Home » Sikkerhed » EU slår til mod navngivne hackere
EU slår til mod navngivne hackere

EU slår til mod navngivne hackere

Share

“Ondsindede aktører” får nu EU’s vrede at føle. EU-landene har vedtaget sanktioner mod navngivne hackere og organisationer fra Rusland, Kina og Nordkorea.

EU’s nye cybersanktionsregime slår til for første gang. Hacker-angreb rettet mod EU-lande direkte eller indirekte straffes med sanktioner over for både enkeltpersoner og organisationer. Sanktionerne indebærer ifølge Udenrigsministeriet indefrysning af pengemidler og økonomiske ressourcer i EU, indrejseforbud og et samhandelsforbud over for de pågældende personer og enheder.

Det er helt bevidst, at man går efter enkeltpersoner, hvor man har kunnet finde frem til deres identitet.

”Vi går målrettet efter de enkeltpersoner og grupper, der forsøger at forvandle internettet fra et værktøj til et våben. Vi vil ikke acceptere, at cyberspace bliver det vilde vesten, og vi vil slå hårdt ned på ondsindede aktører for at modvirke, at de begår nye angreb. Det er sanktionerne et klart bevis på,” udtaler udenrigsminister Jeppe Kofod i en meddelelse.

Se også:  Hackere er begyndt at leje botnet ud til it-kriminelle
Fire grupper straffes nu

De første sanktioner er rettet mod hackere fra Rusland, Kina og Nordkorea. Udenrigsministeriet har delt dem op i fire grupper.

Den første enhed er en del af den russiske efterretningstjeneste GRU, og den skal have været ansvarlig for det såkaldte NotPetya-cyberangreb i 2017, der ramte Ukraine, hvorfra det spredte sig til store dele af verden og ligeledes ramte Danmark.

Den anden enhed er fire personer (alle russiske) involveret i forsøg på cyber-angreb mod Organisationen for forbud mod Kemiske Våben (OPCW) i 2018.

Den tredje enhed opgives at være to personer og en gruppe (alle kinesiske), som over flere år har været involveret i en operation, der offentligt er kendt som ”Cloud Hopper”, og som havde til formål at stjæle intellektuelle rettigheder fra virksomheder i store dele af verden.

Den sidste, fjerde enhed, som straffes i denne omgang, er nordkoreanere involveret i det såkaldte WannaCry-cyberangreb i 2017, som inficerede computere i mere end 150 lande, og som førte til cyber-tyveri fra banker i flere lande.

Se også:  Nu går hackerne efter dine software-leverandører
Navngivne hackere

Ifølge ZDnet må EU-borgere og -virksomheder ikke indgå samarbejde med seks navngivne personer og tre virksomheder.

Personerne er Gao Qiang (Kina), Zhan Shilong (Kina), Alexej Valerjevitsj Minin (Rusland),
Aleksej Sergejvitsj Morenets (Rusland), Jevgenij Mikhajlovitsj Serebriakov (Rusland) og Oleg Mikhajlovitsj Sotnikov (Rusland).

Virksomhederne er kinesiske Tianjin Huaying Haitai Science and Technology Development Co. Ltd, nordkoreanske Chosun Expo og det russiske Hovedcenter for specialteknologier, som er en del af de væbnede styrker.

Tyskland vil ramme russere

Ifølge ZDnet har Tyskland bedt sine europæiske partnere om også at gennemføre lignende sanktioner mod Rusland oven på angrebet mod den tyske Bundestag i 2014.

EU’s cybersanktionsregime blev etableret i maj 2019 for at kunne sætte ind over for angreb med betydelige konsekvenser rettet mod EU, medlemslande, tredjelande og internationale organisationer, forklarer Udenrigsministeriet.


TAGS
EU
Hackere

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S