Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Et overflødighedshorn af kreative muligheder

Alt om DATA har haft fat i den nyeste kreative suite af programmer fra Adobe og er imponerede over mængden af muligheder og kvaliteten af programmerne.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Ikke mindre end 16 forskellige programmer er der i pakken med Adobe CS6 Master Collection, langt mere end vi med bare nogenlunde retfærdighed kan anmelde på de to sider, som denne anmeldelse har fået tildelt.

Derfor vil vi i stedet tage det forkromede overblik over, hvad pakken indeholder, og kigge lidt nærmere på nogle af de vigtige opdateringer, der er kommet til de væsentligste programmer i pakken.

Et hurtigt kig på indholdet i pakken viser, at med Master Collection får du Photoshop CS6 Extended, Illustrator CS6, InDesign CS6, Acrobat X Pro, Flash Professional CS6, Flash Builder 4.6 Premium Edition, Dreamweaver CS6, Fireworks CS6, Adobe Pre- miere Pro CS6, After Effects CS6, Adobe Audition CS6, SpeedGrade CS6, Prelude CS6, Encore CS6, Bridge CS6 og Media Encoder CS6. Noget af en pakke, og som et plus mere så understøtter alle programmerne nu 64bit- og gpu-acceleration, hvilket gør, at programmet vil føles endnu hurtigere end forgængeren.

Nogle af de ukendte

Et af de programmer, som vi ikke rigtig før havde stiftet bekendtskab med, var SpeedGrade, hvorfor vi da også fyrede op under det program for at se, hvad det nu var for en fisk. Programmet arbejder med farvetoner i dine projekter – altså primært videoprojekter.

Adobe selv gør meget ud af at fortælle, at du arbejder i et »sleek new interface«, og der er ingen tvivl om, at brugergrænsefladen er ny – men det er altså langtfra let at bruge. Det skal dog roses meget for måden, det fungerer på. Programmet arbejder nemlig med den såkaldte Lumetri Deep Color-motor, og det gør, at du kan ændre ”on the fly” i en scene, og se resultatet med det samme. Programmet retter med det samme farvejustering, farvedybde og meget mere. En skøn lille utility i din pakke af programmer. Prelude er også et af de programmer, vi ikke har den store erfaring med, men det er igen et værktøj til at gøre dine produktionsopgaver mere strømlinede.

Når du har hentet dine videoklip over i Prelude, er det, at de smarte funktioner viser sig. For ud over at du kan transcode dine filer i overførslen, så får du mulighed for at indsætte markører i dine videoklip, og de markører kan du efterfølgende søge i, så du altid kan finde dine subklips, kommentarer, weblinks og så videre.

Du kan også tyvstarte på klipningen af dine videoer ved at lave de såkaldte rough cuts, som du så senere kan tage med dig over i Adobe Premiere til den sidste redigering.

Prelude er et skønt lille værktøj, som samtidig er enkelt at bruge, men kun så længe du rent faktisk er inde i den terminologi, som videofolk bruger, ellers bliver det hurtigt til sort snak.

Tilbage til de kendte

Men ingen anmeldelse af Adobes pakker uden et kig på de programmer, der altid har været Adobes helt store sællerter. Det nok mest kendte program er Photoshop, og det er da også der, vi ser nogle milespring.

Det første, der står lynende klart, er, at Adobe ikke har stukket os blår i øjnene, når de siger, at Photoshop er blevet hurtigt, efter det er kommet i 64bit og med gpu-acceleration. Selv de største raw-billeder håndterer vi vildt elegant. Og nogle af de ting, der bare tilbage i 5.5 kunne tage rigtig lang tid, nærmest flyver af sted her.

Vi prøvede således at tage et af redaktørens feriebilleder fra sidste års tur til Madeira, og den (ukendte) person, der gik foran linsen, blev nu udsat for både at blive slettet og kopieret. Men først skulle vi lige afmærke hende, og det gik stærkt. Værktøjet Quick Selection Tool markerede hende næsten helt korrekt, og vi brugte kun ganske få minutter på at lave finjusteringer.

Derefter bad vi så programmet om at flytte hende, og selvom der stod en lastbil bag ved hende, forsvandt hun stort set for øjnene af os. Vi måtte lave lidt rettelser på lastbilen bagefter, men så var illusionen også total. Derefter tænkte vi ”Matrix” og kopierede samme stakkels turist en masse gange, og ja – vi hus-kede også skyggen. Kan du finde originalen?

Men Photoshop har også fået tilføjet en masse nye fitre og værktøjer, således puppet warp, hvor du kan få en person eller et dyr til at stå på en anden måde, ved at trække i nogle strenge, hvilket hurtigt kommer til at se meget specielt ud. Men det er altså en måde at få fjernet en uheldig hånd eller lignende.

Det nye ’Blur Gallery’ er også ret fascinerende, hvor du kan tilføje lens blur, uskarpheder og til- svarende. Men også menuen ’Ren- der’ har fået smarte nye værkøjer. Således kan du tilføje lens flare. Så hvis du mener, at det ville se fedt ud med en blitzeffekt i bilruden og den tilhørende refleks i linsen, ja – så behøver du ingen blitz, kun Photoshop. Og igen er det fede, at du klarer det hele på ganske få minutter.

Helt generelt er der lavet rigtig mange forbedringer i programmet, men det største er og bliver stadig hastigheden, efterfulgt af muligheden for at gemme meget store filer i baggrunden, mens du arbejder videre, samt indstillingsmuligheden for automatisk genskabelse.

En klassiker mere

Dreamweaver er ligeledes et af de gammelkendte programmer fra Adobe. Programmet er et website-udviklingsprogram, oprindeligt udviklet til udelukkende at køre i ren html, men med tiden er der dog blevet tilføjet en del flere grafiske funktioner til programmet.

I denne version er der dog ikke sket noget med selve brugergrænsefladen, men Adobe har gjort meget ud af at optimere brugen af programmet.

Ikke mindst har Adobe øget hastigheden, når du skal lægge dine filer online via ftp. Ved at bruge en helt ny ftp-metode, der bruger flere tråde på en gang, er hastigheden blevet forøget væsentligt, hvilket vi da også med det samme kunne mærke.

I sidste version af CS så vi, at der var kommet understøttelse for jQuerry, gennem hvilken iOS- og Android-enheder understøttes. Den funkton er her stadig, dog fungerer den langt mere intuitivt og hurtigt, så det nu er lettere end nogensinde før at udvikle sider, der bliver vist perfekt på en smartphone.

Videre har Adobe opdateret sit Multiscreeen Preview-panel, så det er lettere end før at se, hvordan din hjemmeside ser ud på smartphones, tablets og på din computer, på en og samme gang. Nyheden er, at nu understøtter denne funktion også htlm 5, hvilket vi kun kan bifalde.

De to sidste

Som du kan læse i starten af denne artikel, er der langt flere programmer i pakken, end vi reelt kan komme igennem her. Så selvom der er mange flere programmer i pakken, så slutter vi alligevel af her med at kigge på Illustrator og InDesign, de to sidste helt store programmer fra Adobe.

Illustrator er drevet af det nye Adobe Mercury Performance System, hvilket betyder, at selv meget store og komplekse tegninger kan du arbejde med hurtigt og elegant. Her må vi lige sige, at vi stoler på Adobe. Vi har set programmet demonstreret med store filer, og det gik meget smidigt. Selv er vi ikke frihåndstegnere, så det vil være umuligt for os at sige, at programmet rent faktisk er blevet hurtigere her.

Men en ting var dog tydelig, nemlig at Adobe har arbejdet meget med brugergrænsefladen. Det er blevet langt mere enkelt at finde de rigtige kommandoer og udføre forskellige opgaver. For eksempel kan du nu direkte redigere lagnavne, mens du arbejder i laget. Du får også lov til at lave farveforløb på strøg, også noget, som frihåndstegnere har savnet, men nu er det her altså.

Det sidste program vi kiggede lidt på i denne omgang, er InDesign, som vi til daglig bruger til at lave vores kære blad i.

På overfladen ligner InDesign CS6 forgængeren CS5.5, og de fleste ændringer finder du da også nede i motoren til programmet. Således er det blevet markant hurtigere og langt mere stabilt, selv ved meget store filer.

Hvis du fremstiller samme design til flere forskellige enheder, for eksempel til tryk og online, ja, så kan det være rart at have det i en og samme fil. Det er nu muligt, hvilket gør det lettere altid at sikre, at du arbejder på den nyeste version, uanset om du laver noget der skal online, eller noget der skal i dit blad.

Du kan nu også linke indhold på tværs af forskellige InDesign-dokumenter. Det betyder, at hvis du laver en ændring et sted, ja, så slår det igennem på alle linkede dokumenter. Virkelig en funktion vi længe selv godt har kunnet bruge her på redaktionen.

Der er også kommet en funktion, så du kan opdele vinduet og vise layoutet af dit dokument i forskellige versioner i hvert vindue. Smart, hvis du laver sider, der skal kunne ses på forskellige platforme. Alt i alt er CS6 en enorm og imponerende opdatering af hele pakken, godt gået, Adobe.