Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Et program blandt mange

Endelig kom Symantec med sit sikkerhedsprogram til mobile enheder. Programmet adskiller sig ikke væsentligt fra andre, Alt om DATA har afprøvet, og spørgsmålet er, om det er kommet for sent til at blande sig i kampen om brugernes gunst.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det har været længe undervejs, Norton Mobile Security, men endelig er produktet kommet, og Alt om DATA har naturligvis kigget på det. Programmet hentes fra Nortons egen hjemmeside, og hvis din telefon er sat op til kun at acceptere programmet fra Android Market, så huske lige at ændre det, inden du forsøger at hente og installere programmet.

Med programmet installeret på din telefon er det blot at indtaste den kode, der kommer med programmet, og så er din telefon i princippet beskyttet.

I lighed med tidligere test af sikkerhedsprogrammer til mobiltelefoner har det ikke været muligt at teste, om programmet rent faktisk beskytter mod mobile trusler, såsom malware og virus, da vi ikke var i besiddelse af adresser på nettet, der spredte trusler mod smartphones.

Denne test begrænser sig derfor til at tjekke, hvilke funktioner programmet har, og hvor let det er at betjene.

Kendt funktionalitet

Når programmet er installeret, skal du først aktivere ’Anti-Theft’, den funktion, der er mest spændende ved programmer af denne type. Her kræver det, at du indtaster et kodeord og eventuelt en såkaldt ”buddy”, som er en person fra din kontaktliste, der får mulighed for at sende kodeordet til dig, skulle du have glemt det.

Herefter er du klar. Du får nu de tre koder, du skal bruge, for at finde din telefon, for at låse den og for at slette den.

Vi afprøvede de tre funktioner, og de fungerer problemfrit. Kommandoen Locate finder din telefon, og du får både en sms retur med koordinaterne samt en sms med et link til Google Maps der viser, hvor din telefon er placeret.

Kommandoen Lock låser telefonen, og den kan så kun låses op med det kodeord, du angav i opsætningen af Norton Mobile Security. Endelig er der kommandoen Wipe, der sletter telefonen og faktisk også låser den. Desværre så sletter Wipe kun personlige data, såsom kontaktpersoner og filer, du har liggende. Vi kunne godt have tænkt os, at telefonen faktisk blev nulstillet til fabriksindstillinger.

Du kan også sætte op, at telefonen skal låses efter ti forkerte indtastninger af den normale simkode til din telefon. Du har også mulighed for at gå ind under Alti-Malware, hvor du kan sætte op, hvor tit din telefon skal scannes, og hvad der skal scannes.

En af de rigtig spændende ting ved Norton Mobile Security er muligheden for at blokere opkald og sms. Du kan enten indtaste telefonnumre direkte eller tage dem fra din telefon. Når de først er på den liste, vil du aldrig modtage opkald eller sms fra dem. Ret smart, hvis der er personer, der generer dig med sms eller opkald, og vores test viste, at den funktion fungerer perfekt.

Adskiller sig ikke meget

Endelig indeholder programmet ’Web Protection’, der ligesom Norton Internet Security advarer dig mod skadelige steder på nettet. Et sted, der er på Symantecs liste over skadelige steder, kan du ikke umiddelbart komme ind på, medmindre du altså tvinger telefonen til det. Det site vil så være åbent i 30 minutter, hvorefter der igen bliver lukket for det.

Vi havde forventet os meget af Norton Mobile Security, ikke mindst fordi programmet har været længe undervejs. Det betyder ikke, at programmet er dårligt, tværtimod, men det undrer os, at programmet i så høj grad ”bare” ligner de andre programmer på markedet.

Hvor Symantec i høj grad er markedsledende, når vi snakker om sikkerhedsprodukter til pc’en, så er de bare en blandt mange til din smartphone.