Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Få mere ud af din pc med disse gratis programmer

Her er fire spændende programmer, som giver fede funktioner på computeren og kan hentes helt gratis.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

1 Paranoia Text Encryption
Sikrede tekster – hver gang

Vil du være sikker på, at nogle af de tekster, du skriver, forbliver personlige, så kan du gribe fat i Paranoia Text Encryption. Programmet fås til såvel Windows- som iOS-enheder.

Med dette program kan du kryptere dine tekster ved hjælp af et udvalg af krypteringsalgoritmer: AES 256-bit, RC6 256-bit, Serpant 256-bit, Twofish 256-bit, Gost28147 samt Blowfish 448-bit. Brugergrænsefladen er delt op i klar tekst og den krypterede tekst, som vises underneden. Du kan hurtigt kryptere og dekryptere ved tryk på en knap.

Hent Paranoia Text Encryption her.

2 Adobe Photoshop Sketch
Tegneværktøj til din smartphone

Hvis du hører til de kreative mennesker, der kan bringe noget smukt frem ved at tegne eller male på papir, så hvorfor ikke også gøre det i digitalt format. Med Adobe Photoshop Sketch til Android og iOS får du mulighed for netop det, når du sidder med din smartphone.

Appen er et tegneværktøj, hvor du kan arbejde med dine værker, som om det var på papir. Du kan vælge mellem forskellige tegneværktøjer, blyanter, pensler eller markører. Du kan tilpasse dine pensler og blyanter, så de har forskellige størrelser, farver og blandingsforløb, og du kan sågar, hvis du har Adobe Capture, importere pensler herfra.

Hvis du har adgang til Adobe Illustrator eller Adobe Photoshop på pc kan du eksportere dine tegninger hertil for videre forarbejdning. Gennem brugergruppeskitser kan du lade dig inspirere af andre brugeres værker.

Hent Adobe Photoshop Sketch app.

3 LabChirp
Lav lydeffekter fra bunden

LabChirp er et interessant program med potentiale. Her kan du skabe dine egne digitale lydeffekter fra bunden. Erfaring inden for lydredigering vil dog være en stor fordel. Kender man til begreberne frekvens, amplitude, envelopes og waveform, vil man føle sig hjemme i programmet.

Efter at have skabt dine lydeffekter kan du gemme resultatet i wav-formatet til senere brug. Programmet virker ganske overskueligt, men det kræver som sagt en del forhåndsviden for at man får det optimale ud af det på kort sigt. LabChirp understøtter flere kanaler og forskellige typer waveforms. Output-kvalitet kan fastlægges.

Hent LabChirp her.

4 BrowserDownloadsView
Hvad henter du egentlig fra internettet?

Prøv at stoppe op og tænke over, hvad du har hentet fra internettet i løbet af det seneste halve år.

Det kan du næsten garanteret ikke huske. En måde at få overblik over den slags er at benyttte BrowserDownloadsView, der – hvis du benytter browserne Chrome eller FireFox – danner en liste over, hvilke filer du har downloadet, efter at programmet er blevet installeret.

Du får oplysninger om filnavn, url for download, url for det website, du henter filen fra, størrelse på download, hvornår download er foretaget og endnu flere oplysninger.

Hent BrowserDownloadsView her.