Nu får vinylpladen bedre lyd

Nu får vinylpladen bedre lyd

Share

Ny 3D-laserteknologi gør det hurtigere at producere de eftertragtede vinylplader og sikrer bedre lyd, længere spilletid og højere volumen

Vi vil er vant til vinylentusiasternes evige prædiken om, at de sorte skiver leverer langt bedre lyd end CD og diverse andre digitale lydformater. Men vinyllyden kan blive endnu bedre end den er i dag. Det skal ny 3D-laserteknologi sørge for. Den østrigske virksomhed Rebeat Digital har netop ansøgt om et EU-patent på en ny måde at producere vinyler. 

Det skriver Digital Music News.

I stedet for at skære lyden direkte ned i en lakplade, som man hidtil har gjort, laves der en computergenereret 3D-model af masteren med helt præcis angivelser af pladerillernes dybde og justering af frekvensområderne. Dernæst skæres 3D-modellen direkte ned i metalstemplet ved hjælp af en særlig laserbrænder. 

Se også:  Lad pladerne svæve i luften

Ifølge Rebeat Digital vil metoden optimere pladerillernes struktur så meget, at det både vil medføre en mere veldefineret lyd samt øget spilletid og volumen. Op til 30 procent mere musik vil der kunne klemmes ned på de nye skiver.

Vinylplader produceres i dag på nogenlunde samme vis som de er blevet siden 60’erne. Men det er en tidskrævende proces og da der kun er relativt få trykkerier tilbage, kan ventetiden på at få trykt en vinyl i dag være mange måneder. Med den nye metode hævder Rebeat Digital ikke bare at kunne forbedre lyden, men også skære 60 procent af produktionstiden. Og det oveni at man udrydder den enormt forurenende kemiske proces.

Se også:  Nu trykkes der igen vinyler i Danmark

Du behøver ikke skifte pladespiller for at lytte til de nye plader. De vil kunne afspilles på enhver grammofon. En særlig HD-pickup vil dog være nødvendig for at få det optimale ud af den forbedrede lyd.

Del denne