Home » Erhverv » Få styr på Oracles licenser med ny software
Få styr på Oracles licenser med ny software

Få styr på Oracles licenser med ny software

Share

Der er store huller i den interne kontrol med software-licenser i størsteparten af de danske virksomheder. Det skyldes ikke ond vilje – snarere manglende overblik og uforståelige licensregler

For en udenforstående kan det virke lidt uforståeligt, at det skulle være så svært at have overblik over en virksomheds licenser, men det er ikke desto mindre tilfældet. En it-konsulent med 30 års erfaring, som AOD har konsulteret, fortæller om en ret stor dansk virksomhed som igennem et halvt år satte en – højt kvalificeret – medarbejder til at undersøge, hvor mange Oracle-licenser firmaet havde i brug. Men den pågældende medarbejder måtte give op.

Den slags rod kan koste meget dyrt, og derfor lancerer det danske softwarefirma Basecare nu License Compliance Service, så Oracle-brugere kan få styr på licenserne.

Nye teknologiske tiltag som virtualisering af servermiljøer har ikke gjort licenshåndtering nemmere. Det koster hvert år virksomhederne både tid, penge og røde ører, når de ved softwareudbydernes kontrolbesøg bliver taget i enten at være underlicenseret eller overrasket opdager, at de betaler for langt flere licenser, end de rent faktisk bruger.

Uanset om en virksomhed har for mange eller for få licenser, kan det blive en bekostelig affære. Har virksomheden for mange licens- er, kunne pengene have været sparet, og har de for få, skal de manglende licenser betales med tilbagevirkende kraft. Oven i dét risikerer virksomheden at blive straffet med en bøde.

Stort behov hos kunderne

Basecare A/S, en dansk it-virksomhed der udvikler og markedsfører database- og system- overvågningsløsninger til Oracle-brugere, hjælp- er virksomheder med at holde sig på den rigtige side af stregen, så antallet af software-licenser altid matcher det reelle behov.

»Vi oplever gang på gang, at vores kunder har et stort behov for et værktøj til at holde styr på software-licenserne, og på den baggrund har vi udviklet vores License Compliance Service, der sikrer, at de altid kan være et hundrede procent compliant med deres Oracle licenser«, fortæller Claus Dyhr, der er adm. direktør i Basecare.

»De fleste oplever i forvejen softwareudbydernes licensregler som enten forvirrende ellerdirekte uigennemskuelige – Oracle er ingen undtagelse, og vælger virksomheden at virtualisere sit servermiljø, bliver det først rigtig svært at bevare overblikket«, forklarer Claus Dyhr. »Når de virtuelle servere flyttes rundt på de fysiske værtsmaskiner, kan et flueben for meget i administrationsboksen hurtigt blive en dyr fornøjelse for virksomheden«.

Se også:  Epson WF-C579R [TEST]: Den økonomiske - Alt i en-printeren til hele kontoret

Oracle License Compliance Service

Oracle License Compliance betyder, at reglerne for benyttelse af Oracles software overholdes. Oracle har mange softwareprodukter med mange forskellige optioner, som til- eller fravælges under installationen. Da de fleste softwarekomponenter installeres default, vil der typisk blive installeret flere, end virksomheden reelt har brug for. Ved at afinstallere softwarekomponenter, der ikke benyttes, kan virksomheden spare licenser.

Basecare undersøger Oracle licenser og operativsystemer, hvorefter virksomheden modtager en rapport med det optalte antal licenser, det indkøbte antal licenser, samt uudnyttede eller manglende licenser. Rapporten vil også indeholde et konsolideringsforslag, såfremt det kan medføre reducerede omkostninger for virksomheden. Endvidere viser rapporten også, hvilke Oracle-komponenter, der ikke benyttes af applikationerne, og som med fordel vil kunne afinstalleres.

Dominerende Oracle

Oracle har en meget dominerende stilling på markedet for database management. Hvor stort problemet med manglende overblik over Oracler-licenserne er for de virksomheder, der anvender Oracle, er vanskeligt at vurdere præcist, fordi licensrodet i sagens natur er noget, som firmaerne går stille med. Men to sager inden for det seneste halve år har alligevel sat spotlight på Oracle – og det har ikke været særligt flatterende for selskabet.

Den ene sag drejer sig om Vejdirektoratets og de intelligente vejtavler – også kaldet intelligente trafiksystemer – som især er kendt fra motorvejene i det storkøbenhavnske område, hvor de oplyser bilisterne om kødannelser, transporttider med mere.

Grundstammen i systemet er en Oracle-database, og hos Vejdirektoratet blev man en anelse ophidsede, da man i august modtog en regning på et tocifret millionbeløb fra deres database-leverandør.

Oracle mente, at alle bilister, der til og fra arbejde så de pågældende vejskilte, skulle betragtes som brugere, men den opfattelse delte Vejdirektoratet mildt sagt ikke, og efter en del forhandlinger blev Oracles krav reduceret med 90 procent.

I en anden nylig sag, hvor Oracle også præsenterede en anden storkunde, nemlig det fusionerede Postdanmark og det svenske Posten AB, for en kæmperegning, var der også mange penge på spil. Fusionen medførte en ekstraregning fra Oracle på 12 procent af selskabets samlede beløb, som virksomheden har Oracle-licenser for.

Se også:  Nu kan du få billige hotelophold på abonnement

Det var planen at lægge de to virksomheders Oracle-databaser ind under samme tag, og Oracles håndtering af sagen førte til, at det nye selskab blev så forbandet, at de nu har droppet Oracle.

Oracle License Compliance betyder, at reglerne for benyttelse af Oracles software overholdes.

Det er den virksomhed, der benytter Oracle softwaren, som har ansvaret for at licensreglerne på intet tidspunkt bliver overtrådt. Da virksomhedens hardware og benyttelse af software på forskellige miljøer (Udvikling, Test og Produktion) kan ændre sig over tid, og fordi Oracles licensregler også ændrer sig, er det derfor nødvendigt med en løbende optælling af licensforbruget. En virksomhed, som Oracles revision finder er underlicenseret, skal udover en bøde også betale for manglende licenser med tilbagevirkende kraft.

Hvilke Oracle licenser undersøges

Følgende licenserede Oracle produkter undersøges:

Oracle Database
Oracle Enterprise Edition (alle installerede komponenter undersøges)
Oracle Standard Edition
Oracle Standard Edition One
Oracle Lite Mobile
Oracle Personal
Oracle Application Server
Oracle WebLogic Suite
Oracle WebLogic Server Enterprise Edition
Oracle WebLogic Server Standard Edition
Oracle AS Enterprise Edition
Oracle AS Standard Edition
Oracle AS Standard Edition One
Oracle Enterprise Manager
Oracle Enterprise Grid Control
Oracle Enterprise Manager (alle management optioner undersøges)
– med flere

Ovenstående Oracle produkter er angivet med Oracle10g og Oracle11g nomenklatur. Tidligere versioner vil også blive undersøgt.

Hvilke operativsystemer undersøges

De installerede Oracle produkter i virksomheden vil blive optalt på både fysiske og virtuelle servere med følgende mulige operativsystemer:

Microsoft Windows (alle 32- og 64 bit versioner)
Linux (alle Oracle-understøttede typer)
IBM AIX
Sun Solaris
HP-UX
HP Tru64 UNIX
HP OpenVMS

Resultat af undersøgelsen

Få dage efter complianceundersøgelsen vil virksomheden modtage en rapport indeholdende antal optalte licenser for de enkelte Oracle produkter. Antallet angives som »named user plus« eller »processors« afhængigt af Oracle produktet og dets anvendelse.

Antallet af virksomhedens indkøbte licenser samt ikke udyttede/manglende licenser vil ligeledes fremgå.

[themepacific_accordion] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Om Basecare A/S

[/themepacific_accordion_section] [/themepacific_accordion]


TAGS
erhverv
Oracle
softwarelincens

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S