Home » Kamera » Et kamera vi alle programmerer
Et kamera vi alle programmerer

Et kamera vi alle programmerer

Share

Open Source handler normalt om kontorprogrammer, browsere og den slags. Men nu er nogle amerikanske forskere på vej med et Open Source kamera

Open Source betyder, at kildekoden til et program er tilgængelig for alle, så de selv kan redigere og forbedre den.

Det lyder måske umiddelbart mærkeligt for et kamera, men softwaren i dagens kameraer har bragt dem en lang vej fra gamle dages analoge kameraer. Den gang var et foto bare lysets aftegning på noget lysfølsomt papir.

Det var ganske vist muligt at ændre en smule på billedet med lukkertid, blænde og fremkaldeteknik.

Men basalt set var billedet et billede af det lys, der kom ind. Sådan er det slet ikke med moderne digitale kameraer. Næsten alle kameraer har en mængde softwarerutiner, der forbedrer billedet, efter det er taget.

Næsten alle digitale kameraer i den billigere ende laver for eksempel automatisk øget skarphed og kan automatisk fjerne røde øjne.
Mere avancerede kameraer kan rette op på de optiske fejl, som for eksempel lange zoomlinser giver. Det er også helt almindeligt, at kameraet kan sætte flere billeder sammen til et panorama.

Se også:  Den komplette guide til spejlløse kameraer

I den helt avancerede ende kan kameraet tage flere billeder med forskellig belysning. Hvis så billedet har over- eller underbelyste områder, kan de reddes ved at hente dele fra andre fotos med en anden belysning osv., for der er nærmest ingen ende på, hvor mange forskellige avancerede måder et billede kan forbedres.

Men indtil nu er det sket i software, som har været helt lukket. Hvert kamerafirma har lavet deres egen software, og den er hermetisk lukket for udefrakommende – selvom enkelte kameraer er blevet hacket, så brugerne kan få dem til at gøre helt nye ting.

Et Open Source kamera vil have en software, der er programmeret lige som Firefox browseren. Det vil sige, at den er helt åben, den bliver opdateret tit – og hvis man bliver træt af den, udskifter man den bare med noget andet, eller laver den selv om. Eller man kan forestille sig forskellige pakker, alt efter om man er entusiast eller bare vil have det til at fungere let og hurtigt.

Se også:  Kvikke prof-kameraer med fuldformat-sensor

En af de ting, som forskerne også arbejder med, er at lave meget bedre billeder med dårligere kameraer. Som regel er det muligt at forbedre billederne ganske meget, hvis man er villig til at tage mange billeder og forarbejde dem i computeren.

Så måske vil du allerede næste år kunne downloade en ny kamerasoftware og installere på dit kamera eller din mobiltelefon.
Billedet viser to af forskerne med deres arbejdskamera.


TAGS
Digitalkamera
Kamera
Open Source

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S