Home » Stationær computer » Få fart på computeropgaverne
Få fart på computeropgaverne

Få fart på computeropgaverne

Share

Se her, hvordan du strømliner måden, du arbejder med din computer, med Windows og med dine programmer på. Disse tips kan spare dig for dagevis af arbejde

At få mere fart på Windows-computeren handler ikke kun om at indsætte mere hukommelse eller presse indstillingerne til det yderste – du kan også opnå gevinster ved at justere den måde, som du arbejder på. Der er masser af skjulte tips og genveje, som du kan tage i brug, og som nærmest vil revolutionere din interaktion med Windows og programmer, så du sparer masser af tid.

Hver enkelt lille fif kan måske kun spare dig for sekunders arbejde, men lad dig ikke narre af de små fordele. Du vil genbruge disse tips masser af gange, når du sidder ved din computer. Forestil dig, at et enkelt tip sparer fem sekunder, og det sker 12 gange om dagen. Så har du sparet et minut. Men i løbet af et år summer minutterne sig op til seks timer. Bare dette ene tip. Det betyder, at du med de cirka 30 tips og 30 genveje i denne artikel vil kunne spare tid svarende til måske 15 dage i løbet af et år. Det er jo en hel, lille ferie!

Læs også:
10 tips der gør din laptop endnu bedre

Vi har inddelt tipsene og tastaturgenvejene i tre sektioner – Windows generelt, Office Word og Office Excel. Det er ikke indviklede ting, du skal i gang med, blot ganske enkle ting, hvor du ved at ændre nogle af dine vaner foran pc-tastaturet kan blive endnu mere produktiv, når du arbejder, så der bliver mere tid til alt det sjove.

[pt id=’2024683′ size=’large’ link=’file’]

 

Tips til Windows

De følgende tips vil hjælpe dig med at sætte mere fart på den måde, du bruger Windows på. Du får mere fra hånden og mindre spildtid. Først skal du gøre dine programmer mere tilgængelige. Startmenuen og skrivebordet er dit sædvanlige udgangspunkt, men du kan få endnu hurtigere adgang til dine programmer ved at benytte proceslinjen, bjælken, der normalt sidder nederst på skærmen, og som fungerer godt i Windows 7.

Den enkleste måde, når du skal placere en programgenvej på proces-linjen, er at åbne programmet og så højreklikke på det ikon, som dukker op på proceslinjen og vælge ”Fastgør programmer til proceslinjen”.

Læs også: Få din pc i topform

Når du skal starte et program, højreklikker du på ikonet for at få en jumpliste frem, som viser de senest åbnede filer samt nyttige værktøjer. Hvis du hyppigt benytter et bestemt dokument, kan du klikke på nåle-ikonet ved siden af dokumentnavnet, hvorefter det permanent er en del af jumplisten.

Brug dialogvinduet ”Kør”, når du hurtigt vil åbne systemværktøjer eller programmer. Tryk samtidig på Windows-tasten og tasten ”r” for at åbne vinduet. Skriv derefter navnet på det ønskede værktøj. Hvis du for eksempel vil have adgang til Enhedshåndtering, skriver du devmgmt.msc og trykker på returtasten.

[pt id=’2024684′ size=’large’ link=’file’]

 

At finde rundt i mapper og filer kan være ret tidskrævende. Men både Windows 7 og Vista har gode genvejsmuligheder. Åbn et mappevindue og du vil se en favoritliste. Du kan trække enhver mappe ind i denne liste og på den måde få et link, der med et enkelt klik giver dig adgang til mappen. I Windows 7 er der også Biblioteker, som er genveje til overordnede mapper såsom ”Dokumenter” og ”Billeder”. Du kan også oprette et nyt bibliotek eller åbne et bibliotek og klikke på linket ”x placeringer” øverst for at vælge, hvilke mapper der skal indgå i biblioteket.

Det kan også være, du lige har åbnet en mappe fuld af filer. Hvis du kender filnavnet, skriver du blot de første bogstaver og bliver ført direkte filen.

Genveje på skrivebordet

Du kan også placere genveje til individuelle kontrolpaneler på skrivebordet. Luk ”Kontrolpanel” op, højreklik på det valgte kontrol-panel, og vælg ”Opret genvej”, som kan lægges på skrivebordet eller trækkes til startmenuen eller proces-linjen.

Hvis du ofte kopierer filer til bestemte steder i Windows 7 eller Vista, kan du hente og installere Magic Folder Gadget (http://bit.ly/riEjdV). Den kan konfigureres sådan, at du kan trække og slippe filer fra en rullemenu, og du kan sætte filtre op, så bestemte filer automatisk placeres i de ønskede biblioteker.

Se også:  Samsung Galaxy Book Pro 360 [TEST]: Den nye konge af de konvertible

Ønsker du også at kunne starte dit favoritprogram med en simpel genvej. Så skal du højreklikke på programikonet og vælge ”Egenskaber” fulgt af fanen ”Genvej”, hvor du kan vælge en tast.

[pt id=’2024685′ size=’large’ link=’file’]

 

Genveje i Word

Du behøver ikke lære blindskrift for at spare tid i Office Word. Der er en masse andre gode tips. Begynd med at lære alt om Autokorrektur. Denne nyttige funktion korrigerer ikke kun fejl, men kan også give genveje til lange ord eller tekstpassager. Åbn Words-indstillinger, vælg ”Korrektur” efterfulgt af ”indstillinger for auto-korrektur” for at se, hvad du kan. Kig på fanen”Autoformat under skrivning”, hvor du finder tidsbesparende tips som at omgive ord med tegnet ”*” for at vise et ord med fed tekst.

Specialtegn som ”@” og ”é” kan være besværlige at skrive manuelt. Og der er for eksempel for ”é” en simpel tastaturgenvej: Tryk på tasterne ”Ctrl”, ”´” og ”e”. Men hvor finder du af tastaturgenvejene? Du åbner bare Indsæt-båndet øverst of vælger Symbol > Flere Symboler. Vælg symbolet for at finde genvejs-tasten, eller klik på ”Autokorrektur” for at lave en genvej, du kan huske.

Få konsistens i teksten

Den bedste metode, når teksten skal se konsistent ud er at vælge Words skrifttyper. Hvis standardskriften ikke lever op til dine forventninger, er det nemmest at klikke på båndet ”Typografier”, højreklikke på den ønskede stil (for eksempel ”Normal” eller ”Ingen afstand”) og vælge ”Opdater … så det svarer til markeringen”.

Du ønsker måske også at have en særlig brødtekst-stil i stedet for ”Normal” eller ”Ingen afstand”. Klik på den lille knap til højre i ”Typografi”-båndet og derefter på knappen ”Ny typografi” venstre i dialogvinduet.

Hvis du ofte markerer tekst i dit dokument, skal du kende nogle gode genveje: Dobbeltklik et ord for at markere og klik tre gange for at vælge hele afsnittet. For at vælge en sætning i et afsnit skal du holde tasten ”Ctrl”, når du klikker, eller ”Alt”, når du klikker og trækker musen for at vælge et rektangulært tekstområde.

Hvis du har Office 2010, kan du lave dine egne bånd, så alle dine favoritkommandoer kan ligge på et enkelt bånd, så du slipper for besværet med at skulle bevæge dig rundt imellem dem.

Start med at klikke på fanen ”Filer”, vælg ”Indstillinger” og der-efter ”Tilpas båndet”.

Eksisterende bånd kan tilpasses, eller du kan klikke på ”Ny fane” for at lave en fra bunden.

Kommandoerne bliver så organiseret i forskellige grupper, og du kan nemt blande og sammensætte kommandoer.

Til sidst kan du spare endnu mere tid, når du leder efter muligheder i menuen eller båndet, ved at placere dem i rullemenuen ”Hurtig adgang” øverst til venstre i Word. Klik på pilen, og vælg ”Flere kommandoer …” for at få adgang til mulighederne på båndet og andre steder. Når de først er placeret, er de kun et klik væk.

[pt id=’2024690′ size=’large’ link=’file’]

 

Genveje i Excel

Du kan arbejde hurtigere i Excel ved at tilpasse programmet til dine behov. Åbn ”Indstillinger” under ”Filer”, og kig på mulighederne. Indstil under ”Generelt”, hvor mange regneark, du foretrækker, at nye projektmapper skal rumme, og vælg et standardformat i sektionen ”Gem”.

Når du lægger data ind, kan ”Automatisk udfyldning” lette opgaven. Klik i nederste højre hjørne af en celle, som skal duplikeres. Når plusset kommer frem, trækker du med musen nedad og cellerne udfyldes automatisk.

Denne funktion kan gøre det hurtigere at udfylde en række eller kolonne med fortløbende data, for eksempel måneder og år. Skriv den første værdi som normalt.

Træk så i krydset nedad eller til siden. Hvis du har skrevet ”mandag”, vil resten af ugedagene automatisk blive indsat i de ønskede celler. Funktionen duer ikke, hvis du vil indføre den samme værdi i ikke-sammenhængende celler, men der er en smutvej.

Skriv og hop mellem cellerne

Vælg de ønskede celler ved at klikke på Ctrl-tasten i hver celle. Skriv cellereferencen, tallet eller formelen, før du trykker på tasterne ”Ctrl” og ”Retur”.

Se også:  6 gode tips, før du køber bærbar til studiet

I stedet for at skrolle rundt i et stort regneark efter en aktuel celle skriver du den simpelt hen ind i navneboksen øverst til venstre og hopper direkte til den.
Hvis du ofte anvender en bestemt værdi, for eksempel moms, kan du skrive ”Moms” ind i Navnestyring og dens størrelse (25) i dens referer-til-boks, før du klikker ”OK”. Nu kan du bare skrive Moms i stedet for 25 i dine formler. Hvis momsstørrelsen ændrer sig, skal du blot opdatere tallet. Du kan ændre hele projektmappen til den nye værdi ved at ændre tallet for moms i Formler > Navnestyring.

Den hurtigste måde at indsætte en ukendt formel på er at klikke på ”fx”-knappen og så følge guiden. I Office 2007 og 2010 er der også under fanen ”Formler” en række færdige formler organiseret i kategorier.
Når du kopierer og indsætter formler fra en celle til en anden, behandles de som relative, hvilket betyder, at cellereferencerne afhæn-ger af, hvor celler er placeret i forhold til den celle, som indeholder formlen. Du kan let lave absolutte formel-referencer ved at benytte tegnet ”$”, så celle A1 for eksempel bliver til $A$1.

Endelig kan du typografere dine regneark med ”Typografier” i stedet for manuelt at markere og farve celler. Vælg en allerede formateret tekst, klik på ”Celletypografering” på fanen ”Startside”. Vælg ”Ny
celletypografi”. Giv den et navn og klik ”OK”. Fremover finder du den nye celletypografering øverst i vinduet ”Celletypografering”.

Læs også: Sæt mere fart på computerens opstart

Windows-tast og F Åbner søgevinduet inde i programmet.

Alt og Tab
Åbner et panel, der gør det muligt at flytte hurtigt rundt imellem åbne vinduer.

Windows-tast og Tab
Giver 3D-visning af åbne vinduer.

Skift og Delete Sletter en valgt fil eller mappe.

Windows-tast and D Skjuler alle åbne vinduer. Tryk en gang til for at vende tilbage.

Windows-tast og M Minimerer alle åbne vinduer.

Skift og Windows-tast og M Henter alle minimerede vinduer tilbage.

Alt og F4 Lukker åbne vinduer.

F2 Omdøber valgt fil eller valgte filer.

Ctrl og højrepil/venstrepil Spring hen til forrige/næste ord.

Home/End Gå til begyndelsen eller slutningen af den aktuelle linje.

Ctrl og Home/End Gå til begyndelsen eller slutningen af et dokument.

Ctrl og Skift og Home/End Vælg al tekst før eller efter markøren.

Ctrl og Skift og < Forstør den markerede tekst med 1 punkt.

Ctrl og <
Formindsk den markerede tekst med 1 punkt.

Ctrl og L/E/A Juster afsnittet til venstre/centrer/til højre.

Alt O Vis genvejstaster i menuer, faner og ”Hurtig adgang”.

Alt og Retur Start en ny linje i den aktuelle celle.

F11 Lav et diagram ud fra dit valgte data.

Skift/Ctrl og Space Vælg den aktuelle række/kolonne.

Alt og = Adder tallene i de markerede celler.

Ctrl og Skift og & Kontur-kant om celle.

Ctrl og ; Indsætter aktuel dato.

Ctrl og skift og “ Indsætter værdien i cellen foroven.

Shift og F11 Indsætter nyt regneark.

Ctrl og pg dn eller pg up Flyt mellem regneark.

Ctrl og D/R Fyld cellen med indhold fra cellen over (D) eller til venstre (R).

Hvis skærmen er tilpas stor, og du placerer to vinduer ved siden af hinanden på monitoren, behøver du ikke skifte mellem dem. I Windows 7 kan du trække og slippe vinduerne til hver sin side. Hvis du er Vista-bruger, kan du klikke Ctrl-tasten og proceslinjen og vælge ”Vis vinduer side om side”.

[pt id=’2024686′ size=’large’ link=’file’]

 

I Office 2010 og 2007 kan du kopiere formatering fra en tekstblok til et andet. Du vælger blot noget af teksten med det format, som skal kopieres, og derefter klikker du på ”Formatpensel” til venstre i Båndet. Markøren får nu udseende af en pensel, og du kan ”male” formatet på tekst et andet sted i dokumentet.

[pt id=’2024687′ size=’large’ link=’file’]

 

Den hurtigste og nemmeste vej til et diagram i Excel er at vælge de celler, som skal med i diagrammet og trykke F11. Et diagram viser sig på skærmen. Højreklik derefter på diagrammet, og vælg for eksempel en anden diagramtype blandt de mange muligheder for tilpasning af grafikken.

[pt id=’2024689′ size=’large’ link=’file’]

 


TAGS
Bærbar computer
Guide
Systemoptimering
Tips og trick

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S