Home » Software » Få styr på dine drivere
Få styr på dine drivere

Få styr på dine drivere

Share

Lad DriverEasy klare arbejdet med at holde dine drivere ajour

Der er gået tre år, siden Windows Vista blev lanceret, men der er stadig problemer med drivere. Windows 7 har haft lignende vanskeligheder (men i langt mindre omfang), og hardwareproducenterne har døjet med at tilpasse sig.

Nogle får tilsyneladende aldrig driverproblemer, mens andre har store vanskeligheder med at finde de rette. Nyere Windowsversioner har været kræsne, når de gælder de drivere, de installerer, og derfor har disse bittesmå, men essentielle stykker kode nået den offentlige bevidsthed i en grad, der har ramt Microsoft hårdt.

Nye Windowsversioner omfatter en stigende mængde generiske drivere. De understøtter funktioner efter branchestandarderne, men producenterne skal stadig skrive deres egen kode for at understøtte enhedsspecifikke hardwarefunktioner. Og det kan være her, problemerne begynder.

Grundlæggende om drivere

En driver er et stykke software, der sidder mellem operativsystemet og hardwaren. Den giver operativsystemet adgang til enheden ved hjælp af basale systemkald. Drivere giver en praktisk grænseflade til en række enheder, uden at operativsystemet eller applikationerne skal tage sig af fysisk kommunikation med den pågældende hardware.

[pt id=’2009552′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Driverne sidder mellem operativsystemet og hardwaren og sikrer at resten af softwaren kan bruge dine enheder.”‘]

Driverne sidder mellem operativsystemet og hardwaren og sikrer, at resten af softwaren kan bruge dine enheder.

Når man installerer en ny enhed, installerer man også dens driver. Når systemet booter, indlæser det de installerede drivere i kernen og gør dermed enhederne klar til brug. Drivere er så vigtige, at de normalt bliver foræret væk. Når man slutter en ny enhed til, leverer Windows automatisk sin wizard, der fører en gennem de enkle processer med at downloade den relevante driver.

Enhver enhed bruger drivere på grund af deres fleksibilitet. Det omfatter også bundkortkomponenter såsom hardware til temperaturstyring. Man kan ikke vide, hvilke ventilatorer eller væsker brugeren installerer, men operativsystemet skal håndtere disse valg.

Drivere i Windows

Microsoft Windows skal håndtere et forvirrende udvalg af ekstraudstyr, fordi det er helt afhængigt af drivere. Det har sin egen fleksible (og komplekse) specifikation for skrivning af dem og integration i dens kerne.

Du kan undersøge og styre individuelle drivere i Windows, hvis du ved, hvor du skal lede. I alle udgaver af Windows fra XP og opefter skal du klikke »Start«, højreklikke på »Denne computer« og klikke på »Administrer« for at komme til boksen »Computeradministration«.

Dobbeltklik på »Enhedshåndtering« i feltet til venstre, så får du en liste over alle computerens enheder ordnet alfabetisk efter hardwaretyper. Som du kan se, bliver stort set alt betragtet som en ekstra enhed, selv cpu’en, og har derfor sin egen driver.

Klik på en gruppe for at åbne dens indhold og klik dernæst på en enhed. Der kommer et lille vindue frem. Hvis enheden er installeret, og driveren kører, kommer denne meddelelse: »Denne enhed virker korrekt«.

Klik på fanen »Driver« for at få oplysninger om driveren og funktioner til at styre den. Her kan man få detaljer om den nuværende driverversion og opdatere den manuelt. Hvis den nuværende driver får enheden til at opføre sig sært eller gå i stå, kan du rulle den tilbage til en tidligere version.

Klik på »Driverdetaljer«. Oplysningerne her er nyttige, hvis du nogensinde får brug for at ringe til en supportcentral for at spørge til en enhed. Nævn de detaljer, der står i pop-up-vinduet, når du bliver bedt om detaljer for den installerede driver.

Knappen »Opdater driver« gør det muligt at finde og installere nyere driverversioner manuelt. Klik på den, og Windows spørger, om du vil lede online efter den seneste version, eller åbne en fil, du har downloadet. »Automatisk søgning« kontakter det, Microsoft kalder »adskillige steder« online for at finde en mere opdateret udgave.

Hvis der ikke findes nogen, får du det at vide. Hvis der findes en nyere version af driveren, fører den sædvanlige Windows-installationswizard dig gennem opdateringsprocessen.

Knappen »Annuller opdatering« er aktiv, hvis driveren er blevet opdateret tidligere. Den gør det muligt at gå tilbage til en tidligere driverversion, hvis en nyere udgave giver problemer med dit system. Til denne knap er der knyttet funktionen »Annuller opdatering«.

Nogle drivere skal køre konstant (for eksempel dem til tastatur og mus), men andre kan man slå fra og til, hvis det kan løse problemerne.

Endelig er der knappen »Fjern«, der helt fjerner driveren fra systemet. Det er den knap, man skal bruge, hvis man vil sælge en enhed eller bare vil smide den ud. Windows skal ikke længere bruge denne enhed, og din pc vil måske køre bedre uden den overflødige kode.

Se også:  10 ting du bør gøre med din PC

Driverproblemer

Den hardwarefleksibilitet, som driverne giver, fører til et problem: Tag for eksempel printere. Hver producent og model har sine egne krav (ikke kun kommandoer, men også signaler og vigtige tidsindstillinger). Man skal installere den rigtige driver, hvis alle funktionerne skal virke rigtigt.

Sagen er, at disse drivere ikke kun er hardware-specifikke men også operativsystem-specifikke. Når Microsoft frigiver en større Windowsopdatering, skal din printerproducent skrive en driver, der er lavet specielt til denne nye Windowsversion. Indtil det sker, er din printer strengt taget ikke andet end skrot.

Det var det, der skete, da tidligere brugere ilede med at installere Windows Vista for et par år siden. Man hørte snart om selv relativt nye enheder, der ikke virkede efter en opgradering fra XP.

Manglen på drivere til Vista var grunden. Nogle kloge hoveder foreslog endda, at hardwareproducenterne skulle bruge det som en undskyldning for at opgive at yde support til udmærket anvendelige enheder og tvinge forbrugerne til at købe nyt.

Det at skrive en driver er faktisk en meget specialiseret opgave, der kræver detaljeret, dybdegående viden om enheden og det operativsystem, driveren skal køre på. Dårligt skrevne eller fejlbehæftede drivere kan tvinge operativsystemer i knæ.

Driverne skal være så fejlfri som tiden og økonomien tillader, og derfor bruger man specialiserede programmører, såkaldte softwareingeniører, til at stå for udvikling og vedligeholdelse.

De bruger specialiserede specifikationer og kodediscipliner til at producere kode, der bevisligt kan stemme overens med den oprindelige designspecifikation.

Man siger imidlertid, at alle programmer kan misbruges, og nogle drivere er da også blevet undermineret af hackere.

Angrebene kan have til formål at skaffe adgang til operativsystemet eller stoppe drivere, der styrer netkort (og dermed afskære brugerne adgang til en tjeneste).

Det er derfor, man taler om, at der ikke er adgang til en tjeneste. Oprindelig blev en håndlavet datapakke sendt til en pc, der låste den fuldstændig, indtil den blev genstartet.

Hacking har udviklet sig meget i de mellemliggende 15 år, og det er derfor vigtigt at holde sine drivere opdateret. Med et hav af hardwareproducenter, specifikationer og drivere har det traditionelt været kompliceret at håndtere den opgave.

Der er imidlertid en ny generation af software, som er specialiseret til effektivt at analysere og vedligeholde dit operativsystems driverstruktur.

Nemme opdateringer

Et sådant program er DriverEasy, som du kan hente gratis på www.drivereasy.com. Kør den eksekverbare fil og klik »Next« på skærmen. Klik igen »Next« for at acceptere standard-installationsmappen.

Accepter desktopikonet (eller fraklik boksen, hvis du ikke vil have et) og tryk »Next« igen. Til sidst trykker du på »Install«. Sørg for at der klikket ud for »Launch DriverEasy« og klik på »Finish« for at køre produktet for første gang.

[pt id=’2009547′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”DriverEasy er et gratis værktøj der gør det nemt at opdatere drivere.”‘]

DriverEasy er et gratis værktøj, der gør det nemt at opdatere drivere.

Klik på den grønne »Scan Now«-knap, og DriverEasy scanner nu de installerede drivere og tjekker deres versionsnumre i forhold til dens database. Mens den gør det, laver den en liste over suspekte drivere. Klik på knappen »Get Drivers« for at komme videre.

[pt id=’2009546′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”DriverEasy brugerflade gør det enkelt at lede efter og installere driveropdateringer. Man trykker simpelthen på knappen »Search Now« og så er man i gang.”‘]

DriverEasy brugerflade gør det enkelt at lede efter og installere driveropdateringer. Man trykker simpelthen på knappen »Search Now«, og så er man i gang.

Det næste skærmbillede leverer en liste over de opgraderinger, der er til rådighed for de fundne drivere. Hvert felt har tre knapper. Til at begynde med er kun knappen »Download« aktiv.

Klik på en af dem, og DriverEasy downloader nu den nye driver. Det kan tage nogle minutter, afhængig af hastighed og belastning på den server, hvor driveren ligger, og bredbåndsforbindelsens hastighed.

Når driveropdateringen er downloadet, kan du installere den ved at trykke på knappen »Install«. I Windows Vista eller 7 fører det til, at en User Account Control spørger, om du vil fortsætte. Klik »Yes« og gå videre.

[pt id=’2009545′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Når driveren er downloadet kører driverpakken installationen.”‘]

Når driveren er downloadet, kører driverpakken installationen.

Nu tager driverens egen software over. Følg installations-wizardens anvisninger. Hvis du ikke vil opdatere driveren, klikker du »Delete«, hvorefter DriverEasy fjerner den fra systemet.

Gennemgå listen over drivere, der skal opgraderes og download og installer pakkerne undervejs. Du kan kun downloade én driver ad gangen, men for brugere, der regelmæssigt opdaterer deres system, vil antallet af drivere, der senere skal opdateres, være minimalt.

Se også:  Her er de bedste gratis-programmer lige nu

Proxyindstillinger

DriverEasy kan have problemer med at kontakte internettet på et netværk, der har en proxyserver. Hvis det sker, er hjælpen nær.

En proxyserver fungerer som en trædesten mellem et lokalt netværk og internettet. Den kan gøre internetadgang hurtigere ved at lagre filer, der bliver brugt hyppigt. Nogle proxyer filtrerer upassende materiale og spam, sågar hele websites.

Hvis du opdaterer dine drivere på arbejde eller i skole, skal du sandsynligvis gå gennem netværkets lokale proxyserver. Nederst i DriverEasys grænseflade kan du se knappen »Settings«. Klik her for at skrive detaljer for den lokale proxyserver.

[pt id=’2009551′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”DriverEasys muligheder giver dig mulighed for at opdatere dine enhedsdrivere sikkert fra et netværk der er beskyttet af en proxy server.”‘]

DriverEasys muligheder giver dig mulighed for at opdatere dine enhedsdrivere sikkert fra et netværk, der er beskyttet af en proxy server.

Når du har valgt »Use a proxy server«, skriver du serverens ip-adresse og portnummer (standardværdien på 80 virker som regel fint). Hvis du skal logge ind på proxyserveren, skal du også skrive dit brugernavn og kodeord. Tryk »Test« for at være sikker på, at alt fungerer rigtigt.

Flere og flere open source-udviklere vælger at skrive deres egne drivere. Det er et vigtigt aspekt i bestræbelserne for at gøre Linux-distributioner så brugervenlige som muligt. Interaktion med eksisterende hardware er afgørende for at øge antallet af folk, der skifter fra Windows eller laver dualboot-systemer.

Det at skrive drivere kræver ikke blot detaljeret viden om enhedens hardware, men også om operativsystemet og dets kerne. Drivere har privilegeret adgang til det kørende operativsystem og dets ressourcer, og fejl kan føre til systemnedbrud og tab af data.

Det betyder, at det er afgørende, at hardwareproducenterne leverer så mange oplysninger som muligt om deres produkter, så udviklerne kan lave drivere. Hvis denne information ikke bliver leveret, har foretagsomme hackere opdaget, at de ved at studere enhederne kan påvirke det, der sker i en proces. Det kaldes »reverse engineering«.

Sidste år frigav Microsoft 20.000 linjer kildekode til open source-samfundet til udvikling af Linux-kerner. Men det er måske ikke så altruistisk, som det umiddelbart kan se ud. I en meddelelse fra juli 2009 siger Microsoft, at driverne skal »øge ydelsen hos Linux-operativsystemet, når det bliver virtualiseret på Windows Server 2008 Hyper-V eller Windows Server 2008 R2 Hyper-V.«

[pt id=’2009550′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Microsoft har frigivet 20.000 linjer driverkode for at flere enheder skal kunne køre under Linux.”‘]

Microsoft har frigivet 20.000 linjer driverkode for at flere enheder skal kunne køre under Linux.

Nogle enheder holder op med at virke, hvis du har installeret en service pack i Vista. Hvis det sker, skal du klikke »Start«, skrive »device manager« og trykke [Enter]. Gå til hardwaren i Enhedshåndtering.

Hvis der er et gult udråbstegn ved siden af, kan Windows ikke finde driveren. Hvis der ikke er noget udråbstegn, betyder det, at driveren er installeret, men at den ikke virker rigtigt. Hvis

Windows ikke kan finde driveren, klikker du »Start« og skriver »windows update« i Søg-boksen. Når Windows Update kommer frem, klikker du »Søg efter opdateringer« for at lede online.

Hvis der er nogen opdateringer, klikker du på dem for at se deres detaljer. Hvis en af opdateringerne er en driver, klikker du i dens boks og trykker »OK«. I hovedvinduet Windows Update kan du nu se en knap, der hedder »Installer opdateringer«. Klik på den for at opdatere driveren.

[pt id=’2009549′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Windows Update kan hjælpe dig med at komme i gang igen efter at en service pack har forhindret enheder i at virke.”‘]

Windows Update kan hjælpe dig med at komme i gang igen, efter at en service pack har forhindret enheder i at virke.

Hvis driveren er installeret, men stadig gør knuder, kan du geninstallere den. I Enhedshåndtering højreklikker du på enheden og vælger »Fjern«. Klik »OK« og højreklik igen på enheden og vælg »Søg efter hardwareændringer«.

Du får måske en meddelelse, der siger, at Windows har fundet ny hardware, og spørger, om du vil installere dens driver. Klik på popup-boksen og vælg »Find og installer driversoftware (anbefales)« for at geninstallere driveren.

Hvad sker, hvis du ikke kan kende navnet eller producenten bag et gammelt stykke hardware? Heldigvis kan du finde flere oplysninger fra Windows og måske spore en driver, der kan få enheden til at virke ordentligt.

Slut enheden til og genstart maskinen. Hvis du bruger Windows Vista eller 7, klikker du »Start« og skriver »msinfo32« i Søg-boksen. I XP klikker du »Kør« og skriver kommandoen.

Du får nu en omfattende liste med systemoplysninger, Åben »Komponenter« på træet og klik på »Enheder med problemer«.

Klik på den enhed, du gerne vil identificere, og der kommer noget information frem. En del af den hedder PNP Device ID. Det er det fysiske navn på enheden, og det rummer adskillige felter.

Det tal, der efterfølger »VID_«, er enhedens forhandler-id. Det tal, der efter følger »PID_« giver forhandlerens hardwarenavn på enheden.

Gå nu til www.pcidatabase.com og skriv forhandler- eller hardware-id i de relevante felter for at finde navnene på producenten og enheden.

Du kan nu gå til supportsektionen på forhandlerens webside for at finde de nyeste drivere, eller du kan gå til de driverdatabaser, der er opført under Ressourcer.

[pt id=’2009548′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Du kan identificere en enheds hardwarenavn og model fra den unikke ID streng.”‘]

Du kan identificere en enheds hardwarenavn og model fra den unikke ID streng.

[themepacific_accordion] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Det skal du bruge…

[/themepacific_accordion_section] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Udviklingens lov

[/themepacific_accordion_section] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Ressourcer

[/themepacific_accordion_section] [/themepacific_accordion]


TAGS
drivere
DriverEasy
Guide
oprydning
Systemoptimering

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S