Test: Fantastisk smartphone med en lille smule 4K

Test: Fantastisk smartphone med en lille smule 4K

Share

Xperia Z5 Premium er verdens første smartphone med 4K-skærm. Men gør den ekstremt høje opløsning virkelig nogen forskel?

De fleste mobiler har skærme, der matcher et godt tv i skarphed, selvom de er ti gange mindre. Højere opløsning er derfor ikke ligefrem det, vi går og sukker efter. Så betyder det virkelig noget, at Sony har klemt 8.294.400 pixel – eller hvad man mere mundret kalder 4K – ned i den nye Xperia Z5 Premium? Vi kiggede nærmere på sagen.

Velkendt design  
Mobilen er storebror til Xperia Z5 og Xperia Z5 Compact, der kom på markedet for nylig. Med en skærm på 5,5”  hører den til phablet-kategorien, og må derfor konkurrere med kæmper som Samsung Galaxy S6 edge+, iPhone 6S Plus og Nexus 6P.

Designet er velkendt. Xperia Z5 Premium ligner langt henad vejen sine mindre familiefæller, blot er glasset på bagsiden blankt i stedet fot mat. Har man sølvmodellen, betyder det faktisk, at man kan bruge bagsiden som spejl, men udover det har glasset ikke de store fordele, og det undrer os ærlig talt, at Sony bliver ved med at bruge materialet, der indtil videre kun har givet problemer.

Se også:  Fejlen i de selvantændende Samsung-mobiler er fundet

Ikke desto mindre er det en nydelig mobil og trods den store skærm, er den nogenlunde nem at håndtere.
På siden er der en velfungerende fingeraftrykslæser, der, efter vores mening, er placeret helt ideelt, da man ofte har tommelfingeren netop her. Der er også knap til kameraet samt en volumenkontrol placeret så ergonomisk ukorrekt, man nærmest kan tænke sig, nederst på højre side.

Fuld af power  
Ser man på de tekniske specs, er der heller ikke megen forskel på Premium og den almindelige Z5. Kameraet er det samme. Det vil sige, at du får et af de bedste og mest alsidige mobilkameraer, der findes. Som på lillebroren kan video optages i 4K, fordelen ved Premium er så, at du har mulighed for at se dine optagelser i fuld opløsning direkte på skærmen.  
Procressorkræften burde i princippet også være den samme, men hvor Z5 fik en moderat score i vores benchmarks, strøg Premium helt til tops. Kombineret med Sonys behagelige bearbejdning af Android 5.1 giver det en glimrende brugeroplevelse.

Begrænset 4K
Skærmen er så absolut den vigtigste feature, og den skuffer da heller ikke. 4K eller ej, så er det en af de bedste skærme på markedet. Den er utrolig lysstærk, og der er en flot dybde i billedet.
Forventer man at blive blæst omkuld af 4K, fra man tænder, til man slukker mobilen, må man berede sig på en skuffelse. 4K får man kun fornøjelsen af, når man ser film og billeder. Navigerer du i systemet, går på Facebook eller surfer på nettet, så kører skærmen ”kun” full HD.

Se også:  Gør dit spisebord til en kæmpe-tablet

Del denne