Home » NAS » NAS’er [STORTEST]: Få dig en NAS og byg din egen sky
NAS’er [STORTEST]: Få dig en NAS og byg din egen sky

NAS’er [STORTEST]: Få dig en NAS og byg din egen sky

Share

Pc-diske havde meget mindre kapacitet til en meget lavere pris pr. MB, men fyldte og varmede langt, langt mindre, så hvis man brugte nok af dem, kunne de sagtens udkonkurrere mainframe-diskene. Ydermere viste pc-diskene sig faktisk at have en betydeligt bedre holdbarhed end de store skrumler med deres 14” (35 cm) magnetplader.

RAID-niveauer

RAID-teknologien omfatter også algoritmer til fordeling af data på to eller flere harddiske. Her taler vi om RAID-niveauer, som der er mange af, men kun tre er relevante for private brugere og mindre virksomheder.

RAID 1 giver høj datasikkerhed, fordi data spejles på to harddiske, som begge rummer det samme indhold. Hvem har oplevet to diske crashe på samme tid?

RAID 0 (kaldes også striping) fordeler data på to eller flere diske i en NAS. Kapaciteten bliver summen af de anvendte diskes størrelse. Søgetiden er den samme som de anvendte diskes, og overførselshastigheden ved både læsning og skrivning øges med en faktor svarende til antallet af anvendte diske. RAID 0 har den ulempe, at hvis én disk crasher, mister man samtlige data i NAS’en. RAID 0 anbefales ikke og er normalt vanskelig eller umulig at vælge på en NAS.

Se også:  QNAP lancerer NAS til højhastighedsnetværk

RAID 1 (mirroring eller spejling) spejler data på to eller flere diske og giver en effektiv beskyttelse af data, fordi sandsynligheden for at to diske crasher på samme tid svarer til chancen for at vinde en milliongevinst i lotto. Kapaciteten bliver den mindste anvendte disks størrelse. Søgetiden øges med en faktor svarende til antallet af anvendte diske.

RAID 5 bruges typisk i NAS’er med fire eller flere harddiske, og fordelingen af dataene bliver mere kompliceret, men til gengæld udnyttes diskenes kapacitet mere effektivt.

Overførselshastigheden ved læsning øges med en faktor svarende til antallet af anvendte diske, mens skrivning foregår ved samme hastighed som de anvendte diske. RAID 1 anbefales til NAS’er med to båse.
RAID 5 (striping med distribueret paritet) kræver mindst tre diske og gør det muligt at gendanne data, hvis én disk crasher. Søgetiden bestemmes af den langsomste disk. Overførselshastigheden ved læsning øges med en faktor svarende til antallet af anvendte diske minus én, mens skrivning kan blive meget langsommere end med én eller to diske. RAID 5 anbefales til NAS’er med fire eller flere båse.

Bedre diskudnyttelse

Hvis man som denne skribent har en klodsekasse med aflagte harddiske, kan det være værd at overveje at genbruge nogle af disse diske sammen med nogle nye og større.

Se også:  Asustor Lockerstor 4 [TEST]: Send dine filer på netværket for fuld power

Ifølge de grundlæggende RAID-niveauer er det i RAID 1 de mindste diske, som bestemmer den totale kapacitet, og i RAID 5 får man ikke fuld udnyttelse af mindre diske. Derfor giver det normalt mest mening at arbejde med diske med samme kapacitet i begge/alle båse. Både AsuStor og

Synology har på deres hjemmesider en Raid Calculator feature, som kan udregne kapaciteten ved brug af diske i forskellige størrelser.

Synology kan også tilbyde en SHR (Synology Hybrid RAID) harddisk-beskyttelse, som automatisk reserverer ellers ubrugt kapacitet til fremtidig ekspansion. Denne mulighed kan være en grund til at foretrække Synology, hvis man vil genbruge sit disklager.

Backup af backuppen

I sig selv er en NAS med RAID 1 eller højere en meget sikker backup-løsning, men man bør også overveje, om man vil gardere sig mod hændelser som tyveri, brand og vandskade samt elektronisk og mekanisk sammenbrud i diske og strømforsyninger.

Ligesom enhver fornuftig pc-bruger tager backup af sine maskiner, bør han/hun gøre det samme med NAS’en. Dette kan ske på en NAS, som har passeret sin ”Bedst før…” dato, men ellers er det billigt og nemt at købe en ekstern harddisk og slutte den til en USB-port på den egentlige NAS. En handy ekstern harddisk med en kapacitet på f.eks. 4 TB kan købes for under en tusse, og den er let at rejse med eller gemme i et brandsikret værdiskab.

TAGS
nas
netværksharddisk

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S