Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Få den bedste festival med det rette grej

Gode venner, græs under fødderne, livemusik og en kold drik i hånden. Danskerne elsker musikfestivaler, og din uundværlige teknologi skal naturligvis med.

Af Mette Eklund Andersen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er unægtelig blevet sommertid, og det betyder ikke kun lunere temperaturer, et frodigt landskab og ferier i horisonten, for sommertid er også ensbetydende med festivaltid. Danmark er i løbet af de sidste år blevet et af de lande i Europa med flest musikfestivaler per indbygger, og de populære festivaler er langt fra forbeholdt teenagere, der elsker at sove i telt og leve spartansk.

Sommerens udvalg af musikfestivaler er utroligt mangfoldigt og rummer alle musikgenrer fra rock, pop, folkemusik, klassisk musik til jazz og heavy – kort sagt der er noget for enhver smag. Dertil finder festivalerne sted i alle landets afkroge fra Skagen til Tønder, Langeland, Fyn, Samsø, Sjælland osv., så du ikke nødvendigvis behøver at rejse langt for at få sommerens livemusikoplevelser.

[irp posts="3117757"]

Er du ikke stor fan af at sove i telt, har mange musikfestivaler åbnet op for flere luksusmuligheder med alt lige fra opstillede telte, sovekabiner, lodges, campingvogne m.m., og så er det naturligvis muligt at købe endagsbilletter til festivalerne. Derudover er udvalget af lækker mad, badefaciliteter og andre oplevelser end musik også støt stigende de sidste år, og det tiltrækker folk i alle aldre.

Mobilen er uundværlig

Uanset hvilken festival man vælger og uanset, om du tager en uge i telt med medbragt dåsemad eller nyder en luksusmiddag med et glas rødvin i hånden, mens musikken spiller, så har musikfestivalernes deltagere én ting til fælles: Mobiltelefonen.

Mobiltelefonen er ikke kun med på festivalen for, at vi kan ringe til omverdenen, men mere end noget andet er smartphonen uundværlig for festivalgæsterne til at sms’e og dele fotos og videoer af de fede oplevelser. Rent faktisk er mobilbruget under flere festivaler eksploderet de sidste par år, og teleselskabet 3 fortæller, at der blev sendt over 2 millioner sms’er afsted på sidste års Roskilde Festival. Dertil røg der hele 80,1 TB data igennem 3’s netværk under festivalen; et tal der var 55 % højere end året før.

Se hele vores tech-guide til sommeren her.

Den moderne mobils største akilleshæl er strømforbruget, og at mobilen er populær og uundværlig på sommerens festivaler, har gjort, at mange festivaler tilbyder opladningsmuligheder under festivalen, men du kan naturligvis selv imødekomme manglen på livgivende strøm til mobilen. En nem mulighed er at købe en powerbank, der er et genopladeligt batteri, der kan lade din smartphone op på farten. Alt efter, hvor mange dages strøm din mobil kan klare, og hvor mange dage du er afsted, skal du enten købe en powerbank, der kan give din mobil flere opladninger, eller du kan vælge en lille slank lommemodel, der kan give en enkel opladning til din mobil. Det er værd at huske på, at bruger du mobilen mere end normalt til f.eks. videooptagelser og fotos, så bruger du naturligvis mere strøm. Kapaciteten på powerbanks opgives enten i mAh (milliamperetimer) eller blot Ah (amperetimer), og nogle opladere understøtter såkaldt Quick Charge, der gør det muligt hurtigt at lade opladeren op igen.

Sover du i telt kan det også være værd at vide, at nogle enkelte powerbanks tilbyder ekstra funktioner som lommelygte. Derudover har nogle powerbanks indbygget opladerkabel, og det er værd at undersøge, om den har de rette USB C-, USB- eller Lightning-stik, som passer til dine gadgets. Regner du med en hårdfør behandling eller våd sommer, kan det også betale sig at kigge efter powerbanks, der er støv og vandtætte.

Når det gælder mobiler er selfiestænger blevet overraskende populære, når par og grupper skal tage fotos af dem selv og bevise, at de har været til koncert og hygget sig.

Pas på mobilen

Derudover er det naturligvis vigtigt at passe på din mobiltelefon, mens du er afsted. Først og fremmest bør du sørge for at have kode på mobilen i tilfælde af, at den bliver tabt eller ligefrem stjålet. På både smartphones med iOS og Android er det muligt at spore sin mobil, hvis den bliver væk (men husk at det skal slås til på forhånd) og med det rette antivirussoftware kan du beskytte dine personlige oplysninger, selv hvis du mister mobiltelefonen. Det er også en god ide at tage en backup af din smartphone inden turen, og undgå at gå på åbne trådløse netværk – brug som udgangspunkt kun dem, der er beskyttet med adgangskode.

Den ældste og den største

Danmarks ældste musikfestival finder sted på spidsen af Danmark og hedder Skagen Festival eller oprindeligt Skagen Visefestival. Den startede helt tilbage i 1971, men der er dog ikke længere kun folkemusik og viser at høre, men også en blanding af pop, jazz, rock med mere.

De fleste kender nok også Danmarks største festival, der er Roskilde Festival. Det er også den største i Nordeuropa, og sidste år lå besøgstallet på hele 130.000 gæster fra både ind- og udland.

Derudover er Jelling Festival, Smukfest og Tinderbox også blandt de største musikfestivaler i Danmark.

Skagen Festival er Danmarks ældste musikfestival og byder på mange musiktyper. Skagen Festival er Danmarks ældste
musikfestival og byder på mange musiktyper.

Den rent fysiske beskyttelse af din uundværlige mobil, skal naturligvis også være på plads. Det er de færreste, der køber en helt ny mobiltelefon blot fordi, de skal på festival, men har du ellers et hårdført liv, kan du overveje at anskaffe dig en vandtæt og støvtæt smartphone. Er du glad for din nuværende mobil, så er det værd at bruge lidt tid på at finde det rette cover til din smartphone. Mange covers er mest beregnet til pynt, så kig efter produkter, der fortæller, hvor højt oppefra du kan tabe mobilen med coveret på, og som ellers sætter fokus på dette aspekt. Bliver det en våd sommer, kan du købe vandtætte covers eller tasker, der kan være værd at investere i for få hundrede kroner.

Kamera eller ej?

Medmindre du er fotograf eller på anden måde er fotointeresseret, vil de fleste fravælge et spejlreflekskamera på festivalerne. Problemer er regn, og især det megen støv der hurtigt opstår, hvis der er tørt. Et kompaktkamera og gerne den hårdføre og vandtætte af slagsen kan give meget mere mening, hvis du gerne vil have gode festivalfotos. De fleste kan nøjes med kameraet i deres smartphones, men vil du gerne tage billeder i højere kvalitet og især under dårlige lysforhold, er de fleste dedikerede kameraer stadig bedre på dette punkt.

Musik til musikken

Det kan måske virke mærkeligt, at man slæber en bærbar højttaler med på musikfestival, men har man en gang været på flere store festivaler, vil man opleve, at dette er ret populært. Grunden er, at de store bands naturligvis ikke er på scenen hele tiden, og for mange er selskabet med venner og bekendte også en stor del af festivaloplevelsen. Derfor bliver bærbare højttalere brugt til hyggen på teltpladsen, græsset og meget mere.

Alt efter vejret er det værd at satse på en bærbar højttaler, der både er robust og kan klare lidt vand. Størrelsen har naturligvis også betydning, da du skal kunne bære den og eventuelt gemme den væk, når den ikke er i brug. Dernæst er batterilevetiden værd at overveje – det er ikke sjovt kun at kunne bruge højttaleren den første dag, når du har hele fem dages hygge med vennerne.

Og husk…

Medmindre du er engangsgæst på festivalen, så husk at pakke rygsækken med praktiske ting som lommelygte, toiletpapir, eventuelt ørepropper, gummistøvler og regnjakke, vådservietter og ikke mindst en varm trøje. Smut også gerne forbi apoteket og snup et festivalkit, der kan klare de værste småskrammer på turen. Udover telt, liggeunderlag og rygsæk kan det også være smart med en klapstol eller oppustelig sækkestol.

God fornøjelse!