Home » RAM » Få en klogere computer
Få en klogere computer

Få en klogere computer

Share

Her får du svar på de vigtigste spørgsmål om din computers brugerhukommelse – også kaldet ram – så du kan få endnu større udbytte af maskinen. Vidste du for eksempel, at 2 GB ram nogle gange er ligeså godt som 4 GB ram?

Hvad er egentlig ram?
Ram er en forkortelse for Random Access Memory, og det er en afgørende del i enhver pc. Som navnet antyder fungerer ram som en brugerhukommelse, der midlertidigt kan lagre computerens mest kritiske, aktuelle data. Det er nærmest som hullerne i et kalahaspil, hvor små databidder ligger som kugler og er nemme at få fat i for computeren. Ram sælges som små integrerede kredsløb, chips.

Læs også: 10 tips der gør din laptop endnu bedre

Hvad laver ram?
Med sin høje datahastighed kan ram fungere som din computers hjerne. Den husker alt, som din computer skal have hurtig adgang til – fra skærmens udseende til de næste sekunder i den video, du sidder og ser. Når din pc udfører en opgave, som kræver en beregning (stort set alt), fungerer brugerhukommelsen som en hurtig kladde, hvor tal løbende indskrives og slettes.

Gemmer ram mine data?
Nej, ram’en gemmer ikke noget permanent, hverken video, billeder, musik eller tekster. Det er en såkaldt volatile hukommelse, som fyldes og slettes løbende, og som tømmes helt, når du slukker computeren. Dine data gemmes i stedet på computerens harddisk.

[pt id=’2027106′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Nogle high end-moduler er udstyret med køleribber for chips der flytter data ved høj hastighed har tendens til at blive meget varme.”‘]

Nogle high end-moduler er udstyret med køleribber, for chips, der flytter data ved høj hastighed, har tendens til at blive meget varme.

Hvor meget ram har jeg?
Det er nemt i en Windows-pc at kontrollere, hvor meget ram maskinen har. Tryk samtidig på tasterne ”Ctrl”, ”Skift” og ”Esc”. Det kalder Windows Jobliste frem. Vælg fanen ”Ydeevne”. Nederst til venstre kan du nu se en liste over den samlede fysiske hukommelse – ofte angivet i MB (1000 MB er cirka 1 GB). Joblisten giver også mulighed for at følge maskinens løbende ram-forbrug.

Læs også: Få meget mere ud af din bærbare pc

Hvor meget ram skal jeg bruge?
Behovet for ram afhænger af din computers system. Hvis du har en 32-bit Windows 7-maskine, er der ingen grund at give den mere end 2 GB. Det giver tilstrækkelig høj ydelse uden det koster, så jorden ryster. Desuden kan 32-bit arkitekturen ikke udnytte en brugerhukommelse på over 3 GB. Hvis din maskine er en 64-bit-type, skal du have 4 GB eller mere for at opnå bedst mulig ydelse.

Se også:  Acer ConceptD 500 [TEST]: Nu er den stationære pc spændende igen

Hvorfor er der en ram-grænse?
Ram-grænsen i 32-bit-maskiner skyldes, at systemet kun kan arbejder med i alt 232 adresser, hvilket svarer til 4 GB. Og når videokortets behov regnes med – det er typisk 1 GB – er der 3 GB tilbage. Et 64-bit-system kan adressere op til 4 petabyte svarende til gigantiske 4 millioner gigabyte.

Hvordan får jeg mere ram?
Du køber ram-moduler, som du indsætter i computerens bundkort. Men vær opmærksom på, at der findes mange slags ram, og den valgte ram skal passe til bundkortet. Tjek derfor før køb, om den ram du vil købe er anført til at passe til din pc.

Hvorfor er det bedre med mere ram?
Hvis du har tilstrækkeligt med ram i din computer, er denne ikke nødt til at låne så meget plads på harddisken, når den skal ekspedere mange samtidige opgaver, og harddisken er meget langsommere end ram’en. Derved bliver hele din maskine langsommere. Den moderne ssd-disk er dog ikke helt så langsom som en traditionel harddisk.

Hvordan skifter jeg ram i en stationær pc?
Luk computeren op. De lange kredsløb, som måske har metalvarmelegemer, er dine ram-moduler. Sørg for, at du er forbundet til jord ved at berøre noget stort og metallisk, og vær sikker på, at maskinen er slukket. Tryk ned på låsene på begge side af holderne, og løft den nuværende ram-klods ud. Tryk det nye modul i med et moderat tryk.

Hvordan skifter jeg ram i den bærbare?
På de fleste bærbare er der underneden en lille låge, som kan skrues af – under denne sidder holderne til ram. Fjern modulet ved at trække klipsene på begge sider af holderen ud til siden. Ram-modulet skulle nu springe op og kan løftes ud. Skub det nye, kraftigere modul ned i holderens sliske – hvilket ofte sker fra en lidt skrå vinkel. Tryk forsigtigt, indtil modulet klikker på plads, og skru låget på igen.

[pt id=’2027107′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”På nogle bærbare især de små netbooks skal kabinettet afmonteres for at du kan komme til at montere et nyt ram-modul. Skub modulet skråt ind i holderen indtil det klikker fast.”‘]

På nogle bærbare, især de små netbooks, skal kabinettet afmonteres for at du kan komme til at montere et nyt ram-modul. Skub modulet skråt ind i holderen, indtil det klikker fast.

Hvilken slags ram har jeg brug for?
Du skal have samme slags ram, som maskinen allerede benytter. For at finde den rette type, kan du kigge i computerens manual eller tjekke de eksisterende chips for at se, om det er et mærke på dem. Du skal kende hastigheden (anført i GHz) og timingen (i formatet x-x-x-x). Mange netshops, der sælger ram, viser, hvilken type ram, din maskine benytter. Der findes også tjenester, som tilbyder skanning af din maskine og foreslår, hvilken ram du skal købe. Sådan en findes for eksempel hos ram-producenten Microo (www.crucial.com/systemscanner).

Se også:  Samsung er tilbage med bærbare computere - her er Galaxy Books

Hvordan ved jeg, hvis min ram er forkert?
Hvis du forsøger at starte en pc uden ram, vil du ikke komme ret langt. Det samme vil ske, hvis din pc’s ram er beskadiget, eller du har valgt forkert ram. Du vil få en besked om, at din pc mangler sin POST (Power On Self Test). Det er et hurtigt hardware-tjek, som sker usynligt, hver gang du starter en pc. I så fald må du fjerne de ikke-fungerende ram-moduler og bestille nogle nye, som passer til computeren.

Adresser
Hver adresse i ram-hukommelsen kan rumme et enkelt bogstav eller talenhed. Jo flere adresser, des større er hukommelsen. Hver adresse fyldes og tømmes løbende, mens computeren kører.

Random access
De to første ord I forkortelsen ram (random access memory) betyder på dansk tilfældig adgang – og dermed antydes, at enhver del af ram’en kan tilgås ligeså hurtigt som nogen anden del i denne hukommelse. På den måde adskiller ram sig fra sammenhængende datalagre som harddiske og dvd’er.

Volatil hukommelse
Dette udtryk dækker over en midlertidig form for hukommelse – som bruger-hukommelsen ram. Volatil hukommelse kræver strøm for at virke. Når du slukker for strømmen (for eksempel når du lukker maskinen), tømmes ram’en fuldstændig for information.

Læs også: Få fart på computeropgaverne


TAGS
Bærbar computer
Guide
hukommelse
Ram
stationær pc
Tips og trick

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S