Home » Foto » Tag professionelle billeder med din smartphone
Tag professionelle billeder med din smartphone

Tag professionelle billeder med din smartphone

Share

Det er så enkelt at tage billeder med sin smartphone i stedet for at skulle hive et “ægte” kamera frem. Efterhånden tager mobilerne også ret gode billeder. Og du kan selv gøre en masse for at opnå optimal billedkvalitet

Smartphones er gået fra blot at være enheder til kommunikation og til at blive en trofast livsledsager og et vindue ind til andres verden. Billeder er en vigtig del af vores liv med en smartphone, især fordi det er så nemt. Men smartphone-kameraer er ikke længere bare et kompromis mellem kvalitet og basal peg-og-skyd; nogle af specifikationerne kan i dag konkurrere med dem, du finder i DSLR-kameraer.

Isaac Reynolds, produktleder for Googles Pixel 2-telefon, ved mere om smartphone-teknologi og billedbehandling end de fleste; hans job handler om at bringe smartphone-teknologi og software sammen og gøre billedoptagelse endnu bedre.

Takket være tips og tricks fra Isaac Reynolds kan Datatid TechLife på de næste sider vise dig, hvordan du får mest muligt ud af din smartphones kamera, og vi har tilføjet nogle af vores egne erfaringer. Et par justeringer af måden, du bruger mobilens kamera på, kan nemlig hæve dine fotografiske færdigheder til et helt nyt niveau.

Tag bedre billeder med din smartphone

Kender du den bedste vinkel at skyde fra? Vil du lære at indramme et motiv eller arbejde med naturligt lys? Få de bedste tips fra Googles smartphone-ekspert Isaac Reynolds.

01 Tag masser af billeder

Isaac siger: ”Jeg tog til Grand Canyon for et stykke tid siden og skød 1400 billeder på en uge. Af dem kunne jeg lide syv. Specielt når du tager portrætter, skal du aldrig nøjes med ét, men tage mange for at sikre, at du får det rigtige udtryk. Appen Google Photo giver dig ubegrænset lagerplads. Brug den.”

Datatid TechLife siger: Besøger du et unikt sted, så tag forskellige ”skud” fra forskellige vinkler. Et let skifte i din position til højre eller venstre kan gøre en væsentlig forskel i dine billeders dynamik. Et potentielt problem er, at når kameraets sensorer får en højere opløsning, fylder billederne mere. Kan din telefon bruge et microSD-kort, skal du sørge for at vælge et stort ét (128 GB eller mere, så du ikke behøver bekymre sig om antallet af billeder eller længden af 4K-video).

Kan du ikke bruge eksternt lager til din telefon (som det for eksempel gælder for iPhone), skal du sende billederne til en skytjeneste. Derefter kan du slette dem fra din enhed, når du har brug for mere plads, eller få fat i et eksternt lager, som du kan oprette forbindelse til. Det kan være USB-nøgler og harddiske, der arbejder med iPhone.

02 Hold kameraet parat

Isaac siger: ”Sørg for altid at have kameraet fremme. Du skal være klar.” Datatid TechLife siger: Telefoner er altid på standby, så de er klar til brug næsten øjeblikkeligt. For ekstra hastighed kan du overveje et sleeve og bæresnor, men kun hvis du er tryg ved at bære din telefon fremme på den måde. Etuier som Zizo Bolt (zizowireless.com) har for eksempel en krog til at fastgøre en bæresnor, du kan have om håndleddet. De beskytter også og kan afværge ulykker, der kan opstå, hvis du bærer din smartphone fremme overalt.

Se også:  Verdens bedste foto er kåret

Du løber også nemt tør for batteri, hvis du går rundt med din kameraapp tændt og aktiv. Overvej derfor et batterietui i stedet – Mophie Juice Pack er en god mulighed til iPhone og Samsung – eller en ekstern, slank batteripakke, der kan være i lommen, til du skal brug den.

03 Brug naturligt lys smartere

Isaac siger: ”Ved middagstid, når solen står højest, skal du tage billeder af motiver i skyggen. Middagssolen er utrolig hård, men i skyggen er den meget blødere og bedre fordelt. Dit emne vil heller ikke knibe øjnene, og du får et bedre billede.”

Datatid TechLife siger: Brug af naturligt, diffust lys gennem et bladhang er en anden god måde at finde tilsvarende belysning på, men hold øje med baggrunden. Er området udenfor skyggen i et stærkt sollys, kan du være ude for, at det brænder ud og går tabt. Hvis det sker, skal du flytte dit emne lidt for at få en baggrund med lys, der bedre svarer til forgrunden.

Har du ikke mulighed for et dække eller vil tage billedet i direkte sollys, skal du placere dit motiv med solen 45 grader bag dig. Dette giver nogle skygger over ansigtet, men forhindrer, at motivet kniber øjne, da de ikke ser direkte på lyset. For at reducere skyggerne i ansigtet, når du tager et portræt, kan du altid holde et stykke hvidt stof, kort eller papir op for at reflektere lyset tilbage i ansigtet på skyggesiden.

04 usædvanligt perspektiv

Isaac siger: ”Overvej at skyde et motiv direkte fra oven eller fra neden. Det kan også være meget tæt på, eller mens du bruger en naturlig ramme som buske eller blade. Telefonen er lille, og det kan udnyttes i forskellige indstillinger.”

Datatid TechLife siger: Et godt trick er at vinkle horisonten, en teknik kendt som ”Dutch tilt” (det vil sige hældning). Vinklen giver med det samme mere dynamik og kan bruges på forskellige måder. Bruges tricket i kombination med lav eller høj vinkel, kan effekten være meget dramatisk.

Tag også et kig på dine omgivelser. Du kan bruge genstande som træer, hegn, stier eller en simpel gadelampe til at skabe mønstre eller stier gennem billedet, hvilket hjælper med at ”trække” øjet ind i din komposition.

05 Brug søgeren flittigt

Isaac siger: ”Sørg for at trykke på søgeren, når du tager dit skud. Dermed sætter du fokus på noget i dit billede og sikrer, at uanset, hvad det er, du vælger, forbliver det skarpt og ikke for mørkt eller lyst. Du kan endda trække blændeindstillingen op og ned efter at have trykket for at gøre billedet så lyst, som du vil.”

Se også:  Sådan redigerer du nemt fotos online – uden at det koster noget

Autofokusering er fantastisk til at gætte, hvad du vil have i dit motiv, men når du trykker på noget, vil telefonen optimere behandlingen for det pågældende udsnit. At låse fokus og eksponering er også nyttigt. Det fungerer godt med statiske emner, men kan være lidt mere besværligt, hvis emnet begynder at bevæge sig. Nye funktioner som smart sporing bidrager til at følge med emnet og sikre, at det forbliver i fokus og eksponeres korrekt.

Omvendt, hvis du er til en sportsbegivenhed, hvor hesten, bilen eller personen skyder hurtigt forbi, kan du opleve, at du misser motivet. Det er her, hvor låst eksponering og fokus kommer i spil.

Tryk på stedet, som svarer til den position, du ved, motivet vil passere. Lås derefter fokus og eksponering til det punkt (ofte ved at trykke og holde nede, men det varierer alt efter telefon og app). Når motivet passerer, holder du udløserknappen nede for at tage en serie skud. Du springer forsinkelsen over, da kameraet forsøger at fokusere og beregne eksponeringen, og du ender med det ønskede billede.
En lille forsøgsperiode er ofte nødvendig for at perfektionere skuddet.

06 fyld rammen helt ud

Isaac siger: ”Gå tættere på og udfyld billed-rammen. Er du for langt væk, er det svært at se motivet, og sandsynligvis får du uønskede eller distraherede ting med i baggrunden. Så bare gå tættere på!”

Datatid TechLife siger: For at få et vellykket portrætnærbillede, skal du sørge for at kende personen godt eller i det mindste have en god kontakt; fortsæt med at snakke med dem, når du tager billedet og få dem til at lave et par ansigter eller udtryk. Jo flere billeder, du tager, og jo bedre kontakt, desto bedre bliver resultatet.

Grundreglen er, at du zoomer med fødderne og ikke med kameraets zoom. Du beskærer blot ind i rammen, når du gør det på en telefon, hvilket du alligevel altid kan gøre, når billedet er taget.
Hvis du vil tæt på, så gør du det ved selv at bevæge dig og dermed få fuld kvalitet i billedet.

3 gode kamera- mobiler

Alle smartphones er udstyret med kamera, men kun få kan for alvor udfordre spejlreflekskameraet

Google Pixel 2

Baggrundssløring, virkelig god kvalitet ved svagt lys, indbygget billedstabilisator og et omfattende sæt videospecifikke funktioner gør Googles Pixel 2-smartphone til noget særligt. Oveni er der ubegrænset online-fotolager til brugerne.

Apple iPhone

X Apple går hele vejen med den eksklusive X-model. Denne smartphone har to 12 MP-kameraer, et til vidvinkel og et til tele, så der er godt med kreative muligheder. Portrættilstanden har avancerede 3D-belysningsindstillinger til professio-nelt udseende billeder med minimalt besvær.

Huawei P20 Pro

Med tre sensorer, som indfanger billeder på forskellige måder, overgår P20 Pro alle andre mobilkameraer, når det handler om finjustering. Samarbejdet med kameraproducenten Leica og en veludstyret app viser, hvor stor energi denne producent lægger i at skabe en mobil, der tager kvalitetsbilleder.

1 2 3 4Næste

TAGS
Billedekvalitet
Billedredigering
foto
fotoguide
Fototeknik

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S