Home » Sikkerhed » Guide: Få styr på dine passwords
Guide: Få styr på dine passwords

Guide: Få styr på dine passwords

Share

Hvis du vil værne om dit privatliv på internettet, er sikre kodeord et godt sted at starte. Vi ser på to-faktor autentifikation og password-managers, så du er bedre beskyttet mod farerne på nettet

Det er ikke en overdrivelse at fastslå, at dit privatliv på internettet i dag er så godt som forsvundet. Din færden på internettet og mobilnettet følges tæt. Du følges sandsynligvis tæt af offentlige myndigheder og ikke mindst private virksomheder. Måske har du ikke meget privatliv tilbage, men du har din identitet at beskytte. Her er det ikke kun folk, som vil vise dig reklamer, som du skal bekymre dig om. It-kriminelle står nærmest i kø for at overtage din identitet.

I denne artikel vil vi se nærmere på enkle metoder til at hjælpe dig med at beskytte din identitet. Har du din identitet under kontrol, kan du delvist styre, hvad andre ved om dig – og dermed beholde den sidste rest af privatliv. Og her er passwords et vigtigt aspekt.

Se også:  Farlige e-mails sniger sig gennem sikkerhedsfiltret
Noget du ved, noget du har

En adgangskode bruges til at bevise, at du er den, som du udgiver dig for. Når du logger ind, er brugernavnet din identitet. Da adgangskoden er dit bevis, er det vigtigt, at kun du kender den. Den er “noget, du ved”.

Langt de fleste mennesker er al for dårlige til at finde på gode adgangskoder. Det betyder, at de er lette at gætte. At gætte en adgangskode kan betyde to ting. For det første kan det være at prøve alle tegnkombinationer. For hvert tegn vil det tage længere tid at prøve sig frem, men eftersom computere hele tiden bliver hurtigere, er det kun en stakket frist. Eller sagt på en anden måde: i takt med at computere bliver hurtigere, skal dine adgangskoder blive længere.

En anden måde at gætte en adgangskode er at prøve ord i en ordbog. Det er uhyggeligt ofte, at brugere vælger ord som “lagkage” eller “tuborg” – for de er lette at huske. Løsningen er at bruge to-faktor autentifikation (2FA). Populært sagt, bygger det på princippet, at du skal bruge noget, som du ved og noget, som du har, for at bevise hvem du er. Adgangskoden er noget, som du ved. Men da adgangskoder kan gættes, skal du bruge en faktor mere til at bevise, hvem du er. Ved at bruge noget, som du har, sikrer du, at det kun er dig, som har beviset.

Se også:  Over 40 procent giver egne adgangskoder til kolleger

Hvad har du, som ingen andre kan have samtidig? Et fingeraftryk er oplagt. Det kræver dog en fingeraftrykslæser, hvilket i praktisk kan gøre det besværligt at bruge. En anden løsning kender du allerede fra NemID. Her har du et papkort med engangskoder. Din adgangskode er den første faktor, men den tilfældige udvalgte engangs-kode er den anden. Kun du har papkortet.

TAGS
It-sikkerhed
kodeord
password

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S