Home » Lagerenheder » Et univers af lagerplads
Et univers af lagerplads

Et univers af lagerplads

Share

Nu skal vi se intet mindre end galaxens herligste lagersystem komme til udfoldelse

Vi ved alle, at ssd’er kommer til at lægge det gamle, roterende lager i graven, men for mange af os leverer en stribe harddiske stadig den kapacitet, vi har brug for – 8K-optagelser, mængder af megabyte-tunge fotos, og hvem ved, hvilke gigantiske lagerkrav den kræsne læser af Alt om DATA har? Og det hele skal ske, uden at vi fuldstændig sprænger banken.

Der er ingen tvivl om, at ssd’erne indhenter deres klodsede roterende slægtninge, når det gælder kapacitet, men udgiften til et fremragende ssd på 4 TB svarer til næsten 30 TB roterende lager. Hvis der blot fandtes en mulighed for at kombinere harddiskenes lagerplads med superhurtigt ssd-lager … Det er her, vi skal byde Microsoft Lagerplads velkommen. En moderne løsning på et ældgammelt problem: Hvor skal vi lagre alt vores gamle materiale? Lagerplads er Microsofts udgave af det, som den øvrige computerverden ville kalde lagerkapacitet.

Det er et forsøg på at styre uden om mylderet af raid, mirrors og JBOD’er og forsyne brugeren med en simpel, samlet mængde lager, der giver en række fordele: Man kan tilføje caching-drev, man kan blande og matche drev med forskellig kapacitet, man opnår fordelen ved drev-redundans, og man får en nem måde at håndtere pladsen på.

Det lyder som en ideel løsning. Hvorfor er det så ikke alle, der bruger Lagerplads? Tja, nu er det jo Microsoft, vi taler om, og derfor har man spændt ben for sig selv i forsøget på at lave et anvendeligt system til almindelige brugere af Windows 10. Derfor er vores opgave ikke blot at forklare, hvordan man får mest muligt ud af Microsoft Lagerplads, men også at fremskaffe den manglende fuktionalitet, uanset hvad Microsoft ønsker. Lad os se på sagerne …

Alle er ude efter løsninger, der kan gøre deres travle liv nemmere og enklere. Dovenskab er en særdeles magtfuld drivkraft, og verden er fuld af systemadministratorer, der ikke vil hjemsøges af svigtende drev. Derfor kom der en løsning: Lagerpladser. De udgør en måde, hvorpå man kan oprette virtuelle drev på baggrund af håndgribeligt hardwarelager, uanset hvilken form dette lager antager.

Se også:  SSD'er [STORTEST]: Sæt mere fart på din pc med en hurtig ssd

Man behøver ikke længere at have et mylder af forskellige drev. Slut med at rode rundt med raid-systemer. Med Windows 10 kan man blot samle sig en dynge lager og få den til at fremstå som et enkelt lagerområde, der rummer en række ekstra fordele.

Lagerplads er inkluderet i forbrugerversionen af Windows 10; serverproduktet Storage Spaces Direct har nogle få yderligere funktioner, men det er kun tilgængeligt på Windows Server 2012/16/19. I det store og hele er de ekstra funktioner rettet mod virksomheder og datacentre. En af funktionerne er dog support af ssd-lagdelt lager og skrivecache.

Funktionen gør det muligt at sætte et eller flere dedikerede ssd’er til at cache en større Lagerplads. Det lader til, at Microsoft har fjernet GUI-baseret support i forbrugerudgaven af Windows 10, men det er muligt at bruge PowerShell til manuelt at specificere et drev. Det vil vi derfor se på, når vi har været igennem de grundlæggende begreber.

Vi skal afdække mulighederne for at konfigurere Lagerplads. Det omfatter en undersøgelse af, hvordan de forskellige muligheder fungerer, når man skal kombinere fysiske drev i det, som Microsoft kalder en lagerpulje. Kombinationerne kan være temmelig varierede, navnlig når man inddrager udvidede puljer og de måder, hvorpå man kan håndtere virtuelle lagerpladser på tværs af dem. Vi vil styre puljer, erstatte drev, genopbygge dem og optimere dem efter behov – samtidig med at vi også ser på brugen af et ssd til at forbedre skriveydelsen. Og naturligvis vil vi smide nogle få benchmarks efter vores pulje for at se, hvor godt den yder.

Den videnskabelige baggrund

Før vi begynder at jonglere med nogle drev, må vi gennemgå noget teori om, hvordan man laver puljer, og hvorfor de eksisterer. Det kan nemlig spare dig for en del hovedbrud og for at skulle genopbygge dine lagerpladser, når det går op for dig, at du ikke har løst opgaven optimalt. Hvis du er pjattet med raid og den slags, kan du springe det næste over. Som vi har antydet, udsprang Lagerplads af systemadministratorers ønske om at forenkle lagerstyring – det vil sige fjerne kompleksiteten.

Sørg for at rydde drevene, før du prøver at føje dem til en lagerpulje.

Det er ikke svært at se for sig. Man kan have et datacenter, der er fuldt af serverracks, som er stuvende fuldt af roterende drev, der bliver ved med at svigte. Man vil ikke blot have et system, der kan forhindre datatab, når drevene svigter; man ønsker også et system, som simplificerer håndteringen af alt dette lager til en enkelt blok eller i hvert fald en række blokke.

Se også:  Kingston Canvas React Plus [TEST]: Fuld fart på filerne

Hvis vi tager den første del af problemert altså forhindring af datatab, skal vi føje redundans til vores lager: Hvis ét drev svigter, mister man ikke data, og alt kan fortsætte, som om der ikke var sket noget slemt. Lagerplads og traditionelt computerarbejde tilbyder to muligheder: drevspejling og paritetslager, også kendt som raid.

Samme størrelse, men forskellige

Kan man bruge drev af forskellig størrelse? Ja, men nej. Klart som blæk – sådan kan vi lide det. Det korte og basale svar er, at i enhver paritetspulje eller spejlet pulje kan man bruge drev af enhver størrelse, men puljens maksimale kapacitet er determineret af det mindste drev.

Tag en spejling, der består af to drev på henholdsvis 1 TB og 2 TB – den maksimale spejlede kapacitet er 1 TB; drevet på 2 TB er begrænset til 1 TB lagerplads. Tag så et paritetsarray med tre drev på 4 TB, 4 TB og 6 TB. Den generelle kapacitet ville være 12 TB, fordi drevet på 6 TB er begrænset til de 4 TB hos de to mindste drev – selv om den tilgængelige plads burde være 8 TB, idet et tredje er reserveret til paritetsdata.

Hvis denne situation opstår, kan man matche sine drev af forskellige størrelser i spejlinger og dermed maksimere pladsen. Hvis man for eksempel har to 4 TB-drev og to 6 TB-drev, kan man parre et 4 TB-drev og et 6 TB-drev som én side af en 10 TB-spejling med de to andre på den anden.

TAGS
Lagerplads
Microsoft Lagerplads
SSD
Tips og tricks

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S