Home » Styresystem » Guide: Få slettede filer tilbage igen
Guide: Få slettede filer tilbage igen

Guide: Få slettede filer tilbage igen

Share

Genoprettelse af data er en drilsk affære. Der er ingen vej tilbage for data, som er blevet slettet ved et uheld eller befinder sig på en tabt harddisk, og der er ingen garanti for, at dine filer er i en tilstand, hvor de kan genskabes. Der findes dog gratis værktøjer, som giver dig chancen for at genskabe dokumenter, fotos og andre uerstattelige filer. Et af de bedste er DMDE – Free Edition.

Det er et stærkt redskab, som gør mere end blot gendanne slettede fi-ler. Det kan hjælpe med at få adgang til harddiske, som stadig fungerer rent fysisk, men ikke længere er synlig i Windows.

Hvis DMDE kan se drevet, giver programmet dig mulig-hed for at kopiere filer og mapper fra det, ofte uden at miste data. I denne guide viser vi dig, hvordan du bruger DMDE til at få adgang til dit drev, finde mistede filer og – forhåbentlig – genskabe kopier af dem. Værktøjet er blandt andet engelsksproget, men nemt at finde rundt i.

DT12_filer00

Bibliotekstræ
Brug denne rude til at browse det valgte drev eller partition. Mapper med en rød prik indeholder slettede emner.

Mappevindue
Her får du vist indholdet af den mappe, du har valgt, eller resultatet af din søgning.

Filtyper
Vælg ”exclude deleted” for at finde nuværende filer, eller vælg ”deleted only” for at søge nyligt slettede filer.

Filfilter
Brug denne boks for at søge efter specifikke filer (separer med semikolon). Tegn for trunkering er understøttet.

Filstørrelsen
Marker for at begrænse din søgning til filer med bestemt størrelse. Indtast i bytes (1,024 byte = 1kb, 1,024KB = 1MB).

Hjælp
Klik her for at få adgang til DMDE’s omfattende onlinemanual. Den er lidt teknisk, men forklarer også vanskelige ting.

Ordknuser
Current panel
DMDE’s begreb for den aktuelt valgte mappe. Vær opmærksom på, at data kun kan genskabes fra denne folder i Free Edition.

Filsystem
En metode til at organisere, opbevare og genfinde data fra en harddisk. Syste-merne omfatter NTFS og FAT32.

Trunkering
Metode, hvor specialtegn bruges til at matche søgestrenge mere fleksibelt. Tegnet ”?” erstatter et enkelt tegn, mens ”*” bruges for et eller flere. 

Se også:  Nyt gratis Microsoft-program redder dig, når det ser sortest ud

1 Download og udpak
DMDE er et portabelt værktøj, hvilket betyder, at du kan køre det fra et drev. Start med at gå ind på http://dmde.com/download.html, og klik på ”Download DMDE for Windows”. Gem zip-filen på et andet drev, end det du forsøger at genskabe data fra. Højreklik dernæst på den downloadede zip-fil, og vælg ”Udpak alle”.

DT12_filer01

2 Start DMDE
Herefter åbner du den udpakkede mappe og dobbeltklikker på dmde.exe. Klik på ”Yes”, når du bliver bedt om det. Vælg sprog, og klik på ”OK” (vi vælger engelsk). Accepter licensaftalen. Du bliver nu bedt om at vælge det drev, du vil gendanne data fra. Er drevet synligt, så vælg ”Logical disks” efterfulgt af drevbogstavet. Afslut med at klikke på ”OK”.

DT12_filer02

3 Vælg det fysiske drev
Hvis drevet vises i “Enhedshåndtering”, men uden at du kan se det i Windows, og uden du kan give det et drevbogstav ved hjælp af “Computeradministration”, så vælg ”Physical Disks”. Klik på hver enkelt drevpost for at få oplysninger om type og størrelse, hvilket hjælper dig med at identificere det manglende drev. Vælg det relevante drev, og klik på ”OK”.

DT12_filer03

4 Vælg partition
DMDE scanner drevet for partitioner. Bliv ikke overrasket, hvis fejl dukker op (klik på ”OK” for at fjerne dem). Nu bør en række mulige matches – nogle ligner eller er tilsyneladende identiske – blive vist. Vælg partitionen, du leder efter, ved hjælp af navn (drevets bogstav, hvis muligt) samt partitionens status og størrelse for at identificere den.

DT12_filer04

5 Konstruer et virtuelt filsystem
Klik på ”Open Volume”. Efter anden scanning åbnes et vindue med to ruder. Til venstre er tre indgange. For at se alle data, som kan genskabes (herunder slettede filer), dobbeltklik på [All Found + Reconstruction]. I de fleste tilfælde er det nok at klikke på ”OK”, men avancerede brugere kan klikke på ”Parameters” for at justere indstillingerne.

DT12_filer05

6 Led efter data
Du kan nu udforske drevets indhold via det udvidede $ Root-bibliotek. Klik på pilen ud for en mappe for at udvide den, eller dobbeltklik på mappen for at se dens indhold (herunder filer) i højre rude. Hold øje med mapper med røde prikker. Disse indeholder slettede file. Dobbeltklik for at se nærmere på dem. Slettede filer er tydeligt markeret med et rødt ”X”.

Se også:  Gratis gendannelsessoftware [TEST]: Disse programmer redder dine data

DT12_filer06

7 Søgning efter bestemte emner
Du kan også klikke på knappen ”Search Panel” (med forstørrelsesglasset) for at åbne et søge-vindue. Brug filteret til at definere din søgning. For eksempel trunkering, hvis du ikke er sikker på filnavnet eller vil søge efter filtype (såsom *.doc). Brug anmærkninger til at forfine din søgning yderligere. Klik ”OK” for at lade DMDE scanne for matchende filer.

DT12_filer07

8 Vælg til scanning
Du kan gendanne på to måder: Du kan vælge op til 4000 fi-ler fra en enkelt mappe ved at åbne den i højre rude og vælge de filer, du vil gendanne. Derefter skal du først vælge ”Tools” og siden “Recover”. Ønsker du at gendanne fra en søgning, skal du gendanne fil for fil ved at højreklikke på hver fil og herefter vælge ”Recover the Object…”.

DT12_filer08

9 Gendan dine data
Klik på knappen ”Size” for at få et skøn over, hvor meget plads dine gendannede emner vil kræve på harddisken. Klik derefter på ”…” for at vælge et andet drev med plads nok (gendan aldrig filer på det oprindelige drev). Sørg for, at “Include deleted” er valgt – hvis det er muligt – og klik til sidst på ”OK”.  Vent, mens filerne kopieres.

DT12_filer09

10 Dine data er tilbage
Når processen er færdig, viser en dialogboks resultaterne. Gå ind i den mappe, hvor dine gendannede filer befinder sig, og se, om du kan åbne dem. Desværre kan ikke alle filer gendannes, men hvis filen blev slettet for fornylig, er dine chancer for succes ganske store. Brug DMDE til at genskabe andre filer, hvilket kan spare dig for en masse besvær.

DT12_filer10

 

 


TAGS
datagendannelse
DMDE
filgendannelsesprogram
Guide
Microsoft
Tips og trick
Windows

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S