Home » Stationær computer » Er 640 kB nok til alle?
Er 640 kB nok til alle?

Er 640 kB nok til alle?

Share
Abandonware

Retrocomputing og abandonware hænger sammen. Grundet FreeDOS’ aktive udvikling, er det i sig selv ikke retro, men FreeDOS giver liv til gammel hardware og minder af alt om noget fra fortiden. Ophavsret på software er som litteratur. Det vil sige, at den udløber 70 år efter, at forfatteren er død. Det betyder, at det software, som blev udviklet til DOS i 1980’erne og 1990’erne, stadig er omfattet af ophavsretten.

Abandonware er en fællesbetegnelse for software, som der ikke længere gives support på. I nogle tilfælde findes den oprindelige udvikler/ejer ikke længere og i andre tilfælde, har ejeren mistet interessen. Et eksempel på det sidste tilfælde er den oprindelige DOS, som Microsoft ikke sælger eller giver support på.

Se også:  Guide: Gratis Microsoft-program gør hverdagen nemmere

Nogle virksomheder vælger at lade folk downloade gammel software. Borlands hæderkronede produkt Turbo Pascal er et glimrende eksempel. Firmaet eksisterer ikke længere som selvstændig virksomhed (opkøbt af flere omgange), men den nuværende ejer har Borland Museum på internettet, hvor du finder “antikke” produkter. Du kan med andre ord downloade Turbo Pascal kvit og frit og finde dine gamle Pascal-programmer frem igen.

Leisure Suit Larry var stort i DOS-æraen og bød på mærkelig spørgsmål og livligt sprog. Du kan rent faktisk også købe en ny udgave af spillet …

Et af DOS-æraens store spil var Leisure Suit Larry in the Land of the Lounge Lizards (eller bare LSL). Oprindelig skrevet af en meget vittig programmør ved navn Al Lowe. Jeg er ikke sikker på, at et spil som LSL vil blive velanset i dag grundet det frivole sprog og handling. Du kan finde spillet på hjemmesider for abandonware, men du kan også købe en nye udgave (til alt andet end DOS) hos spilproducenten Replay Games Inc (https://www.replaygamesinc.com/). Se figur 11 og 12

Figur 11

Figur 11 og 12: Installation af det oprindelige Larry-spil.

Afslutning

FreeDOS er et aktivt projekt. Der går år mellem hver ny version, men på projektets blog kommer der ofte nye indlæg. Du kan uden de store programmer køre en X86-emulator (DOSBox) på en Raspberry Pi og Android og bruge FreeDOS til at afvikle gamle (eller nye) DOS-programmer. Vi har tidligere skrevet om RetroPi, som inkluderer DOSBox.

Det er tvivlsomt, om Bill Gates nogensinde har sagt, at 640 kB hukommelse er nok til alle. Selv med FreeDOS er det rart at have mere. Og det ser ud til, at hans DOS stadig spøger.
Er FreeDOS mest for midaldrende computerbrugere? Som lakmusprøve på FreeDOS’ relevans har jeg vist min 14-årige datter FreeDOOM. For hende så det meget primitivt ud, og jeg tror ikke, at jeg vil blive populær, hvis jeg installerer FreeDOS på hendes bærbare computer.

En del af os midaldrende computerbrugere har skrevet programmer til DOS. Er du en af dem – og har stadig programmet liggende– så er det bare om at installere FreeDOS og rejse tilbage i tiden.

Links

TAGS
DOS
Microsoft
retro

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

Alt om DATA

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@altomdata.dk

Datatid TechLife

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@datatid.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg / Prislister:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Medieinformation


Alt om DATA, Datatid TechLife  © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S