Home » Netværk » Fart på netværket gennem stikkontakten
Fart på netværket gennem stikkontakten

Fart på netværket gennem stikkontakten

Share

Det bedste alternativ til trådløst netværk er ikke at trække datakabler, Ethernet, gennem hele huset. Brug i stedet de eksisterende strømkabler, og opnå høj hastighed. Her tester vi to af disse såkaldte homeplug-løsninger

Trådløst netværk er ikke altid den bedste løsning. Hvis du vil have superhøj hastighed helt ud i boligens yderste hjørner, skal du satse på en kablet løsning. Du kan vælge ægte datakabler, kaldet Ethernet, men du kan også gøre det på en langt billigere og mere simpel måde: Udnyt boligens eksisterende strømledninger til at sende filer og andre data.

Du skal blot have fat i et såkaldt homeplug-system, som består af to enheder. Den ene enhed sættes i en stikkontakt nær hjemmets router og forbindes til routeren med et kabel. Den anden enhed sættes i stikkontakten, hvor der er brug for netforbindelse – på et værelse, i et hjemmekontor osv. Og du kabelforbinder herefter blot din pc med enheden.

Du skal ikke engang installere software. Du er kørende automatisk, så snart computere og homeplug-enheder er sat op og forbundet. Du skal blot fortælle pc’en, at du nu skifter fra trådløst net til Ethernet. Har du flere computere, spillekonsoller eller andet rundtom i huset, sætter du blot flere modtagerenheder op. Mange producenter tilbyder, at man kan benytte flere enheder i samme netværk, så man kan udbygge, efterhånden som behovet opstår.

De forskellige homeplugs kan selv ”finde” hinanden. Så der er i princippet ikke nogen grænse for, hvor mange enheder man kan sætte på. I vores test havde vi de to sæt fra forskellige producenter kørende samtidig, og det gav ingen problemer overhovedet.

Du behøver ikke at vælge mellem trådløst net og homeplug-løsningen. Netværk gennem strømkablerne kan være et supplement til et trådløst net. Især i store boliger eller boliger med tykke vægge kan stikkontaktløsningen sikre en hurtig og stabil netforbindelse ud i hjemmets fjerneste hjørner.

Kan kryptere dine data

Homeplugs benytter en standard, som flere producenter har udarbejdet. Rent teknisk sendes der datapakker på frekvenser i lysnettet typisk på frekvenser mellem 4,5 og 21 MHz. Datastrømmen mellem homeplugs deles op i mange kanaler og sendes på flere forskellige frekvenser. Du kan få Homeplugs, som krypterer dine data, så de er sværere at hacke. Men generelt er den almindelige kryptering i computeren nok. For netværk mellem homeplugs er principielt et lukket kredsløb, som kun kører i dine strømkabler i væggen.

De første udgaver af homeplugs fandtes i to udgaver med datahastigheder på 85 Mbps og 200 Mbps (megabit pr. sekund). Men i dag kører man let 500 Mbps og altså en hastighed, som er svær at matche i praksis med et trådløst netværk. Samtidig er en homeplug en prisoverkommelig løsning.

Læs testene her:

Zyxel HD Powerline Adapter PLA4201
Sagemcom Fastplug 500 Premium

Homeplugs kører ikke altid bare med fuld skrue, og er hastigeden langsom, kan det skyldes flere ting. Her er de vigtigste ting, du skal tjekke.

// Gamle elkabler er ofte meget tynde og giver derfor ikke optimale betingelser for hverken hastighed eller rækkevidde.

// Flere strømkrævende apparater – tv, fryser og lignende – kan, hvis de sidder på samme fase, give lidt problemer. Hastigheden sænkes dog kun en smule.

// Med flere faser i huset kan det give problemer, hvis du har homeplug-enheder på hver sin fase. I de fleste boliger er det dog primært køkken og vaskemaskiner, der har egen fase.


TAGS
Pla
sagemcom
ZyXel

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S