Home » AOD Pro » Sikkerheden i virksomheder kan blive truet af EU-krav til Apples mobiltelefoner
Sikkerheden i virksomheder kan blive truet af EU-krav til Apples mobiltelefoner

Sikkerheden i virksomheder kan blive truet af EU-krav til Apples mobiltelefoner

Share

Sikre iPhones kan være en saga blot. EU-kommissionen er på vej med krav om friere adgang for software på Apples mobiltelefoner. Det er en alvorlig trussel, advarer sikkerhedsekspert

Apple må ikke have monopol på at levere software til iPhones gennem App Store. Det er holdningen i EU-kommissionen, som har planer om at tvinger Apple og andre leverandører til at åbne deres handelsplatforme. Men det kan føre til en eksplosion i iOS- og iPadOS-malware, advarer den anerkendte finske sikkerhedsekspert Mikko Hyppönen – ifølge internetmediet ITPro.

“Jeg kan fuldstændig se, hvorfor de gør det; det er et monopol – helt klart – og Apple skovler penge ind App Store,” siger han til ITPro, men tilføjer:

“Selvfølgelig er monopoler dårlige. Jeg kan godt se, hvorfor EU ønsker at bryde dem ned. Men slutresultatet er dårligt for sikkerheden.”

Se også:  Apple iPad Air (2022) [TEST]: Stort set perfekt

Mange brugere – og ikke mindst virksomheder – vælger Apples mobilløsninger, fordi risikoen for malware er langt lavere end i andre mere åbne miljøer, herunder på enheder, som benytter Android-apps.

Playstation-modellen er sikrest

Mikko Hyppönen er begejstret for den såkaldte Playstation-model, når det handler om sikkerhed. Spillekonsoler som Playstation og Xbox er sikre miljøer, fordi man ikke kan hente ikke-godkendt software ned på dem. Den samme tilgang benytter Apple i App Store, der regnes for en meget sikker app-butik.

Årsagen til, at EU ønsker at stoppe lukkede handelspladser som App Store er, at de kan komme til at udgøre et meget stærkt monopol, der udelukker softwareleverandører, som enten ikke falder i – i dette tilfælde – Apples smag, eller som ikke vil acceptere Apples andel af omsætningen.

EU-initiativet er en del af Digital Markets Act (DMA), der skal stække it-giganter som Apple, Google og Meta (Facebook mv.).

Se også:  Citrix lancerer ny cloud-løsning til opdatering af apps
Adgang for tredjepartsbutikker

I stedet ønsker EU at gøre det muligt for andre app-butikker (tredjepartsbutikker) at få adgang til Apples mobile enheder. Det vil give større frihed og mere rimelige konkurrencevilkår, mener kommissionen. Men det vil også åbne en ladeport for it-kriminelle og andre, som med onde hensigter udvikler tvivlsom software og dermed bringe sikkerheden i virksomheder og offentlige institutioner i fare. Sådan lyder modargumentet.

Hyppönen forventer, at Playstation-modellen vil blive mere udbredt i de kommende år i virksomhederne, fordi sikkerhedstruslerne bliver mere og mere alvorlige. Hvis det er tilfældet, kommer EU-kommissionens bestræbelser til at stå i skærende kontrast til markedsudviklingen. Alene af den grund er det sidste ord næppe sagt i denne sag om åbenhed for konkurrencens skyld og lukkethed for sikkerhedens skyld.


TAGS
app
App Store
apps
EU
iPad
iPhone
Mobiltelefon

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S