGB, Rec. 709, DCI P3 Emulation samt User-7. Skærmen blev selvfølgelig også kalibreret via vores Eye-One display 2 hardware kalibreringsværktøj.
Noget, vi ikke kunne teste i den korte tid, vi havde skærmen, var, at den skulle kunne holde kalibreringen i op til 1000 timer, hvilket er betydeligt længere end normalt.

Vi benyttede os af et bredt spektrum af tests til at vurdere skærmens kvaliteter. Det gik fra fotos i sort/hvid og farve, film, grafiske applikationer og vores trofaste testprogram til skærmtests. Når det er sagt, skal det siges, at grafikkortet selvfølgelig skal kunne understøtte 30bit-teknologien.

Hvad er mere speget er, at der endnu ikke er alt for mange applikationer, der kan udnytte de 30bit, som skærmen har at byde på. Men når det er sagt klarede skærmen sig med bravour over hele linjen, også i filmfremvisning, hvilket kan tilegnes den 6ms grå til grå responsrate, 12ms rise+fall.

Alt i alt kunne vi ikke finde noget at udsætte på denne fantastiske skærm. Selv energiforbruget, der typisk lå mellem små 50 watt og lige krydsede de 100 watt, var ikke ublu for en skærm med disse kvaliteter. Garantiperioden var fin med 3 år, dog ikke helt så yppig som hos Eizo. Vi kunne godt have tænkt os at beholde HP DreamColor LP2480zx noget længere for virkelig at kunne udforske dens muligheder.


ColorEdge CG242WK
  • Billedekvalitet
  • Elforbrug
  • Features
  • Pris
4.5

Alt om DATA siger

En skæm, der er som skræddersyet til digitale fotos, men er lige så egnet til grafiske arbejder og film i almindelighed. Den er dyr, men alle pengene værd for den professionelle bruger.

Sending
User Review
0 (0 votes)
TAGS
eizo
HP

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S