Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

”Europa bliver ikke CO2-neutral før vi får styr på boligopvarmningen”

Christian Deilmann, medstifter og produktchef hos Tado, mener at en gennemgribende digitalisering er nødvendig, hvis Europas klimamålsætning skal kunne indfries.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Opvarmning og nedkøling af bygninger tegner sig for halvdelen af EU’s energiforbrug, og regeringer over hele Europa er begyndt at erkende omfanget af denne udfordring samt muligheden for, ved hjælp af økonomiske incitamenter og lovgivning, at gøre boligerne grønnere. En hurtig acceleration i de energieffektive mål samt et omfattende skift til digital energi er påkrævet i 2021 og fremadrettet, mener Christian Deilmann

Den europæiske grønne pagt – Europas plan om at blive CO2 neutral i 2050 - kræver en fordobling af antallet af energieffektive renoveringer af boligerne. Det betyder, at 35 millioner hjem inden 2030, skal gøres mere energieffektive, men det efterlader stadig et stort flertal af europæiske hjem på 200+ kvm i en forfatning, hvor de er energiineffektive. En af de helt centrale udfordringer er de høje omkostninger forbundet med køb og eftermontering af de anbefalede løsninger såsom isolering, varmepumper og solpaneler.

En pakke med intelligente termostater koster typisk under 2.000 kroner og investeringen har tjent sig selv hjem i løbet af et til to år, med den energibesparelse de medfører. Ingen andre energieffektive løsninger til boligen kommer i nærheden af at være lige så energieffektive, billige, nemme at installere og hurtige til at tjene sig selv hjem. Det hævder, Christian Deilmann fra Tado.

"Intelligente termostater indgår i en del af flere landespecifikke love og tilskudsordninger, men der er behov for, at løsningen kommer i betragtning i den store og indflydelsesrige europæiske grønne pagt," siger han.

Digitalisering af varmestyringen

Varmepumper bliver allerede installeret som en standardløsning i mange nye bygninger og boliger rundt om i Europa. Det er ifølge Christian Deilmann den helt rette vej at gå. Varmepumper har en evne til kun at forbruge en brøkdel af den primære energi sammenlignet med forbruget ved fx opvarmning med gas og olie. Forbinder man varmepumper og airconditionanlæg med intelligente algoritmer, kan det medføre et decideret paradigmeskift. Mere intelligent opvarmning og nedkøling vil revolutionere måden hvorpå energi forbruges og vil blive en værdifuld kilde til mere fleksibel forsyning både regionalt og nationalt, vurderer Christian Deilmann.

"Europa har behov for et fuldt integreret, forbundet og digitaliseret energimarked. Den fleksibilitet, der opstår i energiforsyningen baner vejen for mere genanvendelig energi uden behovet for at have et varmeværk som backup. Forbruget af energi vil respondere på, når solen skinner, eller vinden blæser, uden at det påvirker komforten inde i bygningen. Det betyder, at man kan udrulle en udbud- og efterspørgselsløsning samt fleksible tariffer," siger Deilmann.

Fjerndiagnostik reducerer antallet af fysiske besøg

En anden fordel ved digitaliseringen er, at man kan halvere arbejdet med reparation og vedligeholdelse. Ved at fjernovervåge opvarmnings- og nedkølingssystemerne kan energiselskabet og de tilknyttede reparatører holde øje med systemernes stand og ydeevne og dermed øge effektiviteten. I stedet for at vente på, at et fyr bryder sammen, kan fjernovervågningen gøre det muligt at ejeren informeres før skaden er sket.

Derved kan man undgå, at et system fx sætter ud, og når der er behov for, at en reparatør skal tilse anlægget, vil denne på forhånd vide, hvad problemet er, og hvilke reservedele der er nødvendige at medbringe. Dette reducerer behovet for at besøge en husstand to gange – først for at identificere problemet og sidenhen for at vende tilbage med de rette reservedele og reparere.

Fjerndiagnostik reducerer omkostningerne og udledningerne i forbindelse med transport samt minimerer unødvendig kontakt i den nuværende COVID-19 situation.

Åben platform

Hvis man skal kunne opnå de helt store fordele ved at digitalisere opvarmnings- og nedkølingssektoren, så er det helt afgørende med en løsning, der fungerer i alle husstande uafhængigt af producenten eller typen af varmesystem, mener Christian Deilmann, som forklarer:

"Tado har partnere, der leverer energi til millioner af kunder over hele Europa, og som også reparerer millioner af varmesystemer hvert år. Der er selvsagt en bred vifte af varmesystemer fra hundredevis af producenter fordelt over store kundegrupper. Med en tado° løsning, der fungerer på tværs af producenter, takler vi netop udfordringen med målet om at vores partnere har mulighed for at tilbyde alle deres kunder den samme løsning, når det gælder tilslutning samt en ensartet smartphone applikation. Ydermere gør det det muligt for deres servicepartnere at håndtere alle deres kunders varmesystemer i ét fjerndiagnostisk værktøj."

"Hos Tado er vi overbeviste om, at alle hjem bør opvarmes og nedkøles intelligent, og vi er optimistiske omkring, at politikere snart vil give intelligent klimastyring den prioritet, som den fortjener i forbindelse med implementeringen af den nye europæiske grønne pagt", slutter Christian Deilmann.