Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Samsung X360: Er man lækker eller hvad?

Hvorfor nøjes med at producere skærmpaneler til bærbare,
synes Samsung at have tænkt. Vi har kigget på deres X360 bærbare, og uha den er
mums.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er ikke helt uden grund, at X360 betegnes som en MacBook Air-dræber rundt omkring på internettet. Den deler mange af de samme kvaliteter, den er ret lille, tynd, vejer næsten ikke noget, og designet er i højsædet. Til trods for dette er der i denne bærbare, i modsætning til Apples MacBook Air, blevet plads til udvidelsesstik og kortlæser med mere. Samsung X360 kan erhverves i to udgaver, en standardudgave, som vi har at gøre med her, og en 5.000 kr. dyrere model med SSD-drev på 128GB, biometrisk fingeraflæsning, samt lidt hurtigere processor.

Standardudgaven af X360 baserer sig på Centrino 2-platformen og har en Intel Core 2 Duo SU9300-processor med en clockfrekvens på 1,2GHz. Den bærbare, der anvender Windows Vista Home Premium, er altså ikke en allroundbærbar, men snarere en forfinet strømbesparende bærbar, der er skabt til at tage med overalt. Ram er der 3GB af i den bærbare og det af DDR3-typen.

Grafikken er, som altid i denne type bærbare, integreret og hedder i dette tilfælde Intel GMA X4500. Harddisken er på 120GB og med en omdrejningshastighed på 5.400 rpm. Skærmen er af glaretypen på 13,3” og anvender LED bagbelysning - det sikrer, at belysningen er ensartet og meget lysstærk ved behov derfor. Opløsningen på skærmen er på 1280x800 pixels.

Funklende rejsekammerat

Skønt ovenstående specifikationer, og andre vi kommer til lidt senere, bestemt er i orden, er det X360’s fremtræden, der overstråler alt. Den har lidt af de samme egenskaber som en juvel, den tiltrækker opmærksomhed. Vores eksemplar var i sort pianolak såvel på chassiets overside som den første tredjedel af skærms bagside. Resten af bagskærmen var i et sort børstet look.

Det ser hamrende godt ud, i hvert fald indtil fingrene begynder at sætte sine spor på pianolakken. Men det virkeligt interessante er vægten på blot 1,35 kg. hvilket er forbløffende lidt for en 13,3” bærbar. Med målene 311mm x 228mm x 16,5 ~30,9mm fylder den heller ikke meget i landskabet. Der er da heller ikke blevet plads til et optisk drev, men der kan erhverves et eksternt dvd-drev holdt i samme design.

Et punkt Samsung fremhæver, er den påståede batterilevetid på op til 10 timer. Vi skulle selvfølgelig lige mærke Samsung efter på tanden, og jagede X360 gennem Battery Eater 2.70 i den krævende klassike indstilling. Vi nåede en batterilevetid på fire timer og fem minutter, det var ved strømspareindstillingerne sat til standard og med skærmens lysstyrke på tredjehøjeste niveau. Det er selvfølgelig langt fra 10 timer. Men, hvis man sætter strømsparefunktionen til batteribesparende, blænder en smule mere ned for skærmen skulle det være muligt i hvert fald at runde de seks timer ved normalt brug.

Udmærkede taster

Et punkt, der også skal berøres, er tastaturet. Det er med store flade knapper lidt i retning af dem, man ser på en MacBook eller de nye Sony Vaio. Det er virkeligt dejligt at betjene, og sammen med den anvendte touchpad gengiver disse ganske godt det samlede kvalitetsindtryk, som X360 indgyder.

For at vende lidt tilbage til det essentielle byder X360 på GB LAN, 802.11a/b/g/n trådløst netværk, samt Bluetooth 2.0 + EDR. Der er indbygget 7-in-1-kortlæser samt Express Card slot. Herudover er der 3 usb 2.0-porte, VGA-udgang samt DMI-stik. Ganske imponerende for en bærbar i det markedssegment.

Hvis det er en ultra-mobil bærbar, du er ude efter, er Samsung X360 en af de allervarmeste kandidater lige nu.