Home » Bærbar computer » Nu får den bærbare eksternt grafikkort
Nu får den bærbare eksternt grafikkort

Nu får den bærbare eksternt grafikkort

Share

Ved at koble et eksternt grafikkort og en skærm til en bærbar pc kan du forvandle den til et monster af en gamingmaskine. Acer præsenterer teknologien, som vi har prøvet første gang med en Acer Travelmate P648

 

En lille og let bærbar pc er den praktiske dagligdagsløsning for mange af os – både i jobsammenhæng og derhjemme. Sådan en maskine kan det meste. Men hvis du vil redigere video og billeder eller er bidt af gaming, er de fleste bærbare ikke stærke nok til at løfte opgaven optimalt.

Tidligere måtte du glemme din passion eller investere i en separat, særlig stærk computer. Men nu kan du opgradere din eksisterende maskine. Det er i hvert fald tanken bag en særlig Graphic Dock, som Acer har udviklet til nogle af producentens bærbare computere. Med den får en lille bærbar ligeså mange grafiske kræfter som en stationær computer med et godt grafikkort eller som en ægte gamingbærbar.

Indtil nu fungerer løsningen kun med en lille håndfuld af Acers egne computere, men perspektiverne er interessante. Du har din transportable pc med på uddannelse eller job, og når du kommer hjem, slutter du maskinen til grafik-docken og en god, ekstern skærm, og nu kan du redigere billeder eller video og køre heftige actionspil, uden at den bærbare mister pusten. På arbejdspladser kunne man forestille sig, at man har en grafik-dock fast tilsluttet en stor, professionel skærm, og så kan du tilslutte den bærbare pc til docken, når du skal udføre ”tunge” grafikopgaver. På den måde kan flere deles om én grafik-dock og én skærm.

Acer Travelmate P648

Computer: Acers Travelmate P648 er en helt traditionel bærbar computer, der forvandles til en stærk grafikknuser, når den tilsluttes den grafiske dock.

Processor: Intel Core i5
Hukommelse: 8 GB
Harddisk: 512 GB ssd
Skærmstørrelse: 14”
Pris: 9795 kr.

 

Grafikpower on demand

Acer Graphic Dock er i praksis en dockingstation, som du tilslutter med et specialkabel, og når det er gjort, får du mulighed for at tilslutte skærme, USB-enheder og meget andet til pc’en via docken. Dockingstationer findes der mange af. Men ingen andre er udstyret med et Nvidia GTX 960M grafikkort.

Se også:  Dell klar med toptunet Chromebook til business-folket

Dette kort er magen til det, som du finder i mange populære gamingbærbare, og for at udnytte grafikkortets power fuldt ud skal du slutte dockingstationen til en ekstern skærm ved hjælp af HDMI-porten eller displayporten på Graphic Dock. Dockingstationen virker faktisk kun, hvis du sætter en ekstern skærm til den. Du kan altså ikke tilslutte den og få mere power på din bærbares egen skærm.

Du får også ekstra USB-tilslutninger, for eksempel USB 3.0, og den blot 700 gram lette dock har desuden strømstik. Den kræver nemlig en forholdsvis stor ekstern strømforsyning på 135 watt. Det fortæller lidt om den power, grafikkortet kan levere, og af samme grund har den blot 22,8 mm høje dock en indbygget blæser, som heldigvis er meget støjsvag.
Dockingstationen fungerer i øjeblikket med Acer Aspire R13, med hybridcomputeren Switch 12S samt med Travelmate P648, som vi her har afprøvet nyheden med.

Acer Graphic Dock

Grafikkort: Et specialkabel tilsluttes yderst til højre og forbindes til den pc, som docken skal hjælpe. Der er også hovedtelefon-udgang.

Grafikkort: Nvidia GTX 960M
Tilslutninger: USB, ethernet, HDMI, displayport
Dimensioner: 245 x 130 x 22,5 mm
Vægt: 700 gram
Pris: 2799 kr.

Kæmpe forskel i praksis

Vi har kørt Travelmate gennem vores måleprogrammer, afprøvet det med grafikprogrammer samt med gamingtjenesten Steam.
I vores testsuite scorer Travelmate 2949 point uden dock. Med Graphic Dock og på en skærm med samme opløsning scorer den hele 4850 point. Men det er blot tal, der indikerer, hvor hurtig den samlede pakke er. Taler vi kun grafikformåen, er der endnu større forskel. Mange spil vil ikke kunne køre fornuftigt på Travelmate-pc’en med det indbyggede grafikkort, men de kører altid helt glidende med Graphic Dock. Forskellen er enorm. Et spil, som nærmest går i stå, når dockingstationen ikke er tilsluttet, flyder helt glidende, når det sendes gennem det eksterne grafikkort.

Ved tunge grafikopgaver som billedbehandling i Photoshop er forskellen også ret markant. Her kan du mærke, at afviklingen af filtre samt ikke mindst opdateringen af billedet går langt bedre med Graphic Dock. Det er nærmest som nat og dag.

Se også:  Ny lethedsrekord: Denne ThinkPad vejer 907 gram

Ganske vist oplever du stadig den begrænsning, som computerens processor og harddisk altid vil give, men det er ikke desto mindre imponerende, hvor meget det eksterne grafikkort i praksis betyder.

Ved videoredigering er der også tydelig forskel, både i afvikling af filmen og i den måde, som den præsenteres på skærmen. Det kører bare helt glidende og uden ”hak”, og der er kortere ventetid på forskellige processer.

Hybridcomputeren Acer Switch 12S fungerer også med Graphic Dock. Denne bærbare er rettet mod hjemmemarkedet.

Hybridcomputeren Acer Switch 12S fungerer også med Graphic Dock. Denne bærbare er rettet mod hjemmemarkedet.

På tværs af modeller

Der er ingen tvivl om, at Acer har begået en lille genistreg med Graphic Dock. Som med eksterne lydkort, der kan forbedre lydkvaliteten markant, vil Graphic Dock være et markant løft af både billedkvalitet og hastighed. Nyheden fungerer i princippet på alle computere, der har USB-C-tilslutning. Det kræver blot, at der er lavet drivere, som passer til den enkelte computer; altså fuldstændig som du i dag kan købe eksterne lydkort fra en tredjepartsleverandør til din pc uanset dennes fabrikat.

Vi har kun kunnet afprøve grafikkortet med et par forskellige modeller fra Acer, og her er det som beskrevet overbevisende. Vi glæder os til, at produktet bliver tilgængeligt på tværs af fabrikater, og vi kan sagtens forestille os, at der kommer andre producenter med lignende produkter. Vi er overbevist om, at der er et marked for dockingstationer af denne herlige type!

Grafikdockens bagside huser to displayporte, HDMI samt ethernet. Til højre er en åbning, hvor den indbyggede blæser puster varmen ud.

Grafikdockens bagside huser to displayporte, HDMI samt ethernet. Til højre er en åbning, hvor den indbyggede blæser puster varmen ud.

Stadig ret kostbar

Graphic Dock koster 2799 kroner, og det er altså et beløb, som du skal lægge oven i prisen for den Acer, som du bruger den med.

Travelmate P648 med i5-processor, 8 GB hukommelse og 512 GB ssd-disk koster lige under 10.000 kroner, så den samlede pris bliver små 13.000 kroner. Det kan du få en god gamingbærbar for – og endda en, som er mindst ligeså kvik. Men så bliver den også større, tungere og langt mere uhandy end den bærbare, som du normalt kan holde ud at slæbe rundt på.

Den afprøvede Travelmate P648 fås med mange konfigurationer og er en bærbar rettet primært mod brug i jobsammenhæng. Men Graphic Dock fungerer også med mere konsum-orienterede pc-modeller, for eksempel den nævnte Acer Switch 12S, der kan forvandles til tablet og tilbage til pc igen.

På bagsiden af computeren kan du tilslutte grafikdocken i udgangen til venstre for hovedtelefonudgangen.

På bagsiden af computeren kan du tilslutte grafikdocken i udgangen til venstre for hovedtelefonudgangen.


TAGS
Acer
Bærbar
Bærbar computer
Grafikkort

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S