Home » Bærbar computer » Få et bedre liv med din pc
Få et bedre liv med din pc

Få et bedre liv med din pc

Share

Måske bruger du mest din computer til praktiske opgaver. Men elektronikken i dine omgivelser kan gøre dit liv klogere, sundere og sjovere

Kan du stadig huske, da du købte din første pc? Det var sikkert ret spændende, og du var optaget af de sjove muligheder, din nye maskine havde. Din computer skulle gøre dit liv nemmere og mere kreativt. Men som tiden, forandrer teknologien sig, og du kan i dag gøre ting, du næppe havde forestillet dig dengang. Her gennemgår vi nogle af de nyeste it-funktioner omkring dig. Kan du redigere dine actionkamerafilm? Tjek! Kan du kontrollere hjemmets varme? Tjek! Kan du få et bedre helbred? Tjek, for det kan du også bruge computeren til.
Se på de næste sider, hvordan din pc kan ændre dit liv.

Gør dit hjem endnu mere smart

DT03_bedre01

Med elektronikken kan dit hjem blive et fantastisk sted at være
Medmindre du har boet i en hule, har du helt sikkert lagt mærke til den vrimmel af elektroniske dimser, man kan få til hjemmet. Her taler vi ikke om hi-fi-højttalere eller en fiks blender. Når vi taler om det ”smarte hjem”, handler det om ting som internetforbundne termostater, sikkerhedskameraer og dørlåse, som du kan åbne eller lukke blot ved at stille dig tæt på dem. Du kan skabe et drømmehjem, og det er ikke særlig dyrt eller kompliceret.

Endnu er de nyeste og mest kreative ting ikke kommet til Danmark (men kan købes på for eksempel Amazon). Det er små enheder fra Littlebits Electronics, som kan få alle husets ting og væsner på nettet. Mange af dem styres og aflæses med en smartphone, men for eksempel de trådløse styreenheder fra Insteon er komplette løsninger, der også fungerer med en Windows 10-pc.

Hvis du ikke vil binde dig til et bestemt ”økosystem” som det nævnte, findes der også en masse enkeltstående produkter, som kan løse et bestemt problem – for eksempel lys- eller varmestyring – og ikke tilføjer en masse ny funktionalitet, som du ikke har brug for.

Du kan for eksempel udskifte eksisterende pærer med Sylvania LIFX-pærer. Herefter kan du styre lysstyrke og lysfarve med en smartphone- eller Windows 10-app. Du kan bestemme, hvornår lyset skal tænde eller indstille farven efter dit humør.
 
Sikker bolig
På sikkerhedssiden tilbyder for eksempel Withings og Netatmo et kamera, som kan stilles op hvor som helst i dit hjem, så du altid kan se, hvad der foregår uanset, hvor du er. Du kan også optage overvågningen for senere inspektion.

Der er måske ikke meget futurisme i et sikkerhedskamera, men de nyeste kameraer optager i full HD og kan også optage i mørke om natten. Netatmos løsning har endda ansigtsgenkendelse, så du kan undersøge, hvem der står ved hoveddøren og få en alarm, hvis personen er ukendt. Withings kan endvidere tjekke luftkvaliteten.

Belkins Wemo-serie tager endnu et skridt. Som med andre lignende løsninger skal du forbinde hub-enheden til boligens trådløse netværk, hvorefter du har adgang til internetforbundne enheder I hjemmet. Wemo skaber forbindelse til kameraer og pærer, men du kan også koble køkkenudstyr på det.

Centret i dit smarte hjem

DT03_bedre02

Ved hjælp af en router kommer du i gang med det smarte hjem
Da de smarte enheder skal være koblet på internet hele tiden, giver det ingen mening at forsøge at bygge et sammenkoblet hjem uden at have den nødvendige internetydelse. En god bredbåndsforbindelse med en minimumshastighed på cirka 2 Mbps får det hele til at køre. Og en Wi-Fi-router, der kan køre den nyeste hastighedsstandard, 802.11n eller højere, sikrer, at dine enheder kommunikerer uden hakken. Hvis du er nødt til at opgradere, vil de fleste moderne routere være tilstrækkelig hurtige. Du kan også gå efter for eksempel Netgear Nighthawk, som er tilpasset de mest krævende trådløse familier. Alternativt kan en ældre router få nyt liv og større trådløs rækkevidde ved hjælp af en Wi-Fi-extender.

3 ting til dit smarte fremtidshjem

1 Gør hjemmet mere energieffektivt
Spar penge, gør livet nemmere, og få et varmere, mere rart hjem med en smart termostat
Du har sikkert allerede termostater på dine radiatorer. De er af den manuelle, gammeldags type. Men nu kommer de fjernstyrede termostater med indbygget intelligens. Danfoss, som er udbredt i danske hjem, markedsfører sådan en termostat, hvor varmen kan fjernstyres individuelt i hvert rum med en mobil. Amerikanske, Google-ejede Nest er endnu smartere. Den kan lære dine vaner at kende, og indstiller varmen automatisk. Nest lægger tilmed mærke til, når du ikke er hjemme og sænker temperaturen, så du ikke spilder energi i et tomt hjem. Desværre er der endnu ikke udviklet en version af denne termostat, som fungerer med danske, vandbaserede radiatorer, men Nest viser, hvad vi i fremtiden kan forvente af intelligent varmestyring.

DT03_bedre03

2 Styr med stikkontakterne
Brug smarte stikkontakter til nemt at tænde og slukke for enheder
Med en såkaldt smart stikkontakt, som du stikker i en eksisterende vægkontakt, kan du komme til at styre lys, varme og elektronisk udstyr på en helt ny måde – og på afstand ved hjælp af en smartphone eller tablet. På det danske marked finder du blandt andet D-Link DSP-W215 Home Smart Plug samt Verisure SmartPlug, som dog kræver et Verisure privatalarmabonnement. Fælles for dem er, at du fra en app kan tænde og slukke for apparater (for eksempel elradiator i sommerhuset) og lys, overvåge energiforbruget for tilsluttede enheder og lægge planer for tænd og sluk. Snart vil vi også se stikkontakter, som kan slå til og fra, når vi kommer og går.

DT03_bedre04

3 Fjernstyr en kop kaffe
Du kan spare tid om morgenen og alligevel få en opkvikkende kop kaffe
Det kan være ubeskrivelig svært at komme op om morgenen. Men når du først er ude på gulvet, er kaffen så godt som klar. For med din smartphone eller tablet har du sat denne kaffemaskine, Smarter Coffee (www.smarter.am), som forhåbentlig snart kommer her til landet, til at brygge en herlig, rygende varm kande. Du kan også fra mobilen justere kaffens styrke og få besked, når den er klar. Måske ikke den mest nødvendige gave til dit hjem, men den vil bestemt vække opsigt.

Se også:  D-Link Mydlink Pro til + hub [TEST]: Flere kameraer til færre penge

DT03_bedre05

Få et bedre helbred og kom I form

DT03_bedre06

Få styr på dine fitness- og træningsvaner, så bliver du sundere og mere glad. Du har sikkert allerede træningstøjet, så nu mangler du bare tech-udstyret
Det kan være svært at få trænet jævnligt og tilpas meget. Både arbejdet og familien skal passes, og så er motion jo anstrengende, så man skal være motiveret for at gøre noget ved det hver dag. Man kan også komme i tvivl om, hvilken metode der er bedst, hvis man vil i bedre form eller tabe sig. Man kan jo bare løbe en tur rundt om blokken, og det giver da en følelse af velvære. Men hvordan ved man egentlig, om ens træning virkelig batter noget?

En nem måde at holde styr på, hvor meget du får trænet, hver gang du løber, cykler eller spiller tennis, er at få fat på en aktivitetsmåler. Den fortæller dig, hvor meget du har bevæget dig, og hvor lang tid det tog.

Den registrerer også din hjerterytme, så du ved, hvor kraftigt du har trænet. Nogle aktivitetsmålere som Misfit Shine 2 tæller kun dine skridt, så her får du ikke så meget ud af at kende hjerterytmen. Men andre som Jawbone UP3 giver dig alle de vigtigste målinger.

Den første måler er bestemt ikke dårlig, for den er god til at registrere din rutine, hvis du foretrækker let gang eller at tage trapperne op til fjerde sal på jobbet.

En aktivitetsmåler vil ikke give dig en masse tal at jonglere med, men du får en idé om, hvor meget du hver dag skal bevæge dig for at give din krop et boost. Den vil også opfordre dig til at komme i gang igen, hvis du har ligget på den lade side. Du vil få det bedre, selvom vi ikke kan garantere, at du bliver super-atlet på en uge.

Aktivitetsmålerne har en anden fordel: De registrerer din søvn. Det lyder måske lidt sært, for hvad skal man egentlig bruge det til. Men søvnen er en meget vigtig del af vores velbefindende, og hvis man ikke får nok, kan helbreddet tage skade. Desuden kan manglende søvn nedsætte din motivation til overhovedet at træne.

Sov på det
Ved at få dit søvnmønster registreret, kan du regne ud, hvor meget du reelt sover hver nat. Du kan også se, hvornår du sover let, og hvornår søvnen er dyb. Søvnmåleren kan herefter foreslå metoder, som kan forbedre dit søvnmønster. For eksempel kan du ændre, hvornår du går i seng og står op.

Du behøver ikke købe en aktivitetsmåler. Der findes billige eller gratis alternativer i form af apps til din smartphone – Fitbit er en af dem. Og fordi din mobil har indbygget gps, får du også en mere præcis aflæsning af dine aktiviteter, end du kan få med et fitnessarmbånd.

Eneste ulempe er, at du skal have din smartphone på dig, hvilket er ok, når du er på vej til bageren, men upraktisk, hvis du skal ud at løbe og ikke har en lomme, der passer.
Du kan selvfølgelig også få et af de nye smart-ure, der i langt de fleste tilfælde rummer en meget bred vifte af brugbare helbreds- og motionsapps.

Prøv et sportsur
En sidste mulighed for alle, der går virkelig seriøst ind i fitnessaktiviteterne, er et decideret sportsur som Garmin Fenix 3 eller Suunto Ambit 3. Begge armbåndsenheder kan alt, hvad en aktivitetsmåler duer til, og mange andre ting. De viser også din maksimale iltoptagelse, som viser din form. De kan forbindes til forskelligt sportsmåleudstyr (for eksempel en måler, der registrerer, hvor hårdt du træder på cykelpedalerne).

Med den indbyggede navigation fortæller urene dig endda, hvor du skal træne, og hvordan du kommer hjem bagefter. De er også vandtætte og meget hårdføre – perfekt når du er udenfor i naturen.

Når du har indsamlet alle aktivitets- og søvndata på din mobile enhed, skal du nærstudere dem og overveje, hvordan det går. Her kommer din Windows 10-pc ind i billedet. En aktivitetsmåler som Microsoft Band 2 kan tilsluttes din pc via USB, og appen Microsoft Health henter du i Windows Store. Denne app giver et overblik over dine aktiviteter, så du kan se, hvordan du præsterer. Så kan du i appen sætte nye aktivitetsmål.

Wearables på en ny måde

Der findes masser af helsefremmende enheder, som du kan bære på dig

Recon Jet
Disse sportssolbriller har indbygget heads-up-display, som i kombination med en gps viser, hvor hurtigt du bevæger dig, og hvor langt du er kommet – i hjørnet af dit synsfelt. Det kan også tilsluttes en række Bluetooth eller ANT+-sensorer. Du kan endda modtage mobilopkald, tage fotos og video.
Set til cirka 3000 kroner på www.amazon.com

DT03_bedre07

Beddit
Hvis du vil foretage en seriøs overvågning af dine søvnvaner, men ikke ønsker at have noget på håndleddet, kan Beddit være løsningen. Fastgør det medfølgende bånd til din madras, og Beddit vil registrere din hjerte-rytme, bevægelser, eller hvor meget du snorker. Informationen transmitteres trådløst til din smartphone, så du kan studere din søvn og måske forbedre søvnmønstret.
Set til 1100 kroner på
www.maribomedico.dk

Se også:  Hvor skadelig er 5G og mobilstråling?

DT03_bedre08

Tile
Dette er en meget simpel enhed, som kan hjælpe dig med at finde aktivitetsudstyr og andet, der er blevet væk og dermed redde store værdier. Tile, som er på størrelse med et frimærke, fastgøres til dine nøgler, mobil, taske eller andet, som du er bange for at miste på farten. Hvis tile og genstanden bliver væk, finder du dem på den tilhørende apps kort. Hvis den er inden for rækkevidde, kan du ringe til Tile.
Kan købes for cirka 450 kroner på www.thetileapp.com.

DT03_bedre09

Klar til underholdning

DT03_bedre10

Windows kan gøre dig produktiv, men der skal være en balance mellem job og fritid, så heldigvis kan din pc også fungere som underholdningscentral
Når man tænker Windows, tænker man af en eller anden grund også arbejde: at skrive et dokument, opstille et regneark eller tjekke mail.

Heldigvis er pc’en langt mere end blot et værktøj til alt det fornuftige, vi skal foretage os på arbejdet eller derhjemme. Windows 10 skaber også grundlaget for, at din pc kan fungere som en underholdningsmaskine. Hvis musik er din favoritunderholdning, er du virkelig heldig. Du kan indsætte en cd i dvd-drevet og bruge Windows Media Player til at lytte til musikken, men det er i dag lidt gammeldags.

Nu kan du med musiktjenester som Spotify og Tidal streame musik direkte til din pc, og tjenesterne kan benyttes gratis, selvom du skal betale et abonnement for at få det optimale udbytte af dem.
Selvfølgelig kan du slutte et sæt hovedtelefoner til computeren, hvis du vil lytte i fred. Men ellers skal du have et par Bluetooth-højttalere. Så kan du sende musikken trådløst fra computeren til højttalerne.

Hvis du mere er til tv, har computeren en masse, der kan gøre dig glad. Med DR og betalingstjenesten TV2 Play kan du streame meget godt dansk tv, eller du kan tegne abonnement på det populære Netflix. Alternativt kan du se film med afspilleren VLC. Den afspiller ethvert format, også film i HD-kvalitet.

Få forbindelse
Det er næsten for let, men hvad så hvis du vil se streamet tv på dit store fladskærms-tv. Her kan du ret nemt sende indholdet fra din computer til tv’et. Den enkleste metode er at forbinde computeren direkte til tv’et med et HDMI-kabel, men hvad nu, hvis du vil slippe for kabler. Så streamer du trådløst fra computeren til dit tv. Det kan du gøre med en enhed som Google Chrome-cast, der kan ”kaste” pc-skærmens indhold op på tv-skærmen.

Pc’en er velegnet til spil, men hvordan får man fat i de sidste superspil? Steam (www.steampowered.com) har det bredeste udvalg af gamingtitler (over 2500), både de nyeste spil og enkle indie-titler, som er ligeså sjove, og som kører på enhver pc.

Når du har downloadet Steam-programmet, kan du hente alle de fede spil, du drømmer om.

Læs bøger og tegneserier på din pc

De fleste af os læser stadig mest i papirbøger eller måske på en e-bogslæser. Men du kan faktisk også læse udmærket på din computer, især hvis den er af den konvertible type, der kan omdannes til en tablet. Det er nemt, og du kan hurtigt læse nogle sider i en arbejdspause. Mofibo er en dansk tjeneste, der dog kun kan læses på iOS-enheder. Du kan også hente Kindles app i Windows Store og få adgang til en million engelsksprogede Kindle-bøger. Gratis er det dog ikke. Du kan bruge Windows 10 snap-funktion til at placere din åbne bog i den ene side af skærmen, mens du arbejder i den anden side. Windows Store rummer også appen Comixology, som skal studeres af tegneseriefans.

5 veje til bedre filmoplevelser

Med disse programmer kan du få langt større filmoplevelser

1 Plex
Omdan din pc til en Plex Medieserver ved at downloade den gratis software. Så kan du streame medieindhold til enhver enhed.
Pris: gratis
https://plex.tv

DT03_bedre11

2 Chromecast
Indsæt Google Chromecast i dit tv, download Google Cast til din Google-browser, og overfør pc’ens skærmbillede til tv-skærmen.
Pris: 300 kr.
google.com/intl/da_dk/chromecast

DT03_bedre12

3 Windows Movie Maker
Hvis du vil i gang med dine egne film, giver Microsofts software mulighed for at redigere videoerne og gøre dem til små mesterværker.
Pris: gratis
microsoft.com/da-dk

DT03_bedre13

4 Cloud Media Player
Hvis du gemmer alle dine videoer på OneDrive, kan du med denne afspiller streame dem øjeblikkeligt uden at skulle vente på at downloade.
Pris: 53 kr.
Microsoft Store

DT03_bedre14

5 Netflix
Stream de nyeste tv-serier direkte til din pc fra din Netflix-konto. Du kan gøre det i din internetbrowser eller downloade Netflix-appen fra Windows Store.
Pris: gratis (appen)
www.netflix.com

DT03_bedre15

Omdan din pc til en medieserver

1 Aktiver mediestreaming
Du kan nemt streame medieindhold på din pc til dit smart-tv, din Xbox eller en anden DLNA-kompatibel enhed tilsluttet dit tv. For at gøre det skal du ind i Kontrolpanel: Netværk og internet > Netværks- og delingscenter > Avancerede indstillinger > Vælg indstillinger for mediestreaming.

DT03_bedre16

2 Tilpas efter behov
Nu vil der dukke et vindue op, som viser mediestreamingsenheder på dit netværk. Den øverste enhed er din DLNA-server (din pc). Du kan indstille den til at vælge, hvad du deler med dine medieenheder. For eksempel kan du vælge kun at streame filer med en bestemt forældrebeskyttelse.

DT03_bedre17

3 Begynd at streame
Alt i mapperne Billeder, Videoer eller Musik kan streames. Gå til enheden, og find din DLNA-server på listen. Det afhænger af den enhed, du bruger, men hvis det er et smart-tv, kan du finde det på kildelisten. Andre enheder kræver, at en streaming-app installeres, for eksempel Xbox One-medieafspiller.

DT03_bedre18

 

 


TAGS
computer
smart home
sundhed

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S