Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Smartphones: Her får du den bedste mobil-lyd

Lyd er blandt de vigtigste egenskaber i en smartphone, ikke bare for at tydeliggøre telefonsamtaler, men især for at kunne nyde musik og film i ordentlig kvalitet. Vi tester tre nye smartphones med fokus på lyden.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

For mange af os spiller lydkvaliteten fra vores smartphone en stor rolle. Den er vores mest brugte musikafspiller. Og her benytter vi som regel et sæt in-ear-hovedtelefoner. Lydkvaliteten kan dog bedømmes på mange måder: Kvaliteten ved samtaler, lyden fra de indbyggede højttalere og lydkvaliteten, når du lytter til musik både med kablede og med trådløse hoved-telefoner og højttalere. Her tester vi mobiler, hvor der er gjort noget særligt ud af lyden.

At foretage telefonopkald er måske ikke det, vi bruger vores mobiler mest til længere, men ikke desto mindre er det vigtigt, at det kan ske med en ordentlig lydkvalitet, når det endelig skal være.
Der er tydelig forskel på samtalelyden i de tre testede mobiler. Sony-mobilen går flot igennem i begge ender; dog svigter signalet lidt, når højttaleren er til. Modtageren oplevede udfald i lyden.

HTC leverer en klar og behagelig, afrundet lyd for både os og for modtageren, dog med en anelse støj i signalet, og det er samtidig den mobil, der klarer sig bedst med højttaleren slået til. Med OnePlus 5 er det, som om modtagerens stemme bliver skubbet helt frem i telefonens højttaler.

Det er sådan set ok, for det betyder, at man fanger hvert et ord, men lyden er noget komprimeret og snæver i sin frekvens. Når højttaleren slås fra er det nogenlunde i egen ende, men hos modtageren er lyden fjern og svær at fange.

Små højttalere

En lille tynd smartphone er simpelthen ikke skabt til at spille musik på eller eller lægge lyd til film. Producenterne gør dog alligevel, hvad de kan for at klemme mest mulig vellyd ud af de spinkle apparater.
Der er et imponerede output i OnePlus 5, som klart er den af de tre testdeltagere, der spiller højest. Lyden fra monohøjttaleren i bunden er rimelig skinger og ret hidsig i den øvre mellemtone, så den er svær at holde ud at høre på over længere tid.

Sony klarer sig væsentlig bedre. Volumen er lavere, men til gengæld leverer stereohøjttalerne et noget mere homogent lydbillede, der ikke kradser i ørene. Og der er desuden mulighed for at vælge en velfungerende surround-indstilling til film.

HTC har været kendt for at lave sublime indbyggede højttalere. De velkendte Boomsound-højttalere er dog forsvundet og i stedet erstattet af en ny teknologi, der anvender hele mobilens overflade som højttaler. Resultatet er ikke så godt som tidligere tiders stereo-højttalere, i hvert fald ikke til musik. Her er lyden kun marginalt bedre end hos Sony. Når det gælder filmlyd tager de dog en sikker sejr, for med biograftilstanden, som kan vælges i "Indstillinger", spredes lyden på en flot og medrivende måde, der gør, at mobilen fint kan gå an som en lille biograf, når man er på farten.

Vellykkede lydforbedringer

Mobilen har overtaget rollen som mobil musikafspiller hos rigtig mange brugere. Der er dog stor forskel på, hvor godt de klarer den opgave. En ordenligt konvertering og forstærkning af lydsignalet kræver både power og komponenter af en vis kvalitet. Det kan man ikke altid forvente at få i et lille apparat, der samtidig skal klare tusind andre opgaver og forsøge at spare på strømmen.

Producenterne har hver sin måde at tackle opgaven på. Hos Sony og OnePlus sker det primært via software, der digitalt optimerer lyden. Begge mobiler har indbyggede funktioner, som analyserer dine hovedtelefoner og ører for at tilpasse lyden, så den klinger bedst muligt. Og det er faktisk slet ikke så tosset en tilgang. Hos Sony er lyden lidt blodfattig, når ingen optimering er slået til, men slår du "Automatisk optimering" til, strammer den op, og klikker du "DSEE HX", får du en flot afrundet og veldefineret lyd.

Den rene lyd hos OnePlus er lidt bedre, med et større output og mere fylde, men også her sker der et mærkbart løft, når lydforbedringen slås til. Begge har også en equalizer, der kan indstilles samt forskellige lydprofiler. Især Sonys eq lyder godt, når man løfter lidt i bassen med den separate Clear Bass-parameter. Her får du surround lyd og forskellige lydeffekter at vælge imellem.

Sony-mobilen har også software indbygget til avanceret noise cancelling, men skuffende nok er der intet headset med. Det skal købes separat. Heller ikke hos OnePlus får du headset med. Det får du til gengæld hos HTC, der har valgt en helt anden tilgang. U11 er nemlig blandt de første Android-mobiler uden en indgang til hovedtelefoner.

Et vovet træk, men HTC formår at kompensere for det manglende stik i en grad, så de fleste må tilgive dem. Du får nemlig et sæt avancerede uSonic in-ears med, som ikke bare kan aflæse dine ører for at levere den optimale lyd, men også har en rigtig glimrende støjreduktion.

Netop fordi høretelefonerne sættes i USB C-indgangen skal de ikke oplades. De får strøm fra mobilen. Lydkvaliteten er glimrende, og kun de allermest kræsne vil skulle spekulere på at anskaffe sig et bedre headset.

Foretrækker du alligevel at bruge dit gamle analoge headset eller ønsker at sætte mobilen til anlægget med kabel, så følger der en adapter med, der har indbygget 32-bit DAC, som forstærker lydsignalet aktivt. Der er da også væsentlig mere power i lyden, når den tilkobles her sammenlignet med de andre to mobiler, og man får flot og stram lyd, med god stereospredning. Markant bedre er den dog ikke.

Trådløs er ikke bare trådløs

Man kan selvfølgelig også vælge at gå helt uden om ledninger og tilkoble sine hovedtelefoner eller højttalere trådløst. Her skulle man tro, at forskellen er lig nul, for et Bluetooth-signal er vel et Bluetooth-signal. Men så enkelt er det dog ikke.

Der var ingen forskel på lydkvaliteten hos OnePlus og HTC, når vi tilsluttede dem trådløst, udover at volumen kunne skrues højere op hos OnePlus.

Sony-mobilen understøtter imidlertid LDAC-standarden, som leverer en væsentlig større datamængde til de tilsluttede enheder, for at give mere detaljeret lyd. Altså selvfølgelig under forudsætning af, at hovedtelefonerne eller højttalerne også understøtter LDAC, og det er stort set kun produkter fra Sony, som gør det. Vi testede således de tre mobiler på samme trådløse Sony-højttalere, og der var faktisk en forskel i lyden fra Sonys mobil. Den var en anelse mere fyldig og rund.

Innovativ vinder

OnePlus-mobilen falder lidt igennem, når det gælder samtalekvalitet og lyden i de indbyggede højttalere. Det er dog en rigtig glimrende mobil til musiklytning, for den leverer stærkt output og en flot fyldig lyd, når du lytter i hovedtelefoner.

Det samme kan siges om Xperia XZ Premium, der især løfter sig, når man slår de indbyggede lydforbedringer til. Samtalekvaliteten er desuden glimrende, og de indbyggede højttalere er af rigtig høj klasse.

Det er dog en skam, at hverken OnePlus eller Sony leverer headsets med. Især springer det i øjnene ved Sony-mobilen. Den sælges ret dyrt, og derfor burde der være budget til at smide et sæt med, navnlig når man ved, at Sony har gode af slagsen i sortimentet. I stedet tvinges man til at købe ekstra udstyr fra Sony for at drage nytte af de indbyggede funktioner.

HTC leverer en mere fuldendt lydoplevelse. Bortset fra en lille smule støj, er der intet at udsætte på samtalekvaliteten, og de indbyggede højttalere er med små marginaler de bedste i testen. Dog ikke så gode som de tidligere har været i HTC's mobiler.

Det er et dristigt valg at skrotte hovedtelefonstikket, men HTC formår at vende det til deres fordel. De medfølgende in-ears er et godt eksempel på, hvad man kan få ud af at udnytte USB C-indgangen, og det samme gælder på sin vis minijack-adapteren. U11 kræver således ingen tilkøb for at få fremragende lyd, og det er da blandt andet også derfor, den kan sikre sig sejren. 

Sony XPeria XZ Premium

Sony-XPeria-XZ-Premium Sonys smartphone har ægte stereolyd, med de to højttalere placeret over og under skæmen.

Skærm: 5,5” 4K (3840x2160)

Processor: Snapdragon 835

Batteri: 3230 mAh

Lyd: Stereohøjttaler, Digital støjreduktion, DSEE HX-lydoptimering af komprimerede filer, Hi-Res Audio, AHC-optimering af kablet lyd, LDAC Bluetooth-optimering

Pris: 5999 kr.

Kvalitetsindtryk: 3/5

Brugervenlighed: 4/5

Funktioner: 4/5

Lydgengivelse: 4/5

Samlet ydelse: 4/5

Pris: 3/5

Samlet vurdering: 4/5

OnePlus 5

OnePlus-5 Lyden fra OnePlus 5 kommer fra en enkelt monohøjttaler, placeret i bunden af mobilen.

Skærm: 5,5” FHD (1920 x 1080)

Processor: Snapdragon835

Batteri: 3300 mAh

Lyd: Mono-højttaler i bunden, 3-mikrofon med støjreduktion, AANC-understøttelse, Dirac HD Sound og Dirac Power Sound lydoptimering

Pris: 3799 kr.

Kvalitetsindtryk: 4.5/5

Brugervenlighed: 4/5 F

unktioner: 4/5

Lydgengivelse: 3.5/5

Samlet ydelse: 4.5/5

Pris:5/5

Samlet vurdering: 3.5/5

HTC U11

HTC-U11 I HTC U11 anvendes hele overfladen som højttaler.

Skærm: 5,5" QHD (2560x1440)

Processor: Snapdragon 835

Batteri: 3000 mAh

Lyd: USonic in-ears med aktiv støjdæmpning, minijack-adapater med DAC, HTC BoomSound Hi-Fi-version, certificeret til Hi-Res-lyd, 24-bit/192 KHz audio

Pris: 5790 kroner

Kvalitetsindtryk: 4/5

Brugervenlighed: 4/5

Funktioner: 5/5

Lydgengivelse: 4.5/5

Samlet ydelse: 4.5/5

Pris:3/5 S

Samlet vurdering: 4.5/5