Home » Gratis software » Få oversigt over harddiskforbruget
Få oversigt over harddiskforbruget

Få oversigt over harddiskforbruget

Share

Se hvilke mapper og filer der fylder mest på harddisken

Harddiskene er blevet forholdsvis billige og kapaciteten er vokset mangfoldigt i løbet af de seneste år. Der er tilsyneladende uendeligt med plads. Mon ikke der er en tendens til, at vi er mere ukritiske med hvad vi gemmer på harddiskene i forhold til dengang de kostede forholdsvis meget mere per Gigabyte end nu.

Det gør dog også, at vi som brugere hen ad vejen kan miste overblikket. Det kan være svært at huske, hvad vi har liggende på harddisken – der er jo plads til så meget, og det akkumulerer sig over tid.

GetFoldersize 2.3.0 er et lille gratis program, hvormed det relativt nemt kan kontrolleres hvad der befinder sig på ens drev. Programmet kan anvendes sammen med Windows XP, Windows Vista og Windows 7 i såvel 32 bit som 64bit udgaverne.

GetFoldersize samler oplysninger om såvel lokale drev som netværksdrev. Det er muligt at scanne et eller flere drev samtidigt og blive præsenteret for, hvor meget af ens drev, der er optaget.

Scanningen af et stort drev kan godt tage sin tid, så man må væbne sig med lidt tålmodighed. Når scanningen er overstået bliver brugeren til gengæld præsenteret for en række oplysninger om drevets eller drevenes status hvis flere er valgt.

Programmet viser grundlæggende informationerne fordelt på tre forskellige programvinduer med hver deres tilhørende menu ovenover. Det er dog muligt blot at vise et eller to vinduer med informationer, hvis det ønskes.

Det kan virke en anelse overvældende første gang programmet ses, hvis man ikke er vant til at anvende den slags programmer. GetFoldersize er dog ret velstruktureret opbygget, og man skal ikke lade sig forvirre af de mange ikoner som i øvrigt går igen mange af dem. Og man skal ikke fortvivle, når der skiftes mellem filvisning og visning af største filer.

Venstre side af programmets brugergrænseflade domineres af en stifinder i en trælignende filstruktur i et vindue kaldet ”Folders”, der viser den eller de drev, der ønskes overblik over.

I forbindelse med installationen af GetFoldersize finder programmet de drev der måtte være forbundet til computeren. Det være sig fysiske eller logiske drev, netværksdrev samt flytbare drev. Disse vises i vinduet i højre side af brugergrænsefladen med betegnelsen ”Drives”. Herfra vælges det eller de drev, der ønskes fokuseret på.

Se også:  Overvåg din pc's tilstand – og tre andre gode gratis-programmer

Vinduet ”Folders” viser det valgte drev og dets struktur med udgangspunkt i roden, eksempelvis C:>. I dette vindue vises de mapper, der befinder sig direkte på roden af drevet. Det opgives hvor meget disse mapper fylder på drevet inklusive undermapper og filer deri, angivet ved 100 procent øverst på listen.

Filer der ligger i roden, eller som ligger under hvilken som helst markeret mappe tæller ikke med i den opgørelse, og kan ses i det tredje vindue ”Files” nederst til højre i brugergrænsefladen.

I ”Folders” vises desuden dataforbruget for hver mappe inklusive undermapper samt deri befindende filer angivet i procent af hundrede. Det angives desuden hvor mange mapper og filer der befinder sig i hvert mappetræ. Disse tre oplysninger kan fravælges enkeltvis, ligesom der kan sorteres i alle oplysningerne i de tre hovedvinduer.

For alle vinduer gælder det, at det er muligt at vælge at data skal angives i byte, kilobyte, megabyte eller gigabyte uafhængigt mellem de enkelte vinduer.

Overordnet set kan alle lister forstørres eller formindskes efter behov med et enkelt tryk på en knap, hvilket kan lette hvis synet ikke er som før optikeren kom ind i billedet.

Det er muligt at klikke på den enkelte mappe samt dets tilhørende mappetræ for at undersøge indholdet. Men det er også muligt at udvide visningen af drevets indhold helt fra roden af drevet til 10’ende niveau. Lige så let er det med et tryk, at klappe mappetræet helt sammen, så man ender i roden.

Når det ikke længere er aktuelt, at kigge på et eller flere drev i ”Folders” vinduet, fjernes de lige så elegant fra oversigten til næsten gang behovet opstår.

”Drives”-vinduet viser oversigten over de tilknyttede drev. Det er også her, der kan tilføjes nye netværksdrev, der oprettes efter første installation af GetFoldersize.

Et enkelt drev eller alle drev kan scannes ad gangen. I ”Drives”-vinduet vises en liste med drevbogstavet, drevnavnet, filsystemet samt hvilket type drev der er tale om. Det vises hvor stor del af drevet der procentvist er udnyttet af den samlede størrelse. Det samme vises med datamængder i absolutte størrelser. Endvidere vises cluster størrelsen drevet er opdelt i.

Se også:  De bedste gratis-programmer lige nu

”Files”-vinduet viser de filer, der befinder sig i roden eller umiddelbart i pågældende mappe. De vises i sorteret rækkefølge med den største først. Der kan vises en lang række info om pågældende filer, som kan være nyttige, hvis det er en udrugning af unødvendige data, der er årsag til brug af GetFoldersize.

Udover filnavnet på filen kan der slås følgende tags til eller fra visningen: Filstørrelse, filtype, beskrivelse af filtype, attributter, samt opgørelse af hvornår filen blev skabt, sidst tilgået eller sidst modificeret. Det kan have stor betydning, hvis der skal findes inaktive filer, man havde glemt at man have liggende på computeren.

I forbindelse med ”Files” kan filer slettes direkte til papirkurven eller sågar fuldstændigt. Den sidste mulighed skal man selv sagt være forsigtig med, hvis der ikke er helt klarhed over hvilken fil der er tale om.

Under ”Files” vises alle former for filer, selv skjulte eller hemmelige filer samt diverse systemfiler, som ellers ikke altid kan ses i stifinderen vises af programmet.

Øverst i GetFoldersize kan der skiftes mellem indholdet i det tredje vindue, så at ”Files” listen udskiftes med listen ”Largest files”. Det bevirker, at listen over filer i det aktuelt markerede niveau erstattes af de største filer på drevet. Derfor tilføjes en ny information til foruden de tidligere nævnte, nemlig muligheden for at se stien, hvor de bestemte filer befinder sig.

”Largest files” viser nemlig som standard de 100 største filer på hele drevet listet i faldende størrelse. Det er med andre ord underordnet hvor filerne befinder sig fysisk.

Naturligvis præsenteres man på netværksdrev kun for den del af drevet som man har adgang til, skulle man ikke have adgang til hele netværksdrevet. Skulle man brænde for at se de 200 største filer på drevet, ændres antallet af filer programmet lister ganske enkelt.

Der er en interimistisk søgefunktion i programmet, der blot hopper hen til nærmeste forekommende mappe eller fil der indeholder søgestrengen.

Summasummarum er GetFoldersize et lille program, der er yderst specialiseret og som der måske ikke er så ofte er brug for. Men ved selvsyn må det siges at være ganske brugbart endda.


GetFoldersize 2.3.0
  • Features
  • Brugervenlighed
  • Pris
4.5

Alt om DATA siger

Hurtig oversigt over computerens indhold

Sending
User Review
0 (0 votes)
TAGS
AOD Download
filvisning
Gratis programmer
mappevisning
stifinder
værktøjsprogram

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S