Home » NAS » NAS’er [STORTEST]: Få dig en NAS og byg din egen sky
NAS’er [STORTEST]: Få dig en NAS og byg din egen sky

NAS’er [STORTEST]: Få dig en NAS og byg din egen sky

Share

Sikkerhed og komfort er to af nøgleordene, når vi taler NAS eller netværksdiske. Det er efterhånden blevet ret nemt og nogenlunde økonomisk overkommeligt at bygge sit eget datacenter. Derfor har Alt om DATA testet fire af de mest spændende NAS’er lige nu

Du er ikke alene, hvis du overvejer at anskaffe en NAS eller skifte til en kraftigere model. Spåkoner og ‑mænd, som det jo vrimler med i it-branchen, vurderer, at det globale NAS-marked i øjeblikket vokser med 24 % om året og i 2021 vil repræsentere en værdi på ikke mindre end 44 milliarder dollar eller omkring lige så mange millioner enheder.

Hvorfor en NAS?

NAS er en forkortelse af Network Attached Storage – på dansk netværkstilknyttet lagring, og udtrykket bruges om en enhed, der kan fungere som server i et netværksopkoblet hjem eller businessmiljø.

Med denne brede definition er det nemt at fatte det enorme markedspotentiale i NAS, for hvem har ikke brug for sikker datalagring samt tilgang til dokumenter og digitale medier som musik, fotos og film?

NAS nævnes ofte i forbindelse med sikkerhedskopiering af data. Selvfølgelig kan en NAS bruges til at tage backup af en computers harddisk, men hvis dette er det primære formål, vil det være langt billigere og ofte nemmere blot at bruge en ekstern harddisk – eller tegne et abonnement på en cloud-tjeneste.

Se også:  Intelligent NAS til hjemmekontoret kan automatisk organisere fotos

En NAS giver først for alvor mening, når den betragtes som det, den er – en server, altså en dedikeret computer til filhåndtering plus stadig flere pc-lignende formål. Vi nævner i flæng servicering af flere brugere, håndtering af videoovervågning i sikkerhedssystemer, fjernadgang til filer, printerdeling, streaming af højopløst video og audio – kort sagt et it-knudepunkt i et avanceret hjem eller en moderne virksomhed.

Hvorfor så ikke bare have en computer kørende 24/7 uden tastatur, mus og måske skærm. Denne løsning kan bestemt være et alternativ til en NAS, men specialudviklet hardware og ikke mindst software kan være bedre til NAS-opgaver. Desuden fylder en NAS mindre, bruger mindre strøm og kan være nem at gemme af vejen.

NAS’er har, ligesom mobiler og tablets, et omfattende udvalg af apps. Synology har udvalgt syv pakker, der er gode at starte med – og tilstrækkelige til de fleste brugere.

Alt dette er med til at forklare, hvorfor NAS-salget eksploderer, mens den globale efterspørgsel efter pc’er – både desktop og bærbare – har været støt faldende siden 2010.

Business eller Pleasure

Udvalget af NAS-servere er enormt. Onlinebutikken ProShop tilbyder 1243 produkter i denne kategori, heriblandt 29 fra AsuStor, 96 fra Netgear, 535 fra QNAP og 194 fra Synology, som alle deltager i denne test.

Se også:  Kom godt i gang med en rack-NAS – denne er prisvenlig, basal og kompakt

Dette udvalg spænder fra voldsomme enterprise-modeller, som udelukkende henvender sig til store virksomheder, til ganske enkle enheder med plads til en enkelt harddisk.

En enkelt af de fire overkommelige modeller i denne test har fire båse, mens de tre andre ”kun” har to. Vi har dog valgt at opdele dem på en anden led, idet to af dem – Netgear og Synology – efter vores mening er oplagte til erhvervsbrug. Omvendt er de valgte enheder fra AsuStor og

QNAP udstyret med tilslutninger og features, der også gør dem velegnede til underholdning i private hjem. Derfor kan du på de næster side se to dueller af NAS til hhv. pleasure og business.

Læs testene af NAS’er her:

TEST: NAS'er til privatbrug
TEST: NAS'er til business
Multimedieserver

I et hjem er det oplagt at bruge en NAS som filserver. Både rippet og downloadet musik kan lagres på sådan en central enhed og gøres tilgængeligt for alle opkoblede brugere på hjemmenetværket. Det samme gælder for fotos og egne videooptagelser, som nogle af os kan have alt for mange af. Med frit tilgængelig software og en nogenlunde udviklet systematisk sans kan alt dette indhold organiseres, så det bliver langt nemmere at finde, end hvis det ligger i fysisk form og roder i skuffer og andre gemmer i hjemmet.

1 2 3 4 5Næste

TAGS
nas
netværksharddisk

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S