Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Få endnu mere ud af din hjemmebio

Udstyret i din hjemmebiograf kan mere, end du tror. Ikke alene kan dine enheder mange forskellige ting, du kan også dele indhold mellem dem, og du behøver ikke trække kabler og grimme ledninger for at gøre det.

Af Natasja Broström, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Når først musikanlægget er sat op, og det nye smart-tv hænger så fint der på væggen, glemmer mange af os, at vores udstyr kan meget mere end bare det, vi har købt det til. Alt fra Blu-ray-afspillere til soundbars er i dag så smarte, at de kan sende indhold mellem hinanden, gå på nettet eller optage din yndlingsserie – for blot at nævne nogle af de muligheder, mange af os måske ikke lige er opmærksomme på.

Er dit tv af nyere dato kan du for eksempel omdanne skærmen til en privat filmforvisning med alle feriebillederne gemt i dit kamera, og dit musikanlæg kan selv hente musik via apps som Spotify.

Rigtig mange funktioner foregår trådløst mellem dine enheder eller via et trådløst netværk, men det kan også ske gennem indgangene bag på din enhed. Dit tv, din Blu-ray-afspiller eller din receiver har sandsynligvis en masse HDMI- og USB-indgange, som du kan bruge til at udnytte mulighederne i hjemmebiografen endnu bedre, end du allerede gør.

Del indhold trådløst

Mange af de nye muligheder er ret nye. For at få det optimale ud af din hjemmebiograf, kan det være en fordel at kende til de mange teknologier, som er strømmet ud på markedet i de senere år. Har du et trådløst netværk, kan smart-tv’er (der har ekstrafunktioner og -tjenester i form af apps, som du kender det fra eksempelvis smartphones), musikanlægget og medieafspillere sættes i forbindelse med hinanden og med internettet.

Enhederne har nemlig i dag indbygget netværk, og de bruger de trådløse standarder Wi-Fi og Bluetooth, så du kan dele indhold mellem dem eller hente endnu flere apps ned til smart-tv’et. Er du i tvivl, om din enhed er understøttet, så se efter om den bærer logoet for Wi-Fi og Bluetooth.

Du har også to andre trådløse muligheder kaldet NFC og DLNA. Det første står for Near Field Communication, og det bruger du til at parre to enheder med hinanden (de skal begge understøtte NFC). Det kan for eksempel være en smartphone og en medieafspiller, som blot skal røre hinanden for at kunne ”tale” sammen. Når forbindelsen er skabt, kan du overføre data mellem de to enheder, for eksempel film.

DLNA er en standard for trådløs overførsel af video, musik og billeder. Har du billeder gemt i dit kamera eller musik på din smartphone, kan du ”streame” indholdet mellem din enhed og for eksempel en tv-skærm. På den måde kan du eksempelvis kigge kameraets fotos igennem i stort format.

Airplay for alle

En af de mest kendte trådløse teknologier hedder AirPlay og er udviklet af Apple. Selv om AirPlay er nemmest at sætte op og bruge mellem to enheder, der begge er produceret af Apple, for eksempel en iPad og medieafspilleren Apple TV, så kan du også bruge AirPlay mellem en iPad eller en iPhone på den ene side og en trådløs højttaler på den anden side.

Højttaleren kan være af hvilket som helst mærke, blot den understøtter AirPlay-teknologien. Lyden deles også nemt med receiveren i et surroundanlæg, en soundbar til tv’et eller en Blu-ray-afspiller.

AirPlay-kompabilitet vil som regel være angivet på produkterne, men ellers må du finde det aktuelle produkt på producentens hjemmeside på nettet eller spørge din forhandler, før du køber.

Understøttes AirPlay, vil du på skærmen på din tablet eller smartphone se det lille logo for Airplay. Mest af alt ligner det en firkant med en trekant placeret foran sig. Tryk på logoet, og dit indhold sendes nu videre til den relevante enhed.

AirPlay kan også bruges til at sende film og tv-serier fra en Apple-enhed op på dit tv. Har du en Apple TV-boks stående i din hjemmebiograf, kan du sende indhold fra apps op på skærmen. Det kan være HBO Nordic, Spotify eller en spil-app. Det er smart, hvis dit tv ikke er født med apps, som moderne smart-tv’er er, eller du gerne vil spille et computerspil på din iPad eller iPhone, men se spillet på en stor skærm og med ordentlig lyd.

Gennem USB-porten

Som før nævnt har vores enheder masser af indgang og udgange. De mest anvendte er portene, der kan anvendes til at tilkoble andre enheder, som bruger USB og HDMI. Du kan i dag optage tv gennem USB-porten ved at tilslutte en USB-dongle med eller uden tilhørende, eksternt lager, og du kan gennem USB dele musiklagret på din smartphone med din receiver eller din spillekonsol.

USB-porte har den fordel, at de også kan bruges til at oplade de enheder, du tilslutter. På den måde er du fri for at lede efter en ekstra stikkontakt eller trække el-ledninger langs gulvet.

Fidusen virker også med den lille, fikse medieafspiller Chromecast. Enheden selv sættes i en HDMI-port, mens ledningen, som fodrer den med strøm, sættes i en USB-port. Så er alt gemt pænt og nydeligt bag tv-skærmen, og du kan gå i gang med at bruge Chromecast.

Ideen bag Chromecast er, at medieafspilleren omdanner dit tv til en mini-computer med et kæmpeudvalg af apps. Du kan for eksempel se YouTube, Netflix og Viaplay. Du styrer det hele ved at downloade de relevante apps på en smartphone, en bærbar eller en tablet og så ”caste”, dvs. sende indholdet til Chromecast og dermed ind på din tv-skærm.

Da Chromcast skal sidde i HDMI-porten, vil lyd og billede for det afspillede indhold have optimale forhold, men sætter du Chromecast i en surroundreceiver kommer der for alvor smæk på lyden.

Opnå det uopnåelige

På billedsiden er der også et par tips, som nok er ukendte for mange tv-kiggere: Du kan konvertere almindelige 2D-film til 3D, og du kan opskalere full HD-billeder til den nye, meget skarpe UHD-opløsning, også kaldet 4K.

Hvis du skal se 2D-materiale i 3D, kræver det først og fremmest, at tv’et (eller en tilsluttet Blu-ray-afspiller) har 3D og kan foretage konverteringen – hvad mange moderne tv’er kan. I tv’ets menu skal der være en tilvalgsmulighed, som vil hedde noget i retning af ”2D to 3D mode”.

For at se konverteret materiale skal du have de 3D-briller på, som fulgte med tv’et, eller som du kan tilkøbe. Husk at undersøge, om 3D på dit tv er passiv eller aktiv - det kræver nemlig to forskellige 3D-briller.

Kvaliteten af konverteringen kan være fin, men nogle gange egner kildematerialet sig ikke til at gå fra 2D til 3D. Men prøv dig frem.
For at kunne opskalere fra full HD til den ”finkornede” UHD-opløsning skal du have et tv, som kan levere UHD-opløsning. Det vil i praksis sige et tv, som er købt i løbet af 2014, og som samtidig er udstyret med et billedpanel, der har fire gange så mange billedpunkter som et full HD-tv.

Opskaleringen er ofte forbavsende vellykket. Billedet bliver langt mere skarpt, og ofte får man også en større fornemmelse af dybde, som især gør oplevelsen af flotte film endnu mere imponerende.

Flotte OLED-billeder

Er kun det nyeste og det smarteste godt nok, så har LG sendt et af de bedste bud på et smart-tv på markedet. Opløsningen på det let kurvede tv er 1080p, altså full HD, og du får alle de praktiske funktioner samlet et sted. Samtidig benytter tv’et som en af de eneste herhjemme den såkaldte OLED-teknologi, som giver ekstra flotte billeder.

Tv’et har integreret webbrowser, opskalerer 2D-indhold til 3D, og med den understøttede Miracast-funktion, kan du dele indhold fra andre enheder i hjemmet via Wi-Fi Direct. Derudover understøtter tv’et blandt andet formaterne DivX HD, mp3 og AAC. LG’s tv har tre USB-porte og fire HDMI-indgange, så der er nok af muligheder for at tilslutte for eksempel medieafspillere, spillekonsoller og smartphones.

Fakta
Skærm: 55”, 1920 x 1080 pixel
Skærmteknologi: OLED
Internet: Ja
3D: Ja

Mange muligheder

Sonys smarte tv har masser af indbyggede muligheder. Udover 3D og en stærk X-Reality Pro-billedmotor, har tv’et naturligvis indbygget Wi-Fi, så du kan surfe på nettet med den indbyggede webbrowser og hente bunkevis af apps. Sætter du et kamera til, kan du føre videosamtaler via Skype.

Sonys tv er også med på alle de smarte muligheder for deling. Blandt andet de trådløse funktioner og standarder DLNA og NFC. Dermed kan du dele fotos og meget andet trådløst mellem dine enheder, for eksempel en smartphone, og tv’et. KDL55w828 har også en PVR-funktion, hvilket i praksis betyder, at du kan optage udsendelser og se dem, når det passer dig.

Fakta
Skærm: 55”, 1920 x 1080 pixel
Skærmteknologi: LED
Internet: Ja
3D: Ja