Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Få dit tv på nettet med en Blu-ray

Hvis dit tv er en ældre fladskærmsmodel uden internetforbindelse, så invester i en net-tilsluttet Blu-ray-afspiller, og som med et trylleslag er dit fjernsyn forvandlet til et smart-tv.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Her er en genvej til langt flere oplevel-ser foran tv-skærmen, hvis du har et lidt ældre fladskærms-tv med hd-skærm: Køb en Blu-ray-afspiller med internet-adgang. Så får du to store gevinster – og en række små.

Den første store gevinst er, at du kan omdanne dit fjernsyn til et moderne smart-tv, der rummer en masse nye, gode funktioner.

Den anden store gevinst er, at du kan få langt højere billedkvalitet, når du ser Blu-ray-videofilm.

Men lad os fokusere på det med smart-tv-forvandlingen. De lidt dyrere Blu-ray-modeller kan kobles på internettet, enten via et netværksstik eller trådløst, fordi de har indbygget Wi-Fi-teknologi. Når Blu-ray-afspilleren først er på nettet og er forbundet til dit tv, begynder ”tryllerierne”. For nu omdannes dit tv til et moderne smart-tv, der kan få adgang til en masse nye oplevelser.

Ligesom på smartphones og tablets kan du på et smart-tv få glæde af apps. Det kan være spil, nyheder, praktiske informationer, Facebook, Skype og alle mulige andre ting, som du måske allerede kender fra din mobile enhed.

Der er ikke ligeså mange apps at vælge imellem som på eksempelvis en iPhone, for appsene skal tilpasses tv-mediet, og det sker i samarbejde mellem tv-producenten og de softwareudviklere, som producenten giver adgang til dit tv. Men de store tv-leverandører som Samsung, Sony, Philips. LG og Panasonic giver adgang til snesevis af disse apps.

Langt de fleste apps kan kontrolleres med fjernbetjeningen, hvilket ikke altid er så brugervenligt. Mange Blu-ray-afspillere gør det heldigvis muligt at betjene funktionerne med en tabletcomputer som iPad, en iPhone, en Android- eller Windows-smartphone. Producenterne lukker op for flere og flere muligheder, ligesom der hele tiden kommer nye apps til.

Med et smart-tv får du ligeledes adgang til en række internetbaserede tjenester som vejrudsigter, aktiekurser osv. Men smart-tv er ikke helt det samme som internet. Det er langt fra alle smarte Blu-ray-afspillere eller smart-tv'er, der har en internetbrowser med fri adgang til alle nettets sider. Det skyldes nogle teknologiske begrænsninger i tv-tek-nologien. Men der er ingen tvivl om, at vi med tiden også vil kunne surfe frit på det internet, du kender fra din computer.

Video efter eget valg

Kvaliteten kan også skuffe. En YouTube-app på tv’et lyder fantastisk. Men mange videoer på den populære tjeneste er i så lav en opløsning, at man næsten ikke kan holde ud at se dem på en stor tv-skærm.

Men der er andre muligheder for gode oplevelser med levende billeder. Internetforbindelsen lukker op for andre tjenester, for eksempel videoleje eller videostreaming. Pludselig eksploderer dit videobibliotek, og du har adgang til tusindvis af film.

Netflix er et eksempel på en sådan videotjeneste, som mange tv-producenter giver adgang til. Her har du et udvalg på over 30.000 film. Den er dog ikke gratis, ligesom det heller ikke er gratis, når du benytter den slags tjenester på din computer. Flere af tjenesterne i den smarte del af tv’et kræver betaling, men der er også masser af underholdning, som du ikke skal betale for.

Konsekvensen af denne udvikling, hvor der kommer ekstra underholdning og praktiske funktioner ind i tv’et, er, at du skal vælge Blu-ray og tv på en ny måde. Du skal ikke kun kigge på Blu-ray’ens design og pris eller tv’ets skærmstørrelse.

Du skal også tjekke, om producenten kan tilbyde tjenester, som er blandt dine favoritter, eller som du mener, du kan få glæde af. Ikke alle producenter er dog lige dygtige til at skilte med indholdet af apps og tjenester – blandt andet fordi udviklingen går så stærkt, så der hele tiden kommer nye til. Så her skal der tit lidt detektivarbejde på nettet til, før man har kortlagt de enkelte Blu-ray- og tv-producenters ”bløde” tilbud.

Tilmed kan udvalget blive skiftet ud hen ad vejen. For når afspilleren eller tv’et er på nettet, er det ikke som i gamle dage en statisk kasse, der rummer de funktioner og tjenester, som det en gang for alle er blevet udstyret med.

Der kan hele tiden ske noget nyt. Og bagved – uden du bemærker det – kan elektronikken blive opdateret præcis, ligesom du kender det fra computerverdenen. Det er dog en fordel, for på den måde holdes din underholdningselektronik i topform.

Blu-ray-afspillerens primære styrke er den flotte billedkvalitet. Diskene kan rumme ca. seks gange så meget information som de dvd-skiver, formatet har afløst. Det skyldes, at data ligger meget tættere på en Blu-ray-disk end på en dvd-disk. Ligesom på en dvd aflæses diskens data med en laserstråle, men i en Blu-ray-afspiller er laserstrålen langt tyndere. Og for dig betyder det større oplevelser.

På en Blu-ray-disk kan der ligge ca. 8,5 timers hd-film mod dvd’ens ca. 3,5 timer (men ikke i hd-opløsning). Vigtigere er det dog, at tv-signalet fra Blu-ray’en til tv’et er langt mere højopløst. Med en dvd-afspiller kan du ikke udnytte den høje opløsning på et hd-tv. Det kan du med en Blu-ray-afspiller.

Den tilsluttes tv’et med et såkaldt HDMI-kabel, og herefter kan du se video i den finkornede hd-opløsning. Alle detaljer bliver skarpere, nærmest skåret ud: hud, hår, mønstre på tøj, ansigtsfurer. Samtidig bliver farverne mere præcise, mere realistiske. På gode tv'er oplever du et dybere billede end med dvd. Det får næsten 3D-karakter, uden at det er tredimensionalt.

Faktisk kan de fleste Blu-ray-afspillere i dag også overføre 3D-billeder fra Blu-ray-videofilm, som er optaget tredimensionalt. For at se det skal du dog have et 3D-tv (og 3D-briller), og har du det, er tv’et sandsynligvis en nyere model med smart-tv-funktioner.

Når du opgraderer et traditionelt tv til et smart-tv får du mulighed for at etablere forbindelse til andre enheder – din computer, dit fotoapparat, dit videokamera eller en netværksharddisk. Det kræver blot at din Blu-ray-afspiller (eller dit tv) er koblet på hjemmets netværk, og at enhederne er kompatible med DLNA-standarden.

Du kan for eksempel afspille en video på din computer og se den på stuens 50”-fladskærm. Computeren kan via det trådløse netværk sende til den trådløse router, og herfra går signalet videre til det netopkoblede tv eller Blu-ray-afspilleren.

Hvis du har sluttet Blu-ray-afspilleren til et musikanlæg, kan du også få musik fra computeren eller en netværksharddisk ud gennem musikanlæggets højttalere.
Også mange nye fotokameraer har indbygget Wi-Fi, så de kan kobles på det trådløse netværk. Det betyder, at du kan sidde og bladre alle billederne på kameraets hukommelseskort igennem på den store tv-skærm.

Blu-ray-afspillere har fine lydkredsløb. Det betyder, at de kan bruges som cd-afspillere. Men det betyder også, at filmlyden på Blu-ray-plader er på biograf-niveau. Med et lydformat som Dolby True HD kan lyden mere end matche det ultraskarpe Blu-ray hd-billede. Faktisk videregiver dette format lyden uden filtrering, så den i princippet er præcis som på filmstudiets masteroptagelse.

Dolby-formatet understøtter op til otte højttalere, så hvis du har mod på det, kan du lave en ægte hjemmebio med syv højttalere omkring kiggepositionen og en subwoofer til den dybe bas. Så kommer du ikke tættere på at sidde i en rigtig biograf.

1. Kan opgradere et traditionelt tv til smart-tv.
2. Blu-ray-diske giver videooplevelser i fuld hd.
3. Lyden kan løftes op på biografniveau.
4. Kan også bruges til lyd-cd’er og video-dvd’er.