Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Fairphone 3+: Miljørigtig mobil med skrabet teknologi

Den er ”grønnere” end de andre, men du må æde drøje kompromiser for den gode samvittighed.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Den moderne verdens massive overforbrug af elektronik skader kloden. Hvis vi skal gå en grønnere fremtid i møde, er der behov for mere langsigtet tænkning.

Det er den vej, Fairphone forsøger at præge markedet – med mobiler, der først og fremmest er skabt under ansvarlige kår. Forsyningskæden er baseret på Fairtrade-certificerede leverandører, og der vælges genanvendte materialer i en stor del af produkterne.

Det meste kan udskiftes

Hvad der imidlertid også gør mobilerne markant anderledes end markedets øvrige modeller er, at du kan udskifte stort set alt på dem. Er batteriet ved at gå død, er skærmen smadret eller USB-stikket gået i stykker, eller ønsker du bedre kameraer eller højttalere, så behøver du ikke smide mobilen ud og købe en ny. Du kan blot skifte de enkelte dele. Det er billigere og samtidig bedre for miljøet, da det mindsker mængden af elektronikaffald.

Elementerne udskiftes ved at tage bagsiden af mobilen og skrue dem ud med den medfølgende skruetrækker.

Lige lovlig sløv

Designet er gammeldags. Det ligner lidt en forvokset iPhone 5. Dog ligger 3+ fint i hånden.

Teknisk er mobiltelefonen ikke på niveau med de øvrige deltagere. Skærmen er for såvidt fin, batteriet fornuftigt, og de to kameraer kan sagtens gå an til almindelige formål, men ydelsen er sløv.  

Mobilen kører med en Snapdragon 632, som er blandt de laveste i hierarkiet hos Qualcomm. Det er ærgerligt, at man ikke er gået blot en tand højere, for det havde øget langtidsholdbarheden – som jo netop er et bærende princip. 64 GB lager er heller ikke meget i denne prisklasse.

Ikke desto mindre er der dog tale om en relativt velkørende telefon og et sympatisk projekt.