Få styr på de skarpe formater

Få styr på de skarpe formater

Share

HD, Ultra HD, SUHD og 4K – forvirret over hvad det alt sammen står for? Så læs med her … 

Er du også godt og grundigt forvirret, så giver vi dig her en guide til alle de nye superformater, som du møder, når du
i dag køber tv  

Der sker en masse med tv’et i disse år. Skærmene bliver større, kabinetterne smallere, tv’et kommer på nettet, og der kommer nye funktioner, for eksempel muligheden for at streame. Det er alt sammen godt. Men samtidig bombarderes vi forbrugere med nye begreber og forkortelser, som det kan være svært at finde rundt i.

Når det handler om skærmenes skarphed, er det forkortelser som HD, Ultra HD, SUHD og 4K, og netop her kan man nemt gå galt i byen, for ofte dækker flere begreber de samme specifikationer, og nogle af forkortelserne er vigtigere end andre. Men lad os kigge nærmere på, hvordan du finder en skærm, der er præcis så skarp, som du har behov for.

Se også:  Nu bliver samtlige DR-kanaler HD - men ikke hos alle

I de gode, gamle billedrørsdage var skærmopløsningen ikke særlig høj i forhold til nutidens normer. Men det var ikke noget problem, for skærmene var ikke særlig store. Da der kom flade og større skærme, blev det hidtidige format, ofte kaldet SD, afløst af HD og full HD-formaterne. Nu blev billedets skarphed bestemt af, hvor mange billedpunkter – pixel – der var på en skærm, og hvor tæt de sad. HD-formatet har 1280 x 720 pixel (bredde x højde). Full HD er på 1920 x 1080 pixel.

Siden er der kommet tv’er til med endnu flere billedpunkter. De går under betegnelsen Ultra HD eller UHD – og den populære producent Samsung giver nogle af sine tv-skærme betegnelsen SUHD. Uanset hvad, er de alle fire gange skarpere end et full HD-tv – nemlig 3840 x 2160 pixel, i alt 8,3 millioner billedpunkter – og derfor møder du også begrebet 4K (som altså i dag dækker over det samme som UHD).

Der er stor forskel i antallet af billedpunkter i billedformaterne – her illustreret som forskel i skærmstørrelse. For eksempel er 4K (UHD) fire gange skarpere end full HD.

Der er stor forskel i antallet af billedpunkter i billedformaterne – her illustreret som forskel i skærmstørrelse. For eksempel er 4K (UHD) fire gange skarpere end full HD.


Har du brug for det nye?
Disse nye superskærme kan give helt fantastisk detaljerede billeder, men de er endnu dyrere end den tidligere generations full HD-tv’er, så spørgsmålet er selvfølgelig, om du har brug for et UHD-tv.

Se også:  LG 55B6 [TEST]: Nyt OLED-tv sprænger rammerne

Der transmitteres stort set ingen tv-udsendelser i UHD-opløsning. Nogle streamingtjenester sender lidt, men i det store tv-hav fylder det ikke meget. Der findes heller ikke Blu-ray-skiver med UHD-indhold (UHD-afspillere er dog på vej). Men et UHD-tv kan opgradere HD- og full HD-indhold, så det bliver ultraskarpt ved teknisk at manipulere med billederne og ”digte” indholdet af de ekstra billedpunkter. Det virker faktisk forbavsende godt i de fleste tilfælde, og du får en flottere oplevelse. Af den grund kan du få stor glæde af et UHD-tv.

Del denne