Home » Software » Få dokumenterne åbnet med det rigtige program
Få dokumenterne åbnet med det rigtige program

Få dokumenterne åbnet med det rigtige program

Share

Det er drønirriterende, når et dokument ikke vil åbne eller bliver åbnet i et forkert program. Det kan du selv ændre, så det aldrig sker igen.

Filendelser fortæller ikke kun, hvad filen eller dokumentet indeholder. Den fortæller Windows, hvad der skal ske, når du dobbeltklikker på filen. Det er nødvendigt for Windows at vide, at for eksempel en filendelse, der hedder .jpg er et billede, du gerne vil se, eller at en .mp3-fil indeholder musik.

Efterhånden som du installerer flere programmer, som har forskellige filendelser, begynder det at blive kompliceret. Og det er jo rart, at Windows altid åbner en .doc-fil med Word eller en .jpg som et billede. Men der er programmer og endelser, som Windows ikke kender. Det kan du vise Windows og sikre, at dine filer altid bliver åbnet med det rigtige program.

1 Nye filer til programmer

Når du installerer et nyt program, fortæller det Windows, hvilke filer det skal håndtere. De bliver herefter vist med det rette ikon som for eksempel programmets logo eller lignende. Hvis det ikke er tilfældet, får du tomme filer som i eksemplet herover.

[pt id=’2017865′ size=’large’ link=’file’]

 

2 Find programmet

Dobbeltklik på ikonet, og Windows spørger, om du vil gå på internettet for at finde det program, der kan åbne filen. Dette er en udmærket måde at finde det rigtige program på, men fungerer bedst med kendte filformater som for eksempel .pdf.

[pt id=’2017866′ size=’large’ link=’file’]

 

3 File Assosiation

Nu vil du enten få en liste med mulige programmer, der kan åbne filen eller et vindue som dette. Får du en liste af muligheder, er det faktisk blot et gæt fra Windows. Og har nogle dokumenter samme filendelser, vil Windows bare blive forvirret og give dig forkerte forslag.

[pt id=’2017867′ size=’large’ link=’file’]

 

4 Vælg programmet

Vælg derfor programmet selv. Brug Åben med, og vælg det program, der passer til dokumentet. Listen viser alle installerede programmer. Vælg det rigtige og tryk OK. Nu vil Windows bruge dette program, hver gang du dobbeltklikker på denne type dokument.

[pt id=’2017868′ size=’large’ link=’file’]

 

5 Find programmet

Hvis det program, du skal bruge, ikke er på listen (kan ske, hvis du har kopieret filer uden at installere programmet til dem), skal du klikke på Gennemse. Så vil du få en liste op, hvor du som regel kan finde programmet, der passer til den dokumenttype, du vil åbne.

Se også:  Halvårlig Windows-opdatering på vej – hvad kan du forvente?
[pt id=’2017869′ size=’large’ link=’file’]

 

6 Rettelse

Dokumenter, der har fået tildelt et forkert program, er irriterende, men heldigvis lette at rette. Find et eksempel, og klik på det, samtidig med du holder Skift-knappen nede. Så vil du få denne mulighed. Vælg Åben, og vælg det program, dokumentet skal åbnes med. Dette er en god og fiks funktion, en hurtig genvej, når et Windows-program prøver at overtage nogle filer, som skal åbnes med et andet program, end det Windows har tildelt.

[pt id=’2017870′ size=’large’ link=’file’]

 

7 Brug altid dette program

Åben med-vinduet har en ekstra mulighed, som hedder “Brug altid det valgte program til at åbne denne type fil”. Fravælger du denne funktion, vil Windows kun åbne filen med det valgte program denne ene gang. Det kan være praktisk i nogle sammenhæng.

[pt id=’2017871′ size=’large’ link=’file’]

 

8 Overtag kontrollen

Når du installerer et nyt program, især dem til multimedia, prøver det altid at overtage alle de filer, det kan. Det kan være generende, og så er det bedre fra starten at vise, hvilke dokumenttyper det må håndtere ved at justere på filendelserne. Og nu ved du, hvordan du gør det!

[pt id=’2017872′ size=’large’ link=’file’]

 

Arkiv

En fil, der indeholder mange filer eller mapper.

Se også:  Disse produkter fejlede katastrofalt: De 20 største flops i tech-historien

Filendelser

Oftest de tre sidste bogstaver i et filnavn, som .jpg, .doc, .mp3, .pdf, .wav og lignende.

Ikon

Et visuelt eksempel på den fil, der er lagret på din computer.


TAGS
filer
Guide
jpg
MP3
programmer
Tips og trick
Windows

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S