Home » Apps » Facebook og apps snager i dit privatliv
Facebook og apps snager i dit privatliv

Facebook og apps snager i dit privatliv

Share

Facebook kan læse dine private sms’er og se de billeder, du tager med mobilen. Og det er ikke ulovligt, for du har selv godkendt det, da du downloadede appen til din smartphone. Se her, hvad der egentlig står i de vilkår du accepterer, når du henter apps

95 procent af danskerne mellem 16 og 89 år er på Facebook ifølge Danmarks Statistik. Vi er glade for Facebook, men ville måske være mindre begejstrede, hvis vi vidste, at vi uden at vide det også lukker op for store dele af vores privatliv.

Ved at acceptere de vilkår, der er nødvendige for at oprette en profil, får Facebook indblik i vores private billeder, kalender og sms’er på mobilen. Desuden kan de følge vores søgninger på nettet og besøg af forskellige hjemmesider. Men vi giver ikke bare Facebook og andre virksomheder lov til at snuse rundt i vores personligste data. Vi giver dem også lov til at videregive disse oplysninger til private virksomheder.

At vi bliver rippet for personlige oplysninger og interesser kan være nyt for mange, men i virkeligheden står det alt sammen i den vilkårstekst, som vi jo selv har accepteret. Det er den tekst, man normalt vil betegne som ”det med småt”. Det er dog de absolut færreste, der nogensinde når til at læse det – for hvem har tid og lyst til at læse mere end 30 siders vilkårstekst igennem, inden de opretter deres profil eller bruger appen?

Du er guld værd

De personlige oplysninger, som vi giver gratis til Facebook og deres mere end 1 million samarbejdspartnere, tjener firmaerne penge på at bruge. Viden om dine interesser, søgeord, surfing på nettet, ønsker og drømme bruges til at målrette reklamer til dig. Det er de reklamer, som du kan se ude i siderne på din skærm, når du surfer på nettet. Du har måske prøvet at modtage reklamer for et bilfirma, efter du et par gange har søgt efter en ny bil på diverse bilsites?

[pt id=’2033667′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Facebook og andre apps ved hvor du er og kan se dine kontakter og sms’er.”‘]

Facebook og andre apps ved, hvor du er og kan se dine kontakter og sms’er.

Det er altså ikke kun de ting, vi deler på Facebook, som virksomhedernes viden bygger på: De følger vores klik rundt på nettet, søgeord i Google, kan se vores præcise placering via vores mobiler, hvor travle vi er i vores kalendere, hvor mange venner vi har i vores telefonbog og meget mere. Præcis, hvordan det foregår, og hvor meget viden Facebook samler sammen, er uvist, ligesom ingen kender til, hvad selskabet helt konkret bruger oplysningerne til.

Se også:  Nu kan du holde øje med dit energiforbrug i e-Boks-app'en

”Facebook har frit spil i forhold til, hvad de kan bruge for eksempel vores private sms’er og billeder til, og det eneste de siger lige nu er, at de er i gang med at finde ud af, hvad de vil bruge den viden til i fremtiden,” forklarer chefjurist i Forbrugerrådet Anette Høyrup, der har været med til at gennemgå vilkårsteksterne i de mest brugte apps.

Kender ikke konsekvenserne

De fleste af os trykker ”OK” til vilkårene uden at have læst dem – hvilket jo er ret forståeligt, når vilkårene er så lange og uforståelige. På mobilen får vi dog ofte kun en kort version af de samlede vilkår, og de fleste af os godkender dem uden at klikke på det link, som åbner for den fulde vilkårstekst.

Men måske er det ligegyldigt, for da vilkårsteksterne i både kort og lang version er uforståelige for ikke-jurister, er de færreste forbrugere klar over, hvilke beføjelser de giver virksomheder som Facebook.

Som det er i dag, accepterer du enten alt eller intet. Hvis du ikke vil acceptere blot et af vilkårene, så kan du slet ikke komme på Facebook eller downloade den app, du ønsker.

”Det burde være muligt at downloade en app eller oprette en profil uden at skulle give adgang til så mange af ens personlige oplysninger. Der er jo en del af de ting, vi accepterer, der ikke er nødvendige for at få appen til at virke eller oprette en profil,” siger Anette Høyrup og henviser især til, at Facebook og forskellige apps skal have adgang til din personlige kalender, sms’er eller billeder for at virke.

Hvis du på nuværende tidspunkt tænker, at du ikke længere har lyst til at dele din privatsfære med Facebook og deres samarbejdspartnere, så er der ikke meget andet at gøre end at slette din profil eller mobile app. Hvis man sletter sin app, så har Facebook som udgangspunkt ikke oplysning om sms og kalender osv. fremover, men der er ifølge Forbrugerrådet ingen der med sikkerhed ved, om dine gamle data bliver slettet.

Oplyser ikke alt

Selvom du skulle være i stand til at forstå vilkårsteksterne, får du alligevel ikke alt at vide. De er lange og detaljerede, men der er ikke fundet plads til alle oplysninger.

”Det burde stå i vilkårsteksten, om virksomhederne deler oplysningerne med andre eller tjener penge på dem – det er jo interessant for en privatperson. Men mange vilkårstekster har faktisk en persondatapolitik ud over de almindelige vilkår, og først i den kan man læse, at Facebook og de andre virksomheder kan dele dine personlige oplysninger og bruge dem,” forklarer Anette Høyrup.

Se også:  Hyggelig fredags-quiz: Hvor meget ved du om apps?

Hvad kan der gøres, når nu vi forbrugere er helt hjælpeløse? Vi må vende vores håb mod blandt andet Europarådet, hvor der ligger forslag til at stramme persondatalovene, der er skrevet før internettets opfindelse. Men forskellige lande – inklusive Danmark – er ikke klar til at godkende stramningerne.

Herhjemme frygter man blandt andet, at den danske sundhedsforskning, der bygger på oplysninger koblet til cpr-numrene, skal blive ramt af stramningerne. Og så længe der ikke vedtages fælleseuropæiske stramninger med sanktionsmuligheder, sker der ikke meget til fordel for os forbrugere af sociale tjenester og apps. For så kan virksomhederne bag disse nyheder fortsat bruge løs af vores personlige oplysninger.

Her er et udsnit af, hvad du accepterer, når du godkender betingelserne i Facebooks mobilapp

[pt id=’2033668′ size=’large’ link=’file’]

 

Sig ja eller forsvind

Du kan styre, hvilke oplysninger dit eget netværk på Facebook skal have, men du har ikke mulighed for at styre, hvilke oplysninger Facebook og deres samarbejdspartnere har adgang til. Hvis ikke du vil give Facebook oplysninger om dig selv, kan du ikke meget andet end at lukke din profil ned.

Læs videre

Dette er et underlink, som du kan klikke dig ind på for at læse de samlede betingelser. Der står, at Facebook indsamler data om din internetsurfing, så tjenesten kan eksponere målrettede reklamer for dig.

Tag gerne mine private ting

Dette er en af de helt slemme, hvor du giver Facebook og samarbejdspartnere tilladelse til at bruge dine billeder og andre personlige ting, dvs. alle billeder, videoer mv., du slår op på Facebook – for evigt.

Mit navn og billede må bruges

Ved at acceptere dette kan du risikere, at dit navn og billede kan indgå i reklamer på Facebook eller hos nogle af Facebooks mange samarbejdspartnere. Du kan forebygge denne foræring ved at klikke af i ”Kun for venner” under de personlige indstillinger.

Du kan gøre det lidt sværere for firmaerne bag sociale tjenester og apps at snage i dine private oplysninger.

// Gennemgå for eksempel dine apps, og slet dem, du ikke bruger. Det nedsætter antallet af firmaer, der kan tappe oplysninger fra din kalender, dine sms’er osv.

// Når du søger i Google bliver dine søgeord gemt. Hvis du ikke vil registreres, når du søger på nettet, kan du bruge alternative søgesider, hvor din ip-adresse ikke bliver registreret, for eksempel www.startpage.com og www.duckduckgo.com.


TAGS
apps
Facebook

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S