Home » Internet » Få en gratis server i skyen
Få en gratis server i skyen

Få en gratis server i skyen

Share

Det har i en rum tid været muligt at afprøve en virtuel server, beliggende i Amazons sky, ganske gratis i et helt år

For at give administratorer og udviklere mulighed for at prøve en virtuel server på i Amazons sky, har det i længere tid været muligt at benytte en Linux-server gratis i et år. I starten af 2012 blev dette tilbud udvidet til også at indbefatte Windows-servere. Har du lyst til at prøve at lege gratis med en Windows-server i skyen, så læs med her.

Amazon Web Services (normalt forkortet AWS) er en af pionererne i cloud computing og har siden 2002 leveret forskellige typer af webservicer til en ”betal for, hvad du bruger”-prisstruktur. Blandt deres mest kendte produkter findes blandt andet Amazon EC2 (Amazon Elastic Compute Cloud), som ved hjælp af virtuelle servere stiller skalerbar computerkraft til rådighed, og Amazon S3 (Amazon Simple Storage Service), som giver mulighed for at lagre filer i skyen.

EC2

Amazon EC2 er kort fortalt en tjeneste, der gennem en webservice, API, giver mulighed for at administrere virtuelle servere i skyen. Man kan vælge at tale med EC2 i sin rå form over https eller i kode ved hjælp af et sdk (.net, Java, php, Ruby og andre), men langt de fleste vælger at administrere servere i en browser gennem AWS Management Console. Når først en server er oppe, har man fuld administratorkontrol og kan arbejde med den gennem en fjernstyringsapplikation som Remote Desktop Connection. Man kan vælge mellem forskellige typer af instanser fra de helt små med lille hukommelse og begrænset processorkraft (de såkaldte mikroinstanser) til store cluster-instanser med en masse overskud af både ram og processorkraft.

Se også:  Lenovo fornyr serverlinjer med de nyeste Xeon-processorer

AMI

Serverne kan baseres på et af Amazons prækonfigurerede images (kaldet ami – Amazon Machine Image), så det bliver så nemt som muligt at oprette en server, og i skrivende stund findes der ami’er til en del Linux-distributioner som eksempelvis Red Hat, SUSE, Ubuntu og Fedora samt til Windows Server 2003 og 2008. Ud over selve operativsystemet kan man vælge mellem ami’er med præinstalleret software – eksempelvis findes en Windows Server 2008 i et ami med iis og asp.net og i et ami med Sql Server 2008. Priserne for EC2 er afhængige af typen af instans, betalingsmønster, operativsystem (Windows er lidt dyrere end Linux), brug af lagerplads (både for operativsystem og eventuelle ekstra filer), IO og netværk (data ind og ud af AWS). Det kan være lidt teknisk at beregne en forventet pris, men som eksempel kan man have en lille Windows-server kørende for omkring 45 dollars om måneden. På AWS-websitet kan man beregne en forventet pris baseret på sine egne forudsætninger.

Se også:  Storage-servere med ny processor sparer på pladsen

Gratis server i skyen

Som ny kunde i AWS er det muligt at prøve en server (Linux eller Windows) i et år (750 timer pr. måned), 30GB lagerplads til instansen, 5GB lagerplads til andre filer, 15GB båndbredde samt en del andre Amazon-tjenester. Efter et år vil man blive opkrævet for forbrug. Når først serveren er oprettet, kan man bruge den til, hvad man vil – eksempelvis en webserver, databaseserver, testmas-kine, backupmaskine, Minecraft-server eller andet. Det er kun fantasien og instansens størrelse (det er trods alt kun en lille instans, der ikke skal belastes for meget), der sætter grænserne.

Selvom det er rimelig simpelt at få en Windows-server op at køre er her en trinvis guide, som samtidig forklarer et par begreber, man bør kende til som ny AWS-bruger. Målet med guiden er at oprette en Windows Server 2008 64 bit med det formål at drive et ASP.NET 4.0-website.

1. Start med at oprette dig som ny bruger på http://aws.amazon.com. Det indebærer indtastning af navn, e-mail-adresse og kreditkortoplysninger. Du skal have adgang til en telefon, da en Amazon-computer ringer med et id i løbet af oprettelsen.

Oprettelsen tager nogle minutter, hvorefter du kan logge ind og tilgå AWS Management Console, hvor de forskellige servicer er samlet og kan administreres.

[pt id=’2021283′ size=’large’ link=’file’]

 

2. Find EC2-fanebladet på AWS Management Console, og vælg den region, hvor serveren skal placeres. Det mest nærliggende er at vælge Irland, men hvis serveren mest skal tilgås fra USA eller Østen, kan du vælge en anden. Herefter klikkes på ’Launch instance’, der igangsætter en wizard, der opretter serveren.

[pt id=’2021285′ size=’large’ link=’file’]

 

3. Her angives et navn, oprettes et såkaldt keypair (private/public key), som blandt andet bruges til at kryptere password, og der vælges en af de mange forskellige images. Slutteligt er det blot at klikke på ’Lauch’, hvorefter serveren starter op i skyen (husk lige at kontrollere, inden der klikkes på ’Launch’, at det er en mikroinstans, der startes).

[pt id=’2021288′ size=’large’ link=’file’]

 

4. Vent nu omkring 10 minutter, til serveren er startet op, højreklik på serveren, og vælg ’Get Windows Password’ på menuen. Her kan du få fat i serverens administrator-password ved at benytte det keypair, der er oprettet tidligere.

[pt id=’2021284′ size=’large’ link=’file’]

 

5. Højreklik igen på serveren, og vælg ’Connect’ for at downloade en genvej til RDP (Remote Desktop Connection). Dobbeltklik på denne, indtast administratorpasswordet, og klik på ’Ok’-knappen. Hvis alt går som forventet, har du nu en remote desktop til din nye server i skyen. Serveren startes, stoppes og genstartes fra samme menu.

[pt id=’2021286′ size=’large’ link=’file’]

 

6. Tilbage er nu blot at oprette et simpelt website gennem IIS Manager. Sitet kan tilgås ved at browse til serverens public dns, der findes i Management Console. Da ip-nummeret kan skifte, når serveren genstartes, bør man overveje at oprette en såkaldt Elastic IP, som er et fast offentligt ip-nummer, der peger på instansen. Denne tjeneste er dog ikke gratis.

[pt id=’2021287′ size=’large’ link=’file’]

 


TAGS
Amazon
Cloud
Guide
server

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S