Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Tag professionelle billeder med din smartphone

Det er så enkelt at tage billeder med sin smartphone i stedet for at skulle hive et “ægte” kamera frem. Efterhånden tager mobilerne også ret gode billeder. Og du kan selv gøre en masse for at opnå optimal billedkvalitet.

Af Natasja Broström, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Smartphones er gået fra blot at være enheder til kommunikation og til at blive en trofast livsledsager og et vindue ind til andres verden. Billeder er en vigtig del af vores liv med en smartphone, især fordi det er så nemt. Men smartphone-kameraer er ikke længere bare et kompromis mellem kvalitet og basal peg-og-skyd; nogle af specifikationerne kan i dag konkurrere med dem, du finder i DSLR-kameraer.

Isaac Reynolds, produktleder for Googles Pixel 2-telefon, ved mere om smartphone-teknologi og billedbehandling end de fleste; hans job handler om at bringe smartphone-teknologi og software sammen og gøre billedoptagelse endnu bedre.

Takket være tips og tricks fra Isaac Reynolds kan Datatid TechLife på de næste sider vise dig, hvordan du får mest muligt ud af din smartphones kamera, og vi har tilføjet nogle af vores egne erfaringer. Et par justeringer af måden, du bruger mobilens kamera på, kan nemlig hæve dine fotografiske færdigheder til et helt nyt niveau.

Tag bedre billeder med din smartphone

Kender du den bedste vinkel at skyde fra? Vil du lære at indramme et motiv eller arbejde med naturligt lys? Få de bedste tips fra Googles smartphone-ekspert Isaac Reynolds.

01 Tag masser af billeder

Isaac siger: ”Jeg tog til Grand Canyon for et stykke tid siden og skød 1400 billeder på en uge. Af dem kunne jeg lide syv. Specielt når du tager portrætter, skal du aldrig nøjes med ét, men tage mange for at sikre, at du får det rigtige udtryk. Appen Google Photo giver dig ubegrænset lagerplads. Brug den.”

Datatid TechLife siger: Besøger du et unikt sted, så tag forskellige ”skud” fra forskellige vinkler. Et let skifte i din position til højre eller venstre kan gøre en væsentlig forskel i dine billeders dynamik. Et potentielt problem er, at når kameraets sensorer får en højere opløsning, fylder billederne mere. Kan din telefon bruge et microSD-kort, skal du sørge for at vælge et stort ét (128 GB eller mere, så du ikke behøver bekymre sig om antallet af billeder eller længden af 4K-video).

Kan du ikke bruge eksternt lager til din telefon (som det for eksempel gælder for iPhone), skal du sende billederne til en skytjeneste. Derefter kan du slette dem fra din enhed, når du har brug for mere plads, eller få fat i et eksternt lager, som du kan oprette forbindelse til. Det kan være USB-nøgler og harddiske, der arbejder med iPhone.

02 Hold kameraet parat

Isaac siger: ”Sørg for altid at have kameraet fremme. Du skal være klar.” Datatid TechLife siger: Telefoner er altid på standby, så de er klar til brug næsten øjeblikkeligt. For ekstra hastighed kan du overveje et sleeve og bæresnor, men kun hvis du er tryg ved at bære din telefon fremme på den måde. Etuier som Zizo Bolt (zizowireless.com) har for eksempel en krog til at fastgøre en bæresnor, du kan have om håndleddet. De beskytter også og kan afværge ulykker, der kan opstå, hvis du bærer din smartphone fremme overalt.

Du løber også nemt tør for batteri, hvis du går rundt med din kameraapp tændt og aktiv. Overvej derfor et batterietui i stedet – Mophie Juice Pack er en god mulighed til iPhone og Samsung – eller en ekstern, slank batteripakke, der kan være i lommen, til du skal brug den.

03 Brug naturligt lys smartere

Isaac siger: ”Ved middagstid, når solen står højest, skal du tage billeder af motiver i skyggen. Middagssolen er utrolig hård, men i skyggen er den meget blødere og bedre fordelt. Dit emne vil heller ikke knibe øjnene, og du får et bedre billede.”

Datatid TechLife siger: Brug af naturligt, diffust lys gennem et bladhang er en anden god måde at finde tilsvarende belysning på, men hold øje med baggrunden. Er området udenfor skyggen i et stærkt sollys, kan du være ude for, at det brænder ud og går tabt. Hvis det sker, skal du flytte dit emne lidt for at få en baggrund med lys, der bedre svarer til forgrunden.

Har du ikke mulighed for et dække eller vil tage billedet i direkte sollys, skal du placere dit motiv med solen 45 grader bag dig. Dette giver nogle skygger over ansigtet, men forhindrer, at motivet kniber øjne, da de ikke ser direkte på lyset. For at reducere skyggerne i ansigtet, når du tager et portræt, kan du altid holde et stykke hvidt stof, kort eller papir op for at reflektere lyset tilbage i ansigtet på skyggesiden.

04 usædvanligt perspektiv

Isaac siger: ”Overvej at skyde et motiv direkte fra oven eller fra neden. Det kan også være meget tæt på, eller mens du bruger en naturlig ramme som buske eller blade. Telefonen er lille, og det kan udnyttes i forskellige indstillinger.”

Datatid TechLife siger: Et godt trick er at vinkle horisonten, en teknik kendt som ”Dutch tilt” (det vil sige hældning). Vinklen giver med det samme mere dynamik og kan bruges på forskellige måder. Bruges tricket i kombination med lav eller høj vinkel, kan effekten være meget dramatisk.

Tag også et kig på dine omgivelser. Du kan bruge genstande som træer, hegn, stier eller en simpel gadelampe til at skabe mønstre eller stier gennem billedet, hvilket hjælper med at ”trække” øjet ind i din komposition.

05 Brug søgeren flittigt

Isaac siger: ”Sørg for at trykke på søgeren, når du tager dit skud. Dermed sætter du fokus på noget i dit billede og sikrer, at uanset, hvad det er, du vælger, forbliver det skarpt og ikke for mørkt eller lyst. Du kan endda trække blændeindstillingen op og ned efter at have trykket for at gøre billedet så lyst, som du vil.”

Autofokusering er fantastisk til at gætte, hvad du vil have i dit motiv, men når du trykker på noget, vil telefonen optimere behandlingen for det pågældende udsnit. At låse fokus og eksponering er også nyttigt. Det fungerer godt med statiske emner, men kan være lidt mere besværligt, hvis emnet begynder at bevæge sig. Nye funktioner som smart sporing bidrager til at følge med emnet og sikre, at det forbliver i fokus og eksponeres korrekt.

Omvendt, hvis du er til en sportsbegivenhed, hvor hesten, bilen eller personen skyder hurtigt forbi, kan du opleve, at du misser motivet. Det er her, hvor låst eksponering og fokus kommer i spil.

Tryk på stedet, som svarer til den position, du ved, motivet vil passere. Lås derefter fokus og eksponering til det punkt (ofte ved at trykke og holde nede, men det varierer alt efter telefon og app). Når motivet passerer, holder du udløserknappen nede for at tage en serie skud. Du springer forsinkelsen over, da kameraet forsøger at fokusere og beregne eksponeringen, og du ender med det ønskede billede.
En lille forsøgsperiode er ofte nødvendig for at perfektionere skuddet.

06 fyld rammen helt ud

Isaac siger: ”Gå tættere på og udfyld billed-rammen. Er du for langt væk, er det svært at se motivet, og sandsynligvis får du uønskede eller distraherede ting med i baggrunden. Så bare gå tættere på!”

Datatid TechLife siger: For at få et vellykket portrætnærbillede, skal du sørge for at kende personen godt eller i det mindste have en god kontakt; fortsæt med at snakke med dem, når du tager billedet og få dem til at lave et par ansigter eller udtryk. Jo flere billeder, du tager, og jo bedre kontakt, desto bedre bliver resultatet.

Grundreglen er, at du zoomer med fødderne og ikke med kameraets zoom. Du beskærer blot ind i rammen, når du gør det på en telefon, hvilket du alligevel altid kan gøre, når billedet er taget.
Hvis du vil tæt på, så gør du det ved selv at bevæge dig og dermed få fuld kvalitet i billedet.

3 gode kamera- mobiler

Alle smartphones er udstyret med kamera, men kun få kan for alvor udfordre spejlreflekskameraet

Google Pixel 2

Baggrundssløring, virkelig god kvalitet ved svagt lys, indbygget billedstabilisator og et omfattende sæt videospecifikke funktioner gør Googles Pixel 2-smartphone til noget særligt. Oveni er der ubegrænset online-fotolager til brugerne.

Apple iPhone

X Apple går hele vejen med den eksklusive X-model. Denne smartphone har to 12 MP-kameraer, et til vidvinkel og et til tele, så der er godt med kreative muligheder. Portrættilstanden har avancerede 3D-belysningsindstillinger til professio-nelt udseende billeder med minimalt besvær.

Huawei P20 Pro

Med tre sensorer, som indfanger billeder på forskellige måder, overgår P20 Pro alle andre mobilkameraer, når det handler om finjustering. Samarbejdet med kameraproducenten Leica og en veludstyret app viser, hvor stor energi denne producent lægger i at skabe en mobil, der tager kvalitetsbilleder.

De bedste foto-apps

Med disse seks apps bliver det endnu nemmere at tage perfekte billeder med sin smartphone.

Darkr (iOS)

Mobilbilleder kan se lidt kliniske ud, især når de konverteres til sort/hvid. Her får du traditionelle s/h-filmeffekter, for eksempel kontrast, og det giver ekstra stemning og drama til dine billeder. Appen indeholder værktøjer som blandt andet Stripes, der gør det muligt at se teststrimler af sit billede med resultaterne af forskellige eksponeringsindstillinger. Du kan også tage billeder, som om du bruger et traditionelt, større kamera. På den måde får du den rigtige foto-fornemmelse.
Gratis, men køb i app

Camera MX (Android)

Fyldt med funktioner, der gør det nemt at tage bille-der. Denne app er ikke rettet mod den seriøse fotograf, men de innovative funktioner såsom ”tap-og-hold” til liveoptagelser gør smartphone-fotografering sjovere. Med Camera MX har du også mulighed for at lave skud, som ellers ville være umulige. Brug for eksempel ”Shoot the past”, så fanger du øjeblikket med flere skud, taget før tryk på lukkeren. Gå billederne igennem for at vælge det optimale skud.
Gratis

Adobe Lightroom CC (iOS/Android)

En app henvendt til fotografer. Der findes specifikke versioner til mobiltelefoner og tablets. Den er mere beslægtet med de gamle mørkekamre, så du kan forbedre dine billeder i stedet for at manipulere. Funktionen i den mobile version har avancerede værktøjer som tonekurver, kontrast og farvekorrektion og enkelte forbedringsværktøjer. Appen kan koble sig på et Creative Cloud-abonnement, hvilket giver masser af muligheder for at arbejde på tværs af platforme.
Gratis

Snapseed (iOS/Android)

Den ultimative værktøjskasse for fotografer. Her får du masser af effekter og filtre, der hjælper dig med at forandre billedernes udseende og stil. Snapseed blev oprindelig udviklet som en app-version af det utrolig succesrige Photoshop-plugin Nik Software. Nu har den fået eget liv med avancerede værktøjer til fotoforbedring, herunder tonekurver, som giver unik kontrol over jpg- og raw-filer (mange telefoner kan også optage i sidstnævnte).
Gratis

VSCO (iOS/Android)

Skal dine fotoevner et niveau op, er VSCO-appen værd at afprøve. Den har et bredt udvalg af effekter og visuelle tilføjelser, som kan anvendes på dine billeder. For eksempel kan du efterligne traditionelle filmmedier, for eksempel ILFORD HP5. Da appen er udtænkt af fotografer og filmfolk, har den en seriøs side med tips, tricks og vejledninger. Det er tilmed muligt at få sine billeder vurderet. Med et årligt abonnement på cirka 450 kroner får du de ekstra funktioner.
Gratis med ekstra køb

Halide Camera (iOS)

Kameraapps har udviklet sig utrolig meget i de senere år, og denne her er en af mange, som giver dig fuld manuel kontrol over dit smartphone-kamera. Halide Camera har fået succes blandt professionelle fotografer med sit enkle, simple og gimmick-fri design. Den adskiller sig også ved et robust sæt af funktioner, herunder manuel fokus, eksponering og manuel fokuskontrol. Halide kan også anvende raw-formatet, så du får alt serveret i bedst mulige kvalitet.
49 kr.

Stærkt tilbehør til mobilfotografering

01 KINGSTON BOLT DUO 128 GB

Bolt Duo er en smart enhed designet til iPhone, der gør det muligt at gemme dine medier her, fremfor i telefonens interne hukommelse. Den medfølgende app er nem at bruge og indeholder en grundlæggende kameraapp. Alternativt kan du optage med din normale app og overføre optagelserne.
Set til 1090 kr.

02 SANDISK ULTRA 256GB

MicroSD-kort er ikke ens, og selv om dit kort har den rigtige lagerstørrelse, er hastigheden måske ikke optimal. Ultra er et mellemkort, som er ideelt til opbevaring af 4K-optagelser i store mængder. Ikke alle telefoner kan dog læse så store kort.
Set til 790 kr.

03 Manfrotto LED LIGHT LUMIMUSE 8 LED

Konstant lys er praktisk til optagelse af film og billeder. De otte LED’er er dagslys-afstemt og giver stærk belysning. Der er en udskiftelig filterpakke og en app-aktiveret Bluetooth-version.
Set til 1050 kr.

04 MIGGO PICTAR ONE MKII

Den hurtigste måde at konvertere din telefon til et fuldt udstyret kamera på. Pictar lægger sig om telefonen og tilføjer fysiske knapper og hjul med direkte adgang til ændring i for eksempel ISO og lukketid. Du skal blot optage via den medfølgende app.
Set til 799 kr.

05 WD MY PASSPORT WIRELESS

Når alle dine fantastiske skud er i kassen, bør du tage en sikkerhedskopi og lægge den et sikkert sted. WD MY Passport Wireless-serien af bærbare harddiske er en fin, pålidelig løsning. Lav sikkerhedskopien af film og videoer med den medfølgende mobilapp, hvis interface er nemt at følge.
Set til 1450 kr.

06 BENRO TABLE TOP TRIPOD

Dette er en af de mindste bordstativer. Konstruktionen er let, og designet kompakt, hvilket gør det til en ideel mobilpartner. Du skal bruge et stativhåndtag til at holde din telefon, som derefter boltes direkte i det kompakte kuglehoved og giver klippefaste skud.
Set til 140 kr.

Sådan får du bedre videoer

Du kan nemt lave endnu bedre videoer. Med lidt tålmodighed, kreativitet og det rette udstyr behøver du ikke købe et helt filmstudie.

Nogle smartphones indeholder avancerede videofunktioner, som er gode nok til at lave film. Hittet fra Sundance-festivalen Tangerine og Steven Soderberghs Unsane blev begge optaget med en iPhone. Der var selvfølgelig et talentfuldt produktionsteam involveret i at lave disse film, men egentlig behøver du kun dig selv, et par venner og en kæmpe tørst efter at lave film i kombination med godt udstyr og lidt forstand.

Du kan bruge DJI OSMO Mobile 2 til at stabilisere optagelserne, Røde VideoMicro til lyd, Manfrotto Lumimuse LED til at belyse dine skuespillere og appen Filmic Pro (129 kr.) til at forbedre din telefons evner. Dette er det grundlæggende udstyr, og alt er relativt billigt. Du kan føje ekstraudstyr til som Olloclip Filmer, der giver en række ekstra objektiv-muligheder.

Det næste, du skal overveje, er videoopløsningen. På de fleste smartphones kan du vælge mellem 4K eller 1080p, men hvad skal du vælge? 4K, hvis du kan. Men lav den endelige version i 1080p full HD. På den måde får du ekstra fleksibilitet til at klippe scenen efter optagelse ved at beskære i versionen med den højeste opløsning. Hvis der ikke kræves beskæring, får du den bedste kvalitet ved at omdanne 4K til 1080p gennem en proces kaldet ”oversampling”. Det betyder, at hver pixel i den færdige 1080p-version har fire pixel af 4K-videoinformation at trække på, så du får skarpere detaljer og mere realistiske farver.

Selvom iOS og Android begge har masser af video-apps, er de ret primitive. Hent i stedet en app med mere film-flair. Filmic Pro er pakket med funktioner og giver dig mulighed for at øge bithastigheden. Du får flere data pr. frame. Jo flere data, du optager, desto flere detaljer kan videoen indeholde.

For at undgå rystende optagelser skal du investere i en stabilisator. DJI OSMO Mobile 2 er en gribestang, der støtter dig, så du holder kameraet komfortabelt, og absorberer dine naturlige rystelser i hånden og gør bevægelsen glattere.

På grund af den måde, hvorpå videokomprimering fungerer, hjælper stabile optagelser overordnet set på detaljerne og kvaliteten. Videoer genbruger så meget af hver frame som muligt, så nye data bruges kun til områder, der ændrer sig. Er dine optagelser rystede, kræver hver frame mere information om, hvad der er ændret. Der er dog en øvre grænse, så det er nødvendigt at luge ud i detaljerne for at fange hele bevægelsen. Mindre unødvendig bevægelse betyder flere detaljer.

Lyd er ofte overset, men hæver kvaliteten af din film. Røde VideoMicro kan hjælpe med bedre lyd og er nem at bruge. Tilslut mikrofonen, og den håndterer resten. Belysning er også et vigtigt element, og her er Manfrotto Lumimuse et glimrende valg. Når du bruger den til at belyse et emne, skal du kun øge styrken i dioderne, så de lysner ansigtet eller scenen. Du ønsker jo, at belysningen giver scenen et løft. Den skal ikke drukne i skarpt, unaturligt lys.

Husk, at nogle skygger er gode, fordi de hjælper med at skabe struktur og dybde. Og det var så det! Med viden om det basale udstyr og de grundlæggende tricks indenfor filmoptagelse, afhænger resten af dig og din kreativitet.

Godt tilbehør til video-optagelser

01 DJI OSMO MOBILE 2

Osmo sikrer et godt greb under optagelser. De hurtige præcisionsmotorer stabiliserer og fjerner eventuelle rystelser, der naturligt forekommer. Et lille joystick, direkte kontrolknapper og en app giver dig værktøjerne til seriøse mobil-optagelser.
Set til 1050 kr.

02 OLLOCLIP FILMER’S KIT

Et problem med mobil-optagelser er manglen på objektiver. Her er Olloclip løsningen. Det specialdesignede kit indeholder en tele-, super-wide, ultra-wide og fiskeøje/makro-objektiv, som giver dig mange muligheder og kontrol over filmens udseende.
Set til 1800 kr.

03 STEADICAM VOLT

Volt hjælper dig med at skabe flydende video-optagelser på et niveau over DJI. Integrering af elektronisk
treakse-stabilisering fra dronefirmaet Yuneec gør, at Volt kan bruges med eller uden motorassistent. Kan app-styres. Set til 194 pund (cirka 1630 kr.) på
Amazon.co.uk

04 MANFROTTO TWISTGRIP

TwistGrip er kernen i Manfrottos mobil-udstyr. I bund og grund er det en klemme, der holder om kameraet. I basen sidder en ¼”-skrue, hvormed du kan montere TwistGrip på næsten alle stativer eller Manfrottos Twistgrip tilbehørsskinne (595 kr.) til for eksempel udstyr som Røde Video Micro.
Set til 360 kr.

05 GNARBOX 2

Mere end blot opbevaring. Gnarbox 2 hiver optagelser fra din telefon over i det indbyggede drev og giver dig derefter mulighed for at redigere. Gnarbox gør din smartphone mere kraftfuld og er uundværlig for mobile filmfolk. Bemærk: Gnarbox er et Kickstarter-projekt.
Set fra 1800 kr.

06 RØDE VIDEO MICRO

En lille mikrofon brugt af mange vloggere (blogs med video). Når det handler om optagelse af lyd til din film, fjerner den kompakte mikrofon alle mellemled. Ingen batterier og intet besvær. Bare tilslut og gå i gang med at få en god lydoptagelse.
Set til 380 kr.