Home » Bærbar computer » Få lang arbejdstid på laptop-batteriet
Få lang arbejdstid på laptop-batteriet

Få lang arbejdstid på laptop-batteriet

Share

Det er irriterende at slæbe på sin oplader, hver eneste gang laptoppen skal med på farten. Se her, hvordan du får batteriet til at arbejde længere

Hele ideen med en bærbar pc er, at man kan have den med sig rundt hvor som helst (næsten). Men de færreste notebooks kan holde sig kørende på batteriet en hel dag. Men du kan forlænge batterilivet ganske meget ved at pille lidt ved de instillinger, som er mest strømbelastende.

Læs her i 16 trin, hvordan du trimmer din bærbare til at bruge mindre energi. Vær ikke bange for at justere din computers elforbrug. Du kan nemt gå tilbage til den oprindelige indstilling, og det er nemt at lave en strømstyringsplan, så din computer kører optimalt på batteri, og så den kører ligeså optimalt, når den får strøm fra elnettet. Planen kan nemlig deles op i de to scenarier.

[pt id=’2019030′ size=’large’ link=’file’]

 

Aero

Det nye look i Windows Vista og Windows 7. De transparente vinduer gør det nemt at se, hvad der ligger bagved dem.

Se også:  Panasonic Eneloop [TEST]: Miljørigtige batterier er langt billigere i længden

Strømstyringsplan

Indstillinger, som styrer elforbruget. Eksempelvis hvornår skærmen slukkes.

1 Find strømstyringen

For at optimere batteritiden skal du begynde med at justere computerens indstillinger. Windows har sine egne strømstyringsindstillinger, og du finder dem i Strømstyrings-menuen i Kontrolpanelet. Du kan også finde indstillingerne ved at søge på “Strøm” i Start-søgefeltet.

[pt id=’2019031′ size=’large’ link=’file’]

 

2 Skift til strømbesparelse

I strømstyringsvinduet finder du flere strømstyringsplaner, som er forudprogrammerede indstillinger, som fortæller din computer, hvordan den skal fungere. De fleste computere har som udgangspunkt en balanceret strømplan. Skift til “Strømbesparelse”.

[pt id=’2019032′ size=’large’ link=’file’]

 

3 Skab din egen strømplan

Strømstyringsplaner kan tilpasses, og du kan finjustere dem, så de passer til dine behov. Klik på “Skift indstillinger for planen”, så afgør du, hvornår pc’en skal slumre, eller skærmen nedtones. Det kan virkelig gøre en forskel med hensyn til, hvor længe batteriet kan køre uden opladning.

[pt id=’2019033′ size=’large’ link=’file’]

 

4 Juster de avancerede indstillinger

Du kan finjustere de avancerede indstillinger. Så drejer du på hver eneste parameter i din computer: den trådløse modtager, grafikken osv. Klik blot på en overskrift. Herefter får du nogle muligheder for strømbesparende ændringer, for eksempel hvornår computeren skal slumre.

[pt id=’2019034′ size=’large’ link=’file’]

 

5 Gem planen

Når du er færdig med planen, klikker du på Opret (her markeret med rød cirkel). Computeren husker indstillingerne, så når du fremover vælger denne plan, vil computeren med det samme få mindre kraft, men til gengæld være mere skånsom over for batteriet.

[pt id=’2019035′ size=’large’ link=’file’]

 

6 Din egen plan

Du kan oprette din egen plan ved at klikke på Strømbesparelse, for eksempel så du kombinerer hensyn til ydeevne med energireduktion. Giv din plan et navn og fintun indstillingerne. Herefter kan du vælge mellem din egen plan og maskinens standard-strømstyringsplan.

[pt id=’2019036′ size=’large’ link=’file’]

 

7 Avancerede indstillinger

Grafik æder masser af computerkraft, så kan du få din pc til at arbejde mindre intenst, er der udsigt til store energibesparelser. I Start-søgningen skriver du “ydelse” og vælger “Juster udseende og ydelse for Windows”. Herefter er du klar til en avanceret indstilling.

[pt id=’2019037′ size=’large’ link=’file’]

 

8 Slå fra og spar energi

I det følgende vindue vælger du “Juster til den bedste ydelse”. Tryk på Anvend. Alle tjektegnene forsvinder og med dem de fikse 3D-effekter, som gør Windows 7 så flot, men sluger batterikraft. Det er en stor forandring visuelt, som du må overveje, men altså også en effektiv strømstopper.

[pt id=’2019038′ size=’large’ link=’file’]

 

9 Dæmp skærmen

Når disse ændringer i din computer er gennemført, har du virkelig forlænget batteriets arbejdstid. Men du kan gå et skridt videre endnu. Prøv at dæmpe skærmens lys med computerens funktionsknapper. Skærmen bruger meget strøm, så selv en svag dæmpning af lysstyrken hjælper.

[pt id=’2019039′ size=’large’ link=’file’]

 

10 Tag diske ud

Hvis du er på farten, så fjern en eventuel disk fra dvd-drevet, før du går ud. Windows vil sætte pladen i rotation for at aflæse den, og det bruger værdifuld strøm. Drevet drives af en lille elmotor, som gerne tømmer den bærbare pc’s batteri.

[pt id=’2019040′ size=’large’ link=’file’]

 

11 Slå den trådløse forbindelse fra

Hvis du ikke skal på nettet, kan du ligeså godt slå den trådløse modtager fra, for også den bruger strøm. Selv i et miljø uden trådløst netværk vil pc’en hele tiden lede efter et net, og denne proces er strømforbrugende. Netværks-modtagelsen kan slås fra med en funktionsknap på pc’en.

[pt id=’2019042′ size=’large’ link=’file’]

 

12 Slå Aero-grafik fra

Hvis du ikke ligefrem vil omdanne din computer til en ansigtsløs Windows 2000-maskine, kan du reducere strømforbruget mere moderat ved at slå Aero-grafik fra. Højreklik, gå til “Personlige indstillinger” og vælg det klassiske Windows 7-tema.

[pt id=’2019043′ size=’large’ link=’file’]

 

13 Fjern periferiudstyr

Periferiudstyr som USB-nøgler og trådløse mus skal have strøm fra din pc for at fungere, og det dræner batteriet. Hvis du bruger din bærbare hele dagen, så pil periferiudstyret ud af USB-porten og stik det kun i, når du skal bruge det til særlige formål.

[pt id=’2019044′ size=’large’ link=’file’]

 

14 Luk unødvendige programmer

Du kan have programmer kørende, som måske ikke er synlige. Tast Ctrl, Alt, Del samtidig. Vælg joblisten > Processer og klik på programmer, som du kan genkende, men ikke bruger. Du lukker de uønskede programmer ved at klikke på Afslut proces-knappen.

[pt id=’2019045′ size=’large’ link=’file’]

 

15 Sluk for lyden

Efter mange timers arbejde på computeren kan selv den mindste forskel i strømforbrug undervejs være afgørende for, om batteriet holder hele vejen hjem. Sæt derfor ikke de indbyggede højttalere på arbejde, men sluk for lyden, for eksempel via en funktionsknap på pc’en.

[pt id=’2019046′ size=’large’ link=’file’]

 

16 Et ekstra batteri

Du har nu gjort alt, hvad du kan, for at nedsætte computerens strømforbrug. Alle tips er gratis. Men det kan også være rart at have et ekstra batteri på farten. Gå ind på leverandørens hjemmeside, og tjek hvilket batteri, der passer til netop din computermodel.

[pt id=’2019047′ size=’large’ link=’file’]

 


TAGS
backup
batteri
Guide
oplader
Tips og trick
Windows 7

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S