Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Er en Chromebook et godt alternativ til en Windows-bærbar?

Skal din næste bærbare computer hverken køre Windows eller macOS, men være en Chromebook baseret på Googles Chrome OS-operativsystem? AOD ser på fordele og ulemper.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

I maj kunne Chromebook-fans fejre, at der er gået 10 år, siden dette bærbare koncept blev lanceret. Blandt de første maskiner var en Acer AC700, som designmæssigt har meget til fælles med nutidens bærbare, og på prislappen stod der 349 US-dollar – lidt over et par tusinde 2021-kroner. Det var heller ikke meget dengang.

Som så meget andet nyt blev Chromebooken modtaget med skepsis og mange steder betragtet som en tarvelig ”browser in a box”. Først i slutningen af 2014 kunne Alt om DATA bringe en artikel med overskriften ”Er det tid til en billig Google-bærbar?”.

Se de mest populære Chromebooks nu.
Det var det måske ikke helt dengang, men det kan det sagtens være i dag. For at få en fornemmelse af det aktuelle udbud var vi forbi en af Danmarks største it-webshops, hvor der var 14 maskiner på lager, og 97 stod som bestillingsvarer. Priserne spænder fra en lille Acer 311, der også kunne hedde ”Min første bærbare”, til blot 1821 kroner og op til en HP Elite c1030 til 20.088 kr. Fra legetøj til hardcore professionelt grej.

Forud for sin tid?

Netop nu kan vi konstatere, at Googles budgetvenlige laptop-koncept klarer sig bedre end nogensinde. Når det gælder global markedsandel, har Chromebooks overhalet Apple. I 2020 tegnede Chrome sig for 10,8 procent af alle solgte computere, mens der stod macOS på 7,5 procent af maskinerne, og Windows stadig sad solidt på 80,5 procent af markedet.

Medvirkende til denne udvikling har utvivlsomt været Covid-19. Hjemmearbejde og fjernundervisning har fået salget af computere – især bærbare – til at vokse voldsomt.

Denne globale trend har også skærpet interessen for mere økonomiske pc-løsninger.

Her er det en Chromebooks første styrke, at den kan levere brugbare præstationer med mindre og billigere hardware, fordi styresystemet grundlæggende er en browser, og ikonerne på skærmen blot er genvejstaster til apps på nettet. Det betyder, at kravene til arbejdshukommelse og lagerplads er stærkt reduceret i forhold til Windows- eller macOS-baserede maskiner. I en Chromebook skal processoren heller ikke slæbe rundt på et tungt, sløvende operativsystem, så man kan komme langt med en beskeden Core i3.

Danske skoler er særlig glade for Chromebooks. De kan nemlig ikke blot være billige i anskaffelse, men også i drift. Det sidste skyldes, at det i mange tilfælde er muligt for en organisation at spare en administratorfunktion med ansvar for opdatering, sikkerhed og support, fordi alt det klares automatisk af Google via internetforbindelsen. Desuden kan brugerne ikke uden videre downloade spil og anden software, som kan forstyrre undervisningen og udgøre en sikkerhedsrisiko.

Ét mærke – to systemer

Hardware til denne indsigtsartikel har vi lånt hos Acer, som i sit overvældende brede sortiment har to aktuelle bærbare, som er omtrent lige store, tunge og dyre, men kører henholdsvis Windows (Spin 3) og Chrome OS (Spin 713). Begge disse computere er tillidsvækkende emballeret i et gedigent aluminiumskabinet, der i vores optik ser godt ud og sikrer en effektiv beskyttelse af den sarte indmad.

I Acers terminologi betyder ”Spin”, at computeren har et såkaldt flipdesign, hvor den ikke-aftagelige skærm kan drejes næsten 360 grader rundt. Det betyder, at maskinen kan bruges som almindelig laptop med tastatur, touchskærm og touchpad; som tablet med touchskærm; og stående som en wienerstige, for eksempel i forbindelse med præsentationer.

Windows-maskinen Spin 3 er klart dyrest, men også den mest kraftfulde med Core i7-processor, mest kapacitet, Thunderbolt 4-terminaler og en såkaldt Active Pen med egen plads.

Bedre skærm

Chromebooken Spin 713 har til gengæld den bedste skærm med næsten 50 procent flere pixel og bruger det forholdsvis nye 3:2-format, som øger højden i forhold til bredden og udnytter skærmens areal bedre ved visning af stort set alt andet end WideScreen-film.

Skærmene på begge maskiner har Corning Gorilla Glass og er således godt beskyttet mod dagligdagens påvirkninger – og lidt til. Prisen for denne sikring er en meget blank og reflekterende overflade. Selv foretrækker vi en mere mat og refleksfri udførelse, men så skal man passe godt på sit isenkram. Når vi ser computere – for slet ikke at tale om smartphones – i det virkelige liv, finder vi Acers beslutning særdeles fornuftig. Hvis vi skulle hænge på regningen for andre brugeres håndtering af it-enheder, foretrækker vi blanke skærme med ”skudsikkert” glas frem for blanke øjne over flækkede LCD-paneler.

En Chromebook har pr. definition et lidt anderledes tastaturlayout end en Windows-laptop, men ellers ser de to maskiners tastaturer ud til at komme fra samme kilde, og de føles også sådan. Tasterne på Spin 713 føles måske en anelse ”løsere” end på Spin 3, men lydene – eller rettere manglen på samme – er lige diskrete og næsten uhørlige. Bortset fra det mere kompakte format er vi tæt på den samme skrivekomfort, som vi oplever med vores aktuelle favorit – det hundedyre Logitech Craft.

Den aktive pen, der følger med Spin 3, er besværlig at trække ud af kabinettet, men ellers er vi glade for den, for så kan vi i mange situationer slippe for at slæbe en trackball med på farten. Denne feature kunne vi også tænke os på Spin 713, men så vidt vi kan se, er den eneste mulighed at tilkøbe en universel pen fra en tredjepart. 

Specs og fart: Windows versus Chrome

Her kan du direkte sammenligne en Windows- og en Chrome-computer, Acer Spin 3 og Acer Spin 713. Hastighedsmålingerne er udført med Geekbench 5, som er et af de få testværktøjer, som delvis understøtter både Windows og Chrome. Chrome-versionen kan kun afvikle cpu-testen, og den vindes klart af Windows-maskinen. Dette skyldes, at Core i7-processoren både kører hurtigere og har dobbelt så mange kerner som i3’eren i Spin 713.

Windows: Acer Spin 3 har Core i7-processor, hurtigt Wi-Fi 6 og masser af muskler. Et godt valg, hvis man har brug for at køre professionelle apps som InDesign og Photoshop.

Chrome: Acer Spin 713 har kabinet støbt i aluminium, og skærmen i 3:2-format har 2K-opløsning. Denne Chromebook er et godt værktøj til studie- og businessbrug.

Begge maskiner har Wi-Fi 6. Her kommer Spin 713 til kort, for Intels Killer-kort i Spin 3 leverer en næsten dobbelt så høj downloadhastighed som Gig+-kortet i Spin 713. 

Men i praksis opleves Chromebooken mindst lige så hurtig som Windows-maskinen. Når man slår skærmen op på Spin 713, er der liv i den øjeblikkeligt. Det tager 20-25 sekunder at boote en slukket Spin 3 og indtaste den obligatoriske adgangskode. Hvis maskinen blot slumrer, tænder den med det samme, når man klapper skærmen op igen.

Den grundlæggende værktøjskasse i en Chromebook som Acer Spin 713 indeholder meget af det samme grej, som vi kender fra Windows. Vi har især prøvet at arbejde med de tre apps Docs, Sheets og Slides, der svarer til Word, Excel og PowerPoint i Windows Office, men ikke koster noget. Vi har prøvet at åbne og redigere filer fra vores samling i disse tre formater, og det går helt fint, så længe filerne ikke er fyldt med makroer, der skræddersyr dem til bestemte formål.

Udtrykt på en anden måde kan de fleste klare det meste med en Chromebook. Men hvis man vil bruge professionel cloud-software som Adobe InDesign og Photo­shop, bør man holde sig til Windows og Mac. Windows-software kan dog afvikles på en Chromebook, men det kræver en såkaldt virtualisering, der eksempelvis kan fås fra Corel-datterselskabet Parallels og aktuelt koster omkring 500 kroner om året for hver bruger. 

Find Geekbench-målingerne nederst. Windows-maskinen Spin 3 scorer stærkt på råstyrke og Wi-Fi-hastighed, men i praksis følger Chromebooken Spin 713 ubesværet med, og så har den en bedre skærm.