Home » Guide » Er jeg blevet hacket? Sådan ved du det
Er jeg blevet hacket? Sådan ved du det

Er jeg blevet hacket? Sådan ved du det

Share

Sådan ser du tegnene på, om du er blevet hacket.

Denne gang kigger vi på, hvordan du kan finde ud af, om din Windows 10 computer er blevet hacket eller ‘ownet’. Vi har i sikkerhedszonen tidligere skrevet om, hvordan man skal sikre sin computer ved altid at patche og have en opdateret antivirus. Vi har dog ikke fortalt, hvordan man som slutbruger kan finde ud af, om man er blevet inficeret med malware. Det råder vi bod på denne gang!

Åbenlyse tegn på hacking

De værktøjer, vi bruger her, kommer alle sammen med Windows 10, med en enkelt undtagelse. Vi kommer til at bruge Process Explorer fra Sysinternals. Det kan finde på internettet ved at søge på Sysinternals og downloade Process Explorer. Process Explorer er gratis og kommer fra Microsoft. Du kan se, hvordan Process Explorer ser ud på figur 1.

De tricks, jeg viser og gennemgår, kan bruges til både at finde ud af, om du er blevet hacket eller er blevet inficeret med Adware. Adware er software, der hele tiden popper reklamebokse op på desktoppen. Nu kan du selvfølgelig indvende, at det er relativt åbenlyst, at man i dette tilfælde er blevet inficeret med adware, men der findes programmer, der er langt mere diskrete i deres visning af reklamer.

Figur 1: Process Explorer er et fantastisk værktøj til fejlfinding på en Windows-computer.

Figur 1: Process Explorer er et fantastisk værktøj til fejlfinding på en Windows-computer.

Lad os starte med de mest åbenlyse tegn på, at du er blevet hacket. Dukker der f.eks. pludseligt en dialogboks op, der siger, at den er fra et antivirusprogram, du ikke har installeret, og fortæller dig, at du har en masse vira på din pc, så er du blevet hacket!

Se også:  Nu bliver du snigløbet af hackerne

Metoden med det falske antivirusprogram er dog ikke så populær, som den var engang, og er i stigende grad blevet afløst af ransomware. Men får du pludseligt mærkelige popups fra programmer, du ikke har installeret, så er der grund til at være på vagt.

En afart af denne metode er, hvis der er installeret mærkelige værktøjslinjer i din browser. Sammen med disse værktøjslinjer, sker der typisk det, at du bliver sendt til websider, som du ikke har indtastet i adresselinjen. Begge dele er sikre tegn på, at noget er helt galt med din pc.

Et andet sikkert tegn på, at noget er galt, er, hvis dit antivirusprogram er slået fra og ikke kan slås til igen. Grunden til det er, at dem, der har inficeret din pc, naturligvis ikke er interesserede i, at din antivirus skal ødelægge deres forretning ved at detektere inficeringen. Ved du f.eks., om din antivirus kører lige nu?

Se også:  Dengang da fri software og hackere var et levn eller en livline

Endnu en klassiker er at ændre på DNS-indstillingerne på pc’en. På figur 2 kan du se mine indstillinger for IPv4. Langt de fleste computere har de samme indstillinger som min, hvor pc’en automatisk beder om en ip-adresse og DNS-server. Hvis din pc har specifikke indstillinger for DNS, og du ikke selv har sat disse, så er der et problem.

TAGS
datasikkerhed
DNS indstillinger
hacking
Process Explorer

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

Alt om DATA

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@altomdata.dk

Datatid TechLife

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@datatid.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg / Prislister:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Medieinformation


Alt om DATA, Datatid TechLife  © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S