Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Få bedre lyd med fem indretningstips

Uanset hvilke højttalere du køber, er rummet, du placerer dem i, det vigtigste parameter for, hvordan de lyder. Eksperterne fra HiFifreaks.dk giver deres råd til, hvordan du indretter stuen, så du får bedre lyd.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

I det specialdesignede lytterum i hi-fi-butikken sprutter højttalerne af vellyd med en luftig diskant og en bas, der leverer Mike Tyson-stød i mellemgulvet. Fødderne fjedrer let, mens de nyindkøbte højttalere bliver båret hjem, og smilet er ikke til at fjerne under tilkoblingen. Med halvdelen af parcelhusvejen samlet i stuen til den auditive verdenspremiere, foredrag om revolutionerende membranmaterialer og uhørt lineær frekvensgang, er spændingen selvsagt stor. Men så rammer musikken som en usammenhængende lydmosaik, hvor bassen mudrer, og de høje toner skærer i ørerne.

Du er ikke blevet snydt af sælgeren. Indretning og udformning af rummet, som højttalerne er sat i, samt højttalernes placering, er nemlig de vigtigste faktorer for god lyd, og du kan med enkle ændringer gøre din lytteoplevelse markant bedre med råd fra hi-fi-eksperten Daniel Nielsen fra HiFifreaks.dk.

Større er ikke altid bedre, når det kommer til højttalere. Inden du lader din kærlighed falde på et sæt to-meter-monstre, er det en god ide at måle stuen op. Specielt højden af rummet er vigtig. En tommelfingerregel er, at dine højttaleres højde ikke skal overstige halvdelen af loftshøjden. Med højttalere, der går næsten helt op til loftet, bliver der simpelthen skabt for meget energi, som resulterer i stærkt forvredet og forceret lyd. Der er generelt en del lydkvalitet at hente ved at gå en størrelse ned og en klasse op.

Lydtrekanten er et vigtigt begreb, når det kommer til god stereolyd. Opfat dine to højttalere og din foretrukne lytteplads, som hjørnerne i en ligesidet trekant. Afstanden mellem højttalerne skal altså være den samme som afstanden fra hver højttaler og til lyttepladsen. Højttalerne skal oftest vinkles en anelse ind mod din plads.

Møbler er med til at absorbere lyden, så den ikke flyver frem og tilbage mellem vægge, loft og gulv. En stramt indrettet stue med mange nøgne overflader vil få lyden til at lyde ekko-agtig og ubehagelig. Overflader som fliser, beton og glas er syndere, som helst skal dækkes. Brug rigeligt med langhårede tæpper, en stor, vamset sofa og dekorér væggene intenst med billeder, vægtæpper eller regulære akustikplader.

Bedre lyd. Placeringen af dine højttalere er noget af det vigtigste, og kræver i visse tilfælde en total omrokering af møbler i stuen for det bedste resultat.

Kompakthøjttalere ses i mange danske hjem, da de tilbyder et acceptabelt kompromis og giver god lyd uden at fylde hele stuen. Som oftest bliver de placeret i en reol eller monteret på væggen med beslag. Du kan dog forbedre din lydkvalitet væsentligt ved at trække højttalerne mindst 30 centimeter væk fra bagvæggen. Bassen bliver nemlig forstærket og forvredet af bagvæggen, hvilket gør den overdrevet buldrende og mudret.

Bedre lyd. Dekorér stuen, så den har rigeligt med billeder og bløde tæpper til at absorbere lyden og give bedre akustik.

Placeringen af dine højttalere er noget af det vigtigste, og kræver i visse tilfælde en total omrokering af møbler i stuen for det bedste resultat. Som nævnt før, skal de ikke stå for tæt på bagvæggen. Endnu vigtigere er det, at de bliver rykket væk fra sidevæggene. Stil derfor aldrig højttalerne helt ude i hjørnerne af rummet – helst en meter fra sidevæggen. For at skabe det rigtige stereoperspektiv er det også vigtigt, at der er lige langt til sidevæggen i begge sider, ellers vil der være hørbar forskel mellem de to højttalere, når du sidder på din lytteplads i lydtrekanten.

Bedre lyd. Du kan forbedre lydkvaliteten væsentligt ved at trække højttalerne mindst 30 centimeter væk fra bagvæggen.



Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere