Home » NAS » NAS’er [STORTEST]: Få dig en NAS og byg din egen sky
NAS’er [STORTEST]: Få dig en NAS og byg din egen sky

NAS’er [STORTEST]: Få dig en NAS og byg din egen sky

Share
Apps

Fuldstændigt ligesom en pc kan en NAS’ software opdeles i et styresystem, der som regel er Lumix-baseret, og et antal programmer – applikationer eller blot apps – til forskellige formål.

Alle vores testdeltagere kommer med et meget stort udvalg af apps, som i nogle tilfælde kan være ganske overskueligt. Hvis man er i tvivl, kan det være smart at starte med en minimumskonfiguration og installere flere apps, når behovet opstår. Dette er særligt nemt med Synology, hvis DSM (DiskStation Manager) under installationen kommer op med syv ”anbefalede pakker”, som vil være tilstrækkelige til 90 % af brugerne – eller flere.

QNAPs NAS’er er udstyret med et stort antal velkendte pc-apps, som her vises på et tilsluttet tv. Navigationen foregår ved hjælp af en infrarød fjernbetjening eller en almindelig kablet mus, der er sluttet til NAS’en.

Harddisk(e) er ekstra tilbehør

Med få undtagelser er det reglen i dag, at en NAS kommer uden harddisk(e) i kassen.

Det siger sig selv, at der skal bruges mindst én harddisk. Hvis man lægger vægt på sikkerhed, bør man som minimum vælge en NAS med to båse. Så spejler de to diske sig i hinanden, og hvis den ene skulle crashe, har man stadig en praktisk talt komplet backup. ”Praktisk talt”, fordi hvis en disk crasher, mens den er ved at skrive noget nyt, vil dette indhold endnu ikke have nået at blive spejlet på den anden disk. Se også afsnittet ”RAID-niveauer” herunder.

Se også:  Lækker teknik: WD My Cloud Home Duo

Hvor store bør NAS-diske være? Dette er helt individuelt, men i hvert fald store nok til at kunne rumme samtlige hjemmets eller virksomhedens filer – nu og i en overskuelig fremtid. Priserne på mekaniske harddiske falder ikke så hurtigt for tiden. Der er derfor ingen grund til at spekulere i prisudviklingen, og det anbefales blot at købe det nødvendige antal TB (terabyte eller tusind gigabyte) her og nu.

En populær NAS-harddisk-familie er Western Digital Red, som med hensyn til støjniveau og strømforbrug er optimeret til dette formål. I denne serie er 4 TB aktuelt den mest økonomiske størrelse med en pris på 0,274 kr./GB. En 2 TB-harddisk koster 0,396 kr./GB, mens større diske kun bliver lidt dyrere. Eksempelvis koster 10 TB 0,309 kr./GB.

Se også:  Stor NAS får dobbelt så meget processorkraft

Hvad så med ssd’er, som er lynhurtige, lydløse og meget mindre strømtørstige? Indtil videre må ssd for langt de fleste af os nøjes med at være en våd drøm til en NAS på grund af det stadig meget høje prisniveau på denne teknologi. Vi har fundet en 4 TB-model i Samsungs 850 EVO-serie til 11.138 kroner. Det er 2,78 kr./GB eller godt 10 gange så meget som for en mekanisk disk med samme kapacitet.

Til denne test har vi været ude og købe to af de nævnte WD Red-diske på 4 TB hver.

RAID

Endnu en forkortelse. RAID stod oprindeligt for Redundant Array of Inexpensive Disks (samling af billige dublerede harddiske). I dag oversættes i’et normalt til Independent (uafhængige).

RAID-teknologien stammer tilbage til 1980’erne, da man betalte formuer for pc-diske på måske 40 MB (0,04 GB), og store firmaer slap op mod en million kroner for IBM 3380 mainframe-diske på svimlende 7,5 GB. Denne i enhver henseende enorme disk havde et volumen på 720 liter og et energiforbrug på 6,6 kW – godt 15 kroner i timen eller over 130.000 nutidskroner om året!

TAGS
nas
netværksharddisk

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S